Kırık Kalp Sendromu nedir?

kırık kalp sendromu

Duygusal ve fiziksel olarak yaşanan ağır stres sonucu Kırık kalp sendromu yaşayabiliriz. Kırık kalp sendromu en son Nurgül Yeşilçay’dan boşanan Cem Özer’de görüldü. Göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırılan usta oyuncuya  Kırık kalp sendromu teşhisi konuldu. Özer anjiyo oldu ve sağlığına kavuştu. Cem Özer’in boşanma ve yeni ilişki haberlerine üzüldüğü için hasta olduğu basında haberlere çıkmıştı.

Kalp krizini taklit edebilen kırık kalp sendromu, vücudun şiddetli strese verdiği bir reaksiyondur. Sevilen birinin ölümü, boşanma, trafik kazası ve terk edilme gibi durumlarda kalp krizi etkisi yaratan bir hastalıktır. Son 10 yıldır daha açık şekilde anlaşılan hastalık son yıllarda daha çok görülmeye başlandı.

Yaşanan trajedik olaylar sonucunda vücutta yoğun adrenalin ve benzeri maddelerin salınımı ortaya çıkar.  Uzmanların görüşüne göre bu maddeler, kalbin kasılma gücünü felce uğratarak kan pompalamasını ciddi şekilde engelliyor. Sonuçta belirtileri kalp krizi ile, ama niteliği ve tedavisi tamamen farklı bir hastalıktır.

Hastalığını Belirtileri:

Belirtiler kalp krizine çok benzediği için çoğu doktorun bile bu durumu kalp krizi ile karıştırıyor. Hastalığın belirtileri göğüs ağrısı, nefes darlığı, kol ağrısı ve terlemedir. Kalp krizi de strese bağlı olarak tetiklenebiliyor ve damar tıkanıklıkları oluyor. Ancak Kırık kalp sendromunda damarlarda herhangi bir kapanma yoktur.

Daha çok kadınlarda görülüyor:

Dünyada kalp krizi düşünülen hastaların yüzde 2’sinin kırık kalp sendromu olabileceği düşünülüyor. Bugüne kadar teşhisi konan hastaların yüzde 90’ının kadın olduğu belirtiliyor. Ayrıca bu hastalığa yakalanan kadınların çoğunun menapoz döneminden sonra yakalandığı görülmüştür. Kadınların bu hastalığa daha fazla yakalanmasının sebebi duygusal ve fiziksel olarak erkeklere göre daha zayıf ve kırılgan oldukları içindir.

Olayı başlatan stres kaynağı mutlaka üzüntü değildir. Bazen evde bir hırsızla karşılaşılması ile yaşanan korku ya da şaka maksatlı korkutmalar ile ani irkilmeler bu hastalığa yol açabiliyor. Bu hastalığı tetikleyen sebepler ortaya çıkınca hormonal dengeler bozuluyor. Stres hormonu daha fazla salgılanıyor ve bu da kalp dokularına zarar veriyor. Kış aylarında kalp krizi vakaları artarken yazları ise kalp kırıklığı sendromu vakaları artıyor.

Bir Cevap Yazın