Kedi doğumu nasıl olur?

kediKedilerde doğum, dişi kedilerin yaklaşık 58-68 gün kadar sürecek, ortalama 63 gün olarak kabul edilen gebeliğin tamamlanmasında sonra gerçekleşir. Doğumla genellikle kediler 4 yavru dünyaya getirir. Kedilerin gebeliğine tanı konulması, kedinin gebe kalmasını takip eden 16-21 günün ardından mümkün olabilir. Bu tanı ultrason ya da kedinin karın duvarından yavruların elle muayenede hissedilmesi şeklinde olabilir. Kedinin karnındaki büyüme ancak birinci ayın sonunda gerçekleşir. Fakat bu süreçte kedilerde oldukça belirgin şekilde iştah artışı görülür. Kedilerin bazısında ise, 22. günden itibaren, meme bezlerinde pembeleşme ve bezlerin büyümesi gibi etkiler ortaya çıkabilir.

Kedilerde doğum sancılarının başlaması

Pek çok kedi doğuma 12-24 saat kaldığı zaman, doğum için hazırlığa başlar. Bazı kedilerde kendileri için yuva hazırlığına doğumdan 3-5 gün önce başlayabilir. Burada en önemli konu doğum yapacak olan kediler için sessiz bir ortamda uygun bir sepet hazırlanmasıdır. Bu süreçte kediler meraklı bakışlardan pek hoşlanmaz. Doğumdan sonra da, sepetleri uygun bir yerde olmalıdır. Eğer kedinizi gebeliği süresince kaliteli mamalarla, iyi beslediyseniz, doğum sırasında herhangi bir sorun çıkmaz.

Kedilerin doğumu nasıl olur?

Kedilerin vücut sıcaklığı normal olarak 38,5 derecedir. Fakat doğumun yaklaştığı zaman bu vücut ısısı bir derece düşer. Doğum sancıları başladıktan sonra ilk yavrunun gelmesi yaklaşık olarak 4 saat içinde gerçekleşir. Doğumda yavruların gelişi bazen baş kısmından, bazen de kuyruk kısmından olabilir. Her gelen yavrunun doğma süresi 30-60 dakika sürebileceği gibi, 2 saate kadar geçecek bir sürede olabilir. Kedilerin doğumu aslında kedinin kendi başına başarmış olduğu doğal bir süreçtir. Kedi bakan kişiler, sadece kedilerine uygun bir ortam hazırlayarak doğuma destek olabilir.

Yavruların doğmaya başlamasıyla birlikte, kedi artık sepetin içinden hiç çıkmaz. Bütün yavruları doğurduktan ve onları emzirdikten sonra belki ihtiyacı için çıkabilir. Kedi doğum yaparken yan yatar ve bu şekilde doğuma hazırlık pozisyonu alır. Her yavru için ve her plasenta için, dışarıya çıkış 2-3 hamlede gerçekleşir. İki yavrunun doğumu arasında geçen zaman, gelecek yavrunun annenin döl yatağındaki pozisyonunun durumuna bağlı olarak, 10 dakikadan ve 1 saate kadar çıkan bir sürede gerçekleşebilir. Doğan yavruların her biri ile anne kedinin kendisi ilgilenir. Doğduğu zaman yavrunun göbek kordonunu çiğneyip koparır. Plasenta gelince onu da anne kedi yer. Bunun nedeni plasenta içindeki hormonların anne kedinin sütünün artmasına neden olmasıdır.

Daha sonra yavruyu yalayıp, onu iyice kurutur. Bu aşamada anne kediye müdahale etmemek gerekir. Kendinizi fazla belli etmeden kenardan izlemeniz yeterli olur. Bu sırada sadece sizi çağırdığında, kedinizin yanına gitmelisiniz. Kedi tüm yavruları doğurup, işi bittikten sonra sahibini görmek ister ve onu yanına çağırır. Eğer kediniz aşırı miyavlamaya başladıysa, yavrunun suları akıyorsa ya da başka anormal haller olursa, kedi hemen veterinere götürülmelidir.

Kedilerin doğumu sırasında evde baba kedi varsa, çok dikkatli olmalısınız. Kedilerde olan güçlü içgüdü yüzünden, dişi kedinin doğumdan sonra yavruları emzirdiği dönemde kızgınlık göstermeyeceğini anlayacağından erkek kedi, gözü karartarak yavruları öldürebilir. Anne kedide böyle olacağının farkına varır. Bu sebeple doğumdan sonra başka kedilerin sepetine yaklaşmasına kesinlikle izin vermez. Kendisi de sadece doğal ihtiyaçlarını karşılamak için sepetin yanından ayrılır. Sahibi de anne kedinin odasının kapısının kapalı olmasına dikkat etmesi ve kediye yardımcı olması gerekir. Doğumun ardından anne kedi yavrularını beslerken, kendinin bildiklerini onlara da öğretir. 8. gün olduğunda gözlerini açan yavrular, 12. günde dışarıya tepkiler vermeye başlar, 15. Gün geldiğinde görmeye ve duymaya başlar.

Bir Cevap Yazın