Kısırlık önlenebilir mi?

kısırlıkKısırlık problemi bulunan çiftler arasında yapılan araştırmalarda, alınan sonuçlarda genellikle kadın ve erkeğin eşit derecede sorunu tespit edilir. Bu belirlemelerde çiftlerin bir kısmında, her ikisinin de sorunu olduğu belirlenmiş. Bu çiftler arasındaki % 10-15 kadarında ise, belirli bir neden tespit edilememiştir. Kısırlık çeken erkek ve kadında kendilerine ait olan farklı sebepler bulunur. Sebeplerin bir kısmı alınan önlemler sayesinde engellenebilir ve kısırlığın çözümlenmesi için bazı tedbirlerin alınması sağlanabilir. Ancak bazı kısırlık sebeplerinin bazen doğuştan olması, bazen de sonradan olması nedeniyle, önlenemez özellikte olur.

Kısırlığın önlenmesi için alınabilecek önlemler nelerdir?

Toplumdaki çiftler arasında kısırlığa neden olacak bazı risklerin engellenmesi ya da bunların en az düzeye indirilmesi için bazı önlemler alınabilir. Bunların arasında olanlar;

  • Sigaranın ve alkolün tüketiminden ya da uyuşturucu kullanımından uzak kalınmalı
  • Yaşamın içindeki stresli olaylardan uzak kalınmalı
  • Beslenmede sağlıklı olan yiyeceklerin tüketimine yer verilmeli ve düzenli bir yemek alışkanlığı kazanılmalı
  • Fazla kilolu olunmamalı
  • Kadınlar her yıl rutin jinekolojik muayeneden geçmelidir. Bu sayede bazı hastalıkların erken aşamada teşhis edilmesi ve bu sayede kısırlığın önlenmesine çalışılmalıdır.
  • Cinsel ilişki sırasında geçen hastalıklar bir kısmı kadın ve erkekte kısırlığa neden olabilir. Bu hastalıklar yönünden risk taşıyan kişilerden uzak durmaya çalışılmalı ya da cinsel ilişkide kondom gibi araçların kullanılmasına özen gösterilmelidir.
  • Güvensiz olan cinsel ilişkiler sırasında prezervatif kullanımıyla ilgili toplumun bilinçlendirilmesi ve bunun için bazı kampanyaların düzenlenmesine çalışılmalıdır.
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili risk taşıyan kişilerin düzenli olarak sağlık taramasından geçirilmesi gerekir.
  • Evlenme ve gebelik planlaması sırasında özellikle kadınlardaki üreme potansiyelini azaltacak ileri yaş faktörünün önemsenmesi gerekir.
  • İş hayatında daha çok kimyasal maddelerle iç içe olan kişilerde, kısırlık sorunu olduğunda, bunun sorgulanması gerekir.
  • Erkeklerin inmeyen testis ya da varikosel gibi sorunları yaşaması halinde, spermin kalitesini düşüren faktörler olduğundan, teşhisin yapılması ve uygun tedavi yönteminin uygulanması gerekir.
  • İnsanların bir arada bulunduğu okullarda, askeriye gibi yerlerde üreme sağlığı konusundaki bilgilendirmeler ihmal edilmemelidir.
  • Herkes sağlığına ve hijyene önem vermelidir.

Kısırlığın önlenmesi için bitkilerden faydalanmak yararlı olur mu?

Her konuda bitkilerin bilinçsiz olarak kullanılması, zararlı olabilecek etkiler gösterebilir. Bu kısırlık olduğunda, daha hassas olunmalıdır. Özlemle beklenen çocuk sahibi olmak isteği bir anda gebelik olasılığını düşürecek hale gelebilir. Bu yüzden uzmanlara ve doktora danışmadan bitkisel ürünlerin kullanılmaması daha doğru olur.

Aşırı spor yapmamak kısırlığı önler mi?

Özellikle kuvvet harcanıp yapılan bazı sporlar, genç kızların beslenme bozukluğu ile birleşmesi halinde, kadınlık hormonunda azalmaya ve aynı zamanda kemik erimesine sebep olabilir. Bu yüzden kadınların bir kısmı böyle sporlarla uğraştığı için adet göremez. Halsizliğin olması, yorgunluk çekilmesi, aşırı kilo kaybı ve konsantrasyon düşüklüğü gibi etkenler kadınlarda adet düzensizliğine ya da hiç adet görememeye sebep olabilir. Bu hormonların azalmasıyla yumurtlamanın gerçeklememesinden kaynaklanır.  Kadınlar bu sorunlarında jinekoloji uzmanından destek almalıdır. Bunun ihmal edilmesi halinde, kadınlarda kalıcı kısırlık sorunu gelişebilir.

Genital bölgedeki hijyenin sağlanması kısırlığın önlenmesinde yardımcı olur mu?

Genital bölgedeki hijyen, kadın sağlığında ve üreme sistemi açısından çok önemlidir. Sağlığı yerinde olan bir kadının üreme sistemindeki organlar flora denen çok sayıda mikroorganizmayı barındırır. Mikroorganizmalardaki düzensizlikler enfeksiyon nedeni olabilir. Bunlar, üreme fonksiyonlarının gerektiği gibi yerine getirilmesini engeller. Bu yüzden pamuklu iç çamaşırları kullanılmalı, bunlar sıkça değiştirilmeli, tuvalet kâğıdında koku ve renk vermeyecek olanlar tercih edilmeli, bedeni sıkacak ve uygunsuz kıyafetler giyilmemeli, tuvalet temizliğinde önden arkaya temizlik yapılmalı, her zaman genital bölgenin kuru tutulması gerekir. Böylece üreme fonksiyonlarının çalışması düzenlenebilir.

Bir Cevap Yazın