Kimlere yumurta dondurma işlemi yapılabilir?

yumurta dondurmaDaha önceki yıllarda uygulanan yumurta dondurma işlemindeki teknikle elde edilen sonuçlarda daha düşük verim alınırdı. Dondurma işlemi yapılmış olan yumurtaların çözünmeden sonra büyük kayıplar verdiği görülüyordu. Fakat bu alandaki gelişen teknikler sayesinde, kullanılan vitrifikasyon yani camlaştırma tekniğinin kullanılmaya başlamasıyla beraber yumurta dondurma uygulaması aynı embriyo dondurmanın yapılması gibi daha yaygın bir şekilde ve başarıyla yapılan bir işlem haline gelmiştir. Bu alandaki araştırmalar neticesinde, vitrifikasyon yöntemi sayesinde dondurulan ve çözdürülen yumurtalarla elde edilmiş olan gebeliklerden doğan bebeklerle, taze yumurtayla doğmuş olan bebeklere göre ciddi oranda bir fark yaşanmadan, anomali artışı olmadığı belirlenmiştir.

Yumurta dondurma işlemi kimlere uygulanabilir?

  • Donasyon tedavisinin uygulanması sırasında donör ve yumurta hücresi alıcıyla arasında olan senkronizasyonu kolaylaştırmak için,
  • Az yumurta üretimi olan çiftlerde, dölleme sırasındaki yumurta hücrelerinin belirli bir sayıya ulaştırılması ve bu tedavinin başarısının yükseltilmesi için,
  • Kadınlarda sosyal endikasyonlar nedeniyle yani kadınların kariyer planlamaları yapması, çocuk sahibi olmayı herhangi bir sebeple ertelemeleri yüzünden, yaşının ilerlemesiyle birlikte doğurganlığını kaybetme endişesi içinde olan kadınlara,
  • Kanser tanısı konmuş olan kadınlarda, kanser tedavilerine başlamadan önce, yumurtalıkların zarar görme olasılığı düşünülerek yumurta dondurma işlemi uygulanabilir.

Yumurta dondurma işlemi nasıl uygulanmaktadır?

Yumurta hücresinin etkin olacak şekilde dondurulması amacıyla, hücrenin vücut dışına alınması gerekir. Uygulama yapılmadan önce uygun sayıdaki yumurta gelişiminin sağlanması için, ovulasyon indüksiyonu adı verilen ilaç tedavisi uygulanır. Genel anestezi ile kadından toplanan yumurta hücrelerinin olgunlaşan ve kaliteli olanları seçilmektedir. Bu hücreler vitrifikasyon yöntemi sayesinde dondurma işlemine tabi tutulmaktadır. Kadın için uygulanan ilaç tedavisi ve dondurma işlemi arasında geçen süre yaklaşık olarak 10-15 günde tamamlanır.

Kariyer yapmak isteyen kadınların doğurganlığını korumak mümkün mü?

Kadınlar artık toplumda daha fazla sorumluluk alan, iş yaşamının içinde daha aktif şekilde çalışan bir cinsiyet durumuna gelmiştir. Bu yüklendiği sorumlulukların altında kadınların doğurganlık çağlarını giderek kaybetmeye başlarlar. Yumurta dondurma uygulaması kadınların doğurganlık özelliklerini her yaşta yaşayabilmelerine imkan sağlayacak bir uygulamadır. Kadınlar bu yaşamdaki görevlerini üstlenirken doğurganlık çağını kaçırmaz. Belirli bir yumurta sayısıyla doğmuş olan kadınlar, ergenlikle beraber her ay belli sayıdaki yumurta hücresini harcamaktadır. Bu yüzden yaşları 35 olduğunda, yumurta hücrelerinin sayısı düşük bir seviyeye iner. Bu yaştan itibaren hem gebe kalmakta zorluk çekerler, hem de gebeliği sırasında düşük tehlikesi yaşar ve anomaliye sahip olan bebek doğurma riskine daha fazla sahiptir. Yumurta dondurma uygulamasında ise, kadınların istediği yaşında anne olma özgürlüğünü veren ve sağlıklı bebeğe sahip olma şansını korur. Bu nedenle kadınların çocuk sahibi olmayı ertelemeleri halinde, yumurta dondurma uygulamasını talep etmesini tavsiye ederiz.

Kanser teşhisi konan kadınlar doğurganlıklarını kaybetmeli midir?

Kanser teşhisinin konması halinde kadınlar, bu süreçte henüz evlenmemişlerse ya da daha çocuk sahibi olmayı istiyorlarsa, kanser tedavisinden daha önce yumurta dondurma uygulamasını talep etmeleri gerekir. Çünkü kanser tedavilerinde kadının yumurtalıklarının hasara uğraması söz konusu olabilir. Kanser tedavisinin ardından kadının erken menopoza girmesi gibi bir durum meydana gelebileceğinden, daha sonra çocuk sahibi olması bir hayal olarak kalabilir. Bu durumdaki kadınlarda uygulanan yumurta dondurma işleminde, yumurta hücrelerinin yerine yumurtalık dokusunun tamamı ya da bir kısmının dondurulması tercih edilir. Çünkü kanser teşhisi konan kişilerde yumurta elde etmek için verilecek olan hormon ilaçları bu hastalar için zararlı olabilecek etkiler gösterebilir. Yumurtalık dokusunun bir bölümünün ya da tamamının alınarak, tedavi bittikten sonra kadının gebe kalma şansı yeniden sağlanmaktadır. Kadınlar kanser hastası olan kadınların, anne olma şanslarını da kaybetmemesi gerekir.

Kadınların yumurta hücrelerinin yaşlanması yumurta dondurma işlemiyle durdurulabilir mi?

Kadınlarda yaşın ilerlemesi yumurtalıklarında olan yumurta hücrelerinin azalmasına neden oluğu gibi, yumurta hücrelerinin de yaşlanmasında etkili olur. Kadınlar bu açıdan erkeklere göre daha şansız durumdadır. Erkekler 70-80 yaşına bile gelmiş olsa, sperm üretimi olur ve baba olma şansını korurlar. Kadınlarda 35 yaşla birlikte geri sayım hızlı bir şekilde devam eder. Sayısı azalan yumurta hücreleri bunun yanında hızla yaşlanır. Kadın gittikçe menopoza yaklaşır ve anne olma şansını kaybeder. Bu yaşlarına geldiğinde gebe kalsalar bile, gebelikte düşük riski artar ve doğumsal anomalisi olan bebek doğurma olasılığı yükselir. Yumurta dondurma uygulaması kadın için yumurtalarının yaşlanmasını durduran bir olanak sağlar. Bu avantajı kullanmayı isteyen kadınlar, genç yaşta olduklarında yani yumurtalarının sağlıklı olduğu zamanlarda yumurta dondurma uygulamasını talep etmelidir. Anne olma hakkını her yaşta kullanmalı ve doğurganlıklarına sahip çıkmayı bilmelidir. Bu şekilde uygulama yapmayı isteyen kadınlar 35 yaşına gelmeden önce bu kararı almalıdır. Çünkü dondurma işlemine tabi tutulacak yumurtalar, dondurulduğu dönemdeki yaşın özelliklerini taşıyacak ve gebelikte sağlıklı bebeklerin doğmasını sağlar.

Bir Cevap Yazın