Kavunun faydaları nelerdir?

kavunKavun (cucurbitceae) iri yapraklarıyla, sarı renkli çiçekleri olan, hoş bir kokuya sahip olan bir meyvedir. Kabakgiller ailesinden olan kavun, sürüngen şekilde büyüyen bitkinin meyvesidir. Meyveleri olgun sonra ya da olgunlaşmadan yenilebilir. İçeriğinde olan A, B, C vitaminleriyle, demir, fosfor, krom, çinko, potasyum, magnezyum ve iyot gibi mineralleriyle hem lezzetli, hem de şifa veren bir özelliğe sahiptir. Düşük kalorili bir meyve olduğundan, özellikle zayıflamak için diyet yapan kişilere tavsiye edilir. Bu meyve hem gelişme çağında olan kişilerin, hem de yetişkinlerin mutlaka beslenme listesinde olmalıdır. Kavunun çok sayıda çeşidi bulunmaktadır. Bu nedenle yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Geçmiş zamanlarda bile kavun üretimine ve bunun tüketimine ayrı bir önem verilmiştir. Dünyada her yerde yetiştirilse de, kavun daha çok yarı kurak iklimde ve sıcak topraklarda yetiştirilir.

Kavunun faydaları nedir?

  • Sindirimi kolaylaştıran etkisi yüzünden, yemeklerden önce tüketildiğinde oldukça faydalı olur.
  • Hemoroit sorunu olan hastalara tavsiye edilen meyveler arasındadır.
  • Böbrekler açısından doğal temizleyici görev üstlenirler
  • Kavun cildi güzelleştirir ve nemlendirilmesi sağlar.
  • Vücudu serinletir ve zinde kalmasına yardımcı olur.
  • Çekirdekleri ezilip, suyla kaynatılıp içilirse, öksürüğü kesici etki yapar.
  • Vücutta özellikle karaciğer hastalıklarında şifa vericidir
  • Kansızlığı giderici etkileri vardır
  • Çekirdekleri tüketilirse, vücudun içinde oluşan yaralara iyileştirici etki yapar.
  • Yanıkların tedavisinde, ağrının ve acının hafifletilmesine yardımcı olur.

Büyüme döneminde bebeklere verilen kavun

Kavun büyüme dönemindeki bebeklere, içeriğindeki vitamin ve mineraller ile çok faydalıdır. İçeriğindeki beta karoten, lutein, zeaksantin ve A vitaminiyle, bebeklerin cildinin pürüzsüz olmasına yardımcı olur. Bebeklerin dişlerini ve kemiklerini kalsiyumun etkisiyle güçlendirir. Antioksidanların etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklardan korunmakta etkili olur. C vitamini ile büyümek için alınması gerekli olan demir ve kalsiyumun emilmesini sağlar. İçeriği % 90 oranında su olduğundan, kavun tüketimi vücudun susuz kalmasını önleyecektir.

Hamilelik dönemindeki kavun tüketimi

Hamile olan kadınların besin ihtiyacı artar. Bu dönemdeki kadınlarda besin öğeleri, lif, antioksidan gibi maddelere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulur. Bunun dışında bu dönemde bağışıklık sisteminin de desteğe ihtiyacı bulunmaktadır. Kavun içeriğinde olan vitamin ve mineraller, antioksidan ve lif içeriği sayesinde hem anne adayında, hem de fetusta gelişim ve bağışıklık sistemini güçlendirici etki yapar. Kadınlarda olabilecek kabızlık sorununu önler. Folat içeriği olduğundan, bebeklerde doğum anomalilerinin önlenmesine yardımcı olmaktadır. Vücutta günlük potasyum ihtiyacının % 12 oranını sağlayan, kalp sağlığını koruyucu, günlük C vitamini ihtiyacının da yarısını karşılayabilen, enfeksiyonların ve hastalıkların oluşmasını önleyen bu şifalı meyve hamile kadınlara tavsiye edildiği kadar, her yaştan insana önerilmektedir.

Kavun zayıflamayı isteyenlerin dostu

Kavun düşük kalorisiyle ve lifli yapısıyla sağlıklı bir meyve olduğu için, genellikle her diyetin içine dâhil edilmektedir. Kavun hem diyeti uygulamayı kolaylaştırır, hem de sağlığın korunmasına yardımcı olur. İştahın frenleme etkisiyle, kilo alımını engelleyen özelliği vardır. Tok tutma özelliğinin yanında, vücutta toksinlerin dışarıya atılmasını sağlar. Kilo verme döneminde, vücutta kasların ve dokuların korunmasını sağlar. Kavun tüketirken meyvenin taze olmasına dikkat etmek gerekir. Yemeklerden önce tüketilirse, daha faydalı olur. Fakat kan şekeri seviyesi yüksek ya da kontrolsüz olan şeker hastaları bu meyveyi dikkatli tüketmesinde fayda bulunur. Çünkü içerdiği şeker oranı, diğer meyvelere göre daha yüksek seviyededir.

Bir Cevap Yazın