Kilo vermenin yolları nelerdir?

kiloKilo vermek insanların doğru yeme ve içme alışkanlıklarını edinmesi ve fiziksel aktivitenin arttırılmasıyla sağlanabilir. İnsanlarda standart olarak ideal kilo denilen bir değer bulunmaz. Bunun sebebi herkesin farklı bir yapıya sahip olması yüzündendir. Ancak insanların boy değerini dikkate alıp, ideal kilo aralığı belirlenebilir. Bir kişinin sağlıklı bir kiloda olduğunun belirlenebilmesi için, vücut kitle indeksinin bulunması gerekir. Bu değer kilosunun metre insinden boy uzunluğunun karesine bölünmesi sonucunda bulunur. Doktorlar ise bir kişinin sağlıklı bir kiloda olup olmadığını belirlemek amacıyla, bel çevresini dikkate alır. Bu etkene göre kadınlarda bel çevresi 88 cm den, erkeklerde ise 102 cm den fazla olan kişilerin kilosunun fazla olduğuna ve bu fazlalığı vermesi gerektiğine karar verilir. Erkeklerin bel çevresindeki 94-102 cm arasındaki değerler, kadınlarda ise 80-88 cm arasındaki değerler arasında kilonun korunması sağlık için çok önemlidir.

Sağlıklı bir şekilde kilo verilmesi için ne yapılmalıdır?

  • Öğün atlanmamalı ve her gün üç ana öğün yemek yenmelidir. Öğün aralarında acıkıldığında taze meyve gibi faydalı gıdalar tüketilmelidir.
  • Gün içinde en az 5 öğünde taze sebze ve meyve yemeye ağırlık verilmelidir. Bu yiyeceklerin kalori oranı düşük olduğundan, sizlerin kilo almadan tok kalmanızı sağlayacak yiyeceklerdir.
  • Öğünlerde nişastalı gıdalar tüketmeye çalışın. Bunun için daha çok lif açısından zengin buğday ekmeği, tam buğday makarna ve pirinç gibi yiyecekler tercih edilmelidir.
  • Doymuş yağları daha az oranlarda tüketin. Yemeklerinizde katı yağ yerine, mısırözü, ayçiçek yağı ve zeytinyağını tercih etmelisiniz. Salatalarınızda bile bu yağları kullanmaya çalışın.
  • Yoğurt, süt ve peynir gibi yiyeceklerin az yağlı ve yağsız olanlarını tüketin.
  • Bol sıvı almaya dikkat edin. Sıvıların içinde özellikle su içmeye ağırlık verin. Gün içinde 6-8 bardak suyu mutlaka için.
  • Günlük yaşamda sürekli olarak hareket halinde olmaya gayret edin. Asansörü kullanmak yerine, merdivenleri tercih edin, otobüsten daha erken inip yürümeye çalışın.
  • Fırsat bulduğunuz zamanlarda sportif faaliyetler yapın. Özellikle yürüme, yüzme ve dans gibi aktiviteleri tercih edin.

Diyet yapamayanlar için kilo vermenin yolları

Kendinize gerçekçi hedefler belirlemelisiniz: Kesinlikle gerçekleştiremeyeceğiniz hedefleriniz olmamalıdır. Kilo verebilmek için kendinize belirli bir süre tanıyın. Uzun sürede vereceğiniz kilolar daha kalıcı ve sağlıklı bir etki yapar.

Hayır demeyi bilmelisiniz: Size ikram edilecek her yiyeceği tüketmek zorunda olmadığınızı bilmelisiniz. Kilo vermeyi istediğinizde, bunları reddetmeyi öğrenmelisiniz.

Yaşamı oyun haline getirin: Diyetler size sıkıcı geliyorsa, bunları uygulamayı daha eğlenceli bir hale getirmelisiniz. Günlük aktivitelerinizin içine müzik dinlemek, arkadaşlarınızla yarışabileceğiniz oyunlar oynama gibi eğlenceli eylemler ekleyebilirsiniz.

Uyku süreniz azalmasın: Uyku saatlerinizi arttırmadan, azalmaması için çalışmalısınız. Günlük olarak 8 saat uyumanız ideal olacaktır. Bunu kendiniz için kurmaya çalışmalısınız.

Yemeklerinizde yavaş ve küçük lokmalar yiyin: Yemek yerken zamanla yarışmayı bırakmalısınız. Tokluk hissinin 20 dakikada uyanması yüzünden, daha fazla yemek tüketirsiniz. Hem küçük lokmalarla yemeğinizi yemelisiniz, hem de yavaş yemeğe çalışmalısınız. Bu şekilde daha az yemekle doyduğunuzu görebilirsiniz.

Evcil hayvanınız olmalı: Özellikle evde bir köpeğiniz varsa, onunla yürüyüşe çıkmak size keyif verecektir. Bu yüzden daha sağlıklı bir şekilde kilo verebilirsiniz.

Sevdiğiniz yiyecekleri daha az miktarlarda tüketin: Hiç kopamadığınız tatlılardan, çikolatadan, yemeklerden az miktarlarda tüketip kendinizi daha mutlu hissedin. Ancak bu yiyecekleri geceleri tüketmeyin.

Ev işleri yapma: Evin içinde kalori yakmak için cam silebilir, süpürme ve bulaşık yıkama gibi işleri yapmayı deneyin.

Zihin çalıştırma: Zihnin yorulması da yapılacak bir çeşit egzersizdir. Bu sebeple bulmaca çözebilir, kitap okuyabilir, su doku çözebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın