Kars çoban köpeği özellikleri nelerdir?

karsKars çoban köpeği  yüzyıllardır sürüleri, Kafkasya’da dağlarda, Karadeniz’le Hazar denizi arasında olan bölgelerde insanlardan ve hayvanlardan koruyan bir köpek ırkıdır. Bu  köpekler ülkemizde genellikle Kars, Ardahan, Artvin, Ağrı, Erzurum ve Iğdır illerimizde yetiştirilir. Saflığı tescil edilen, bölge şartlarına olan uyumuyla ve  zeki bir çoban köpeği olmasıyla, insanların nedeniyle tercih sebebi haline gelmiştir. Bu köpeklerin özellikleri incelendiğinde, bu köpeklerin bazı işler için uygunluğu daha iyi anlaşılacaktır.

Kars çoban köpeği özellikleri

  • Kars çoban köpeği safkan ırklığı tescil edilen, dağlık arazilere uyumlu yapısı ve soğuk havaya karşı dayanıklı olmasıyla, çok iyi koruyucu olarak görev yapabilir.
  • Bunlar zeki ve ideal bir çoban köpeği türüdür.
  • Kafa yapıları normalden büyük, iri ve siyahtır. Burun yapısı orta uzunluktadır.
  • Ağızları büyük ve çene yapıları oldukça kuvvetlidir. Dudaklarının iç kısımları ise siyahtır.
  • Kulakları sarkık, genişçe ve derindir. Alınları düz bir yapıya sahiptir. Kuyrukları uzun tüylü ve  kıvrımlı olur.
  • Tüyleri karışık ve kabarık görünümde, bacaklar kuvvetli, iri pençeleri oldukça güçlüdür.
  • Baş, kulak ve göğüs altından arka tarafa doğru olan bölüm genellikle siyahtır.
  • Koruyucu özellikleri oldukça gelişmiştir. Fakat düşmanlara karşı oldukça hırçın olurlar.
  • Kars çoban köpeği herkese uygun bir köpek olamaz. Bunun nedeni kendisiyle vakit geçirecek eğitmeni, onun lideri olabilecek sağlam karakterde olan sahiplerle gerçek olarak kendi kişiliğini bulabilir.
  • Görünüşleri biraz korkutucu görünse de, aslında çok saygılı ve sakin köpeklerdir.
  • Kars çoban köpeklerinin fazla tercih edilme nedeni, sahiplerine çok bağlı olmalarından ve koruma içgüdülerinin fazla olmasındandır.
  • Bu köpekler  inatçı ve eğitimi oldukça zor bir türdür. Bu nedenle eğitiminde çok sabırlı olmak gerekir.
  • Büyüme ve olgunluk çağına gelmesi daha yavaş olan bir köpektir. Oldukça dayanıklı ve  aşırı iklim şartlarına uyum sağlayan yapıdadır.
  • Çok uyanık ve ihtiyatlı davranırlar. Çevrelerinde olan en ufak bir değişiklikte, hemen hırlar ve havlamaya başlar.
  • En uzun yaşayan köpek ırklarından biridir. Ortalama 20 sene ömürleri bulunmaktadır.
  • Büyüme çağları 4 yaşına kadar devam eder.

Kars çoban köpeği eğitimi 

Kars çoban köpeklerinin eğitilmesi, sahibi ile kuracakları manevi  ilişkiye bağlıdır. İlk başta kendinizi onun dostu olduğunuza inandırmanız gerekir. Köpekle her an yakın bir ilişki içinde bulunmanız gerekir. Köpekler genel olarak, sevgi ya da azarlama ifade eden ses ve hareketlerden etkilenen hayvanlardır. Köpek eğitiminde en temel kural, köpeği sevmek ve onunla iyi bir dost olmak gelir. Yavru henüz bir aylıkken ele alınarak sevilmelidir. Dört aydan sonra sevilen yavrular yetişkinliklerinde çekingen ve korkak olur. Yavru olan köpekle dostluk kurduktan sonra ilk olarak ona  bir isim vermek gerekir. Köpeğin adının en fazla tek ya da en çok iki heceli olması gerekir. Çünkü kısa olan isimlere daha çok tepki verirler. Ona karşı her zaman bu isim ile hitap edilmesi gerekir. Köpek devamlı bir şeyler yemek ister. Köpeğin yiyeceği kendi yiyecek kabında olmalı, belirli yer ve zamanlarda yiyeceği belirli oranda yemeli, bu onun genel sağlığı, sindirim ve boşaltım düzeninin yanında, eğitimi üzerinde de olumlu etki yapar. Köpeğin tasmaya yavru iken alıştırılması gerekir. Çünkü ergin hale gelen ve hiç tasma takmayan köpeği tasmaya alıştırmak çok zor olur. Bu yüzden gözleri açılır açılmaz hemen yumuşak deriden olan hafif bir tasmaya alıştırılmalıdır. Bekçilik görevi yapan bu köpeklerin, üstün  fiziki güce sahip olmaları gerekir. Bu yüzden uygulanan yöntemlerle, köpeğin sadece fiziki gücü değil, bunun yanında cesareti, dikkati ile kendine olan güveni de gelişmektedir. Fiziki güç eğitimi köpeğe, özel olarak yapılan çeşitli engeller üzerinde uygulanmaktadır. Bu engeller köpekte yükseklik, uzunluk, dengeli olma, tırmanma ve güven duygusu gibi  yeteneklerini artıracak çeşitli şekillerden oluşur. Kars çoban köpekleri diğer ırklarla karşılaştırıldıkları zaman,  öğrenme yetenekleri açısından onlardan daha üstün bir ırktır.

Bir Cevap Yazın