Kask neden takmalıyız?

Motor kullananlar bilirler ki, iki teker üzerinde gitmek bir tutkuya dönüşür. Farklı bir özgürlüğün ifadesi anlamına gelen motor, bazen özgürlüğü elimizden alacak kadar da, tehlikeli olabiliyor. Bunun için ne kadar motor seversen sev, onu sürerken tedbirini almayacaksan eğer, aynı karşılığı ondan beklemek zor olacaktır. Bugün trafik kazanlarında ölenlerin yüzdesi diğer sebeplere oranla hayli fazla ve bunlara karışanlar arasında motorlar da var. Bu nedenle yasal bir zorunluluk olarak her ülkede motorculara kask kullanmaları zorunlu bir hale getirildi.

Kask neyi korur?20_12_2010_09_02_0434514448

Aslında bunun cevabı çok basit beyini. Ama bu şekilde düşünmek herhalde bir etki meydana getirmediğinden insanların neden beyni? Sorusuna da cevap verebilmeleri gerektiği ihtimalini düşünüyorum. O nedenle bu makaleyi kaleme almak istedim. Bilinmesi gereken beynin jöle kıvamında sıvı içerisinde yüzdüğü. Bu beyin öyle bir işleve sahiptir ki, vücudun tüm organlarının idaresi buradan gerçekleşir. Bu nedenle Cenab-ı Hakk ona zarar gelmemesi adına, kafatasını yaratmış, koruyucu bir önlem olarak, kafatasını tasarlamıştır.

Herhangi bir darbe esnasında beyin hareket ederek darbenin etkisiyle zarar görebilir. Bu da beynin kafatası içerisinde şişmesine, kanama yapmasına, göz bebeklerine doğru ve aşağı organlara doğru baskı yapmasına sebep olur. Bu demek oluyor ki ölümcül bir dönemin kişi için başlamasıdır. Herhangi bir kaza esnasında da beynin kask ile korunması, alınacak darbeleri asgariye indirecektir. Tabi kaza esnasında tek durum sizin ölmemenizi sağlamak değil. Trafik kazalarının çoğu iki araç arasında gerçekleşir. Düşünün ki sizlere birisi çarptı, ve kafanızda kask yok. Direk öldüğünüz zaman size çarpan kişinin alacağı ceza ve çekeceği acı, kaskın önemini anlamanızı sağlamalı.

Kask alırken dikkat!

Fiber veya polykarbondan imal edilerek güçlü hale getirilen kasklar, E32 güvelik sertifikasına sahip olmalı. Aksi halde alacağınız kask, sizi darbelere karşı korumaz. Kaskın ilk yüzeyi darbeyi ilk karşılayacak yerdir ve sert tasarlanır. İç yüzeyi ise, kafanızın darbeyle kask içerisinde darbe almasını önlemek için yumuşaktır. Bu şekilde kask içinde kafanın darbeyi emici sünger ile zarar görmesi engellenir. Bu durumlara dikkat ederek kask alın.

 

 

Bir Cevap Yazın