Karaciğerdeki kitleler neden olur?

kitleKaraciğerde karnın üst sağ tarafında olan ve vücutta oldukça büyük bir organdır. Kanın filtrelenmesine ve sindirime yardımcı olabilmesi için safra üretiminin yapılması karaciğerin temel görevleri arasındadır. Çeşitli etkenler yüzünden karaciğerde kitle ya da birden fazla kitle meydana gelebilir. Bu kitleler içi sıvı dolu kistler, kan damarlarında büyümeyle, iyi ya da kötü huylu tümörlerden oluşabilir.

Karaciğerde olan kitleler nelerdir?

Kistler: Vücuttaki diğer organlarda olduğu gibi karaciğerde de kist oluşumları meydana gelebilir. Ancak karaciğerde bu tür kitleler daha sık görülür ve içlerinde sıvı bulunur. Kişilerin yaşının ilerlemesiyle, kistlerin sayılarında artış meydana gelir. Teşhis edilmeleri için, sadece görüntüleme yöntemlerinin kullanılması yeterli gelir. Toplumda bu kistler % 5 oranında etkili olur. Genellikle kişilerde herhangi bir belirti vermeden, oluşmaktadırlar. Başka bir tetkik yapılırken, tesadüfen belirlenebilirler.

Kan damarlarındaki büyüme: Karaciğerde olan kitlelerin ana sebeplerinden biri olan hemanjiom kan damarlarındaki anormal şekildeki büyümeden kaynaklanmaktadır. Bu vücuttaki diğer organlarda ve ciltte doğum lekesi olarak ta meydana gelebilir. Kadınlarda sıkça görülen kavernöz hemanjiom başka belirtiler vermediğinde, tedavi edilmesine gerek bulunmaz. Karaciğerdeki bu tür kitleler çoğunlukla tesadüfen tespit edilmektedir. Ancak büyüme yaparlarsa ve subkapsüler hemanjiomlar bazı belirtiler verebilir. Bunların içinde karnın sağ üst tarafında ağrı, yemek az yense bile dolgunluk hissi duyulması, iştahsızlık, bulantı ve kusma, yüksek ateş, kansızlık ve zayıflama gibi etkiler vardır. Bunların oluşma nedenleri ise, genellikle belirlenememektedir. Fakat doğuştan itibaren oldukları düşünülür. Bunlar çoğunlukla 5 cm çapında damar yumağı gibi olsalar da, bazen 20 cm ye kadar büyüme gösterirler. Bazı hastalarda birden fazla sayıda bulunabilirler. Kadınlarda erkeklere göre kan damarlarındaki büyüme 3-5 kat daha fazla görülmektedir. En fazla etkili oldukları yaşlar 30-50 arasındadır. Özellikle kadınlarda gebelik döneminde büyüme gösterirler. Östrojen almak ta büyümelerinde etkili olur.

İyi huylu tümörler: Bunların arasında en çok görülen hepatik adenomlar ve fokal hiper plazilerdir. Doğum kontrol hapını düzenli şekilde kullanan kadınlarda hepatik adenom daha fazla görülür. Daha çok 15-45 yaş arasındaki hastalarda daha çok etkili olur. Hastaların bir bölümünde karın ağrısına neden olabilir. Bunların kansere dönüşmesinde, iç kanama yapmasında ya da çatlaması durumunda cerrahi müdahale ile alınması söz konusu olabilir. Fokal hiperplazi yine kadınları daha fazla etkiler. 30-40 yaş arasındaki hastalarda daha fazla olur. Karaciğer hemanjiomunun ardından, karaciğerde en çok görülen kitleler arasındadır. Bunlar için cerrahi müdahaleye genellikle gerek duyulmamaktadır. Bu kitleler genellikle farklı amaçlarla yapılan radyolojik tetkikler sırasında tesadüfen belirlenir. % 80-95 oranında tek olarak karaciğerde oluşurlar. Daha az miktarda, karaciğerde birden fazla sayıda bulunurlar.

Enfeksiyonlar: Bazı enfeksiyonlar sonucunda karaciğerde kitle meydana gelir. Çok hücreli bir parazit olan amip kesesi karın ağrısı ve ateşe sebep olabilir. Bunlar piyojenik apseler olarak adlandırılan bulaşıcı bakteriyel enfeksiyonlar yüzünden, kitle meydana gelebilir.

Kanser: Karaciğer metastatik kanser hücrelerinin büyüyebilmesi için, vücuttaki en uygun organdır. Ayrıca diğer organların içinde üremiş olan kanser hücrelerinin bir araya toplanmış olduğu ve kitle oluşturduğu bir bölgedir. Karaciğer hücreleri de, hepatokarsinom adı verilen kanserli tümörleri oluşturur. Safra kanalı hücrelerinin meydana getirdiği kanser, kolanjiyo karsinom olarak adlandırılır.

Bir Cevap Yazın