Keten kuşunun özellikleri nelerdir?

ketenKeten Kuşu uygun ortam bulduğu her bölgede yaşayan yerli bir kuş türüdür. Ülkemizde de oldukça yaygın bulunurlar. Kış dönemine  küçük gruplar şeklinde, diğer kuş türlerinin olduğu sürülere katılırlar. Dünya çapında yaygın bir kuş cinsidir. Erişkin üreme alanı oldukça geniştir ve türleri azalma eğilimi gösterse de, henüz kırmızı liste kategorisi çok düşük risklidir. Keten kuşu sayısının düşüşünün temel nedeni herbisit ve gübre kullanımı dahil olmak üzere, tarım uygulamalarının farklılaşmasının yoğunluğu ve çiftlikte uzmanlaşmayla birlikte çiftlik çeşitliliğinin azalma göstermesi ve bitki ekiminin sonbahardan daha çok baharda olması olduğu düşünülmektedir.  Ayrıca kuşların uygun olan yuvalama alanlarının yok edilmesi ve aşırı otlatmanın bu kuş türünün azalmasının nedenleri arasında olduğu tahmin ediliyor.

Keten kuşunun fiziki özellikleri

Dişi keten kuşu tüylerinin rengi kahverengi zemin üzerine koyu kahve çizgilidir. Erkek keten kuşunun sırtı kızıl kahve renkte olur. Fakat üreme mevsimi geldiğinde tepesi ile göğüs bölümü parlak kızıl renge dönüşür. Keten kuşlarının kuyrukları uzun ve yaklaşık on üç cm uzunluğunda boyları vardır. Kış ayları geldiğinde diğer kuş sürüleriyle birlikte görülen keten kuşu, ötücü bir kuş cinsidir. Bu kuşlar çiftleşme döneminde 4-7 adet yumurta bırakan bir kuş türüdür. Yumurtalarının üzerinde ufak noktacıklar ve benekler vardır. Keten kuşu, görünüşte serçeyi anımsatmış olsa da, rengi itibarıyla ondan daha hoş ve güzel bir görünüme sahiptir. Yılda iki kez ürer ve dişi keten kuşu tarafından yuva iki gün içinde yapılır. Bu süreçte erkek kuş sürekli dişiye refakat eder. Keten kuşları aslında hemen hemen bütün sezon çiftleşirler. Kuluçkada 11-14 gün arasında yatarlar. Erkek ve dişi kuş, kuluçkaya sırasıyla yani nöbetleşe yatar.

Keten kuşunun yaşam şekli

Çalılık alanlarda yaşayan keten kuşu, yumurtalarını bile bu çalılıkların arasına bırakır. Kış ayları geldiğinde diğer kuş sürüleriyle birlikte yer ararken rastlanan keten kuşu, daha çok açık arazilerde görünür. Ağaçların bol olduğu düzlük alanlarda, sıkça otların olduğu ve çalılıkların olduğu alanlarda, çitlerle çevrilmiş olan tarım alanları ve bataklık yerlerde yaşamlarını sürdürür. Bunun dışında bayırlarda, parklar ve bahçelerde, yoğun bitki örtüsünün olduğu mezarlıklarda bile yaşamlarını sürdürebilirler. Ötücü kuş olduklarından, doğada devamlı olarak sürekli seslerini duymak mümkün olur, erkek keten kuşları dişilere göre daha tatlı bir ötüş sergiler. Ülkemizde bölgede yaz kış görülebilen keten kuşu, boy olarak ne çok iri ne de çok küçük kuştur.

Keten kuşu türleri

Keten kuşunun ispinozgiller familyasına ait olan ötücü bir kuş türü olduğu bilinmekte, ancak kendisinin alt türü yoktur. Tek başına olan kuşlar ve dünyanın pek çok yerinde yaşarlar. Kuşlar küçük gruplar oluşturur ve diğer kuş türlerinin sürülerine katılır.

Keten kuşu beslenme şekli

Yetişkin keten kuşları genel olarak bitki taneleri, yabani hindiba, bazen yeşil filizler, nadiren de olsa arada böceklerle beslenirler ve yaşamlarını devam ettirirler. Keten kuşlarının beslenme şekli devamlı olarak değişir. Bitkiden tohuma değişir ve bu şekilde devam eder. Genellikle tohumlarla beslenen keten kuşu, dünyanın çoğu bu şekilde yaşamını sürer ve hayatta kalır. Keten kuşları doğada yaşayan diğer tüm kuşların beslenmesine yakın olan bir beslenme şekline sahiptir.

Bir Cevap Yazın