Kaplumbağa nedir?

kaplumbagaKaplumbağa diğer adıyla bilinen tosbağa çok sert ve kemiksi bir kabuk içinde yaşayan ve çok ağır yürüyen, dört ayaklı sürüngen sınıfından olan bir hayvandır.

Hareketleri oldukça yavaş oluşundan dolayı kaplumbağaların, tarih boyunca gelişimi de oldukça yavaş olmuştur. İki yüz milyon yıldır yaşıyorlar ve herhangi bir değişim göstermemişlerdir. Kaplumbağalar, soyu tükenmemiş olan yer yüzünün en eski canlılarındandır. Ortalama ömürleri 120 yıldır. Günlerce aç yaşayabildikleri gibi ömürleri de oldukça uzundur.

Kaplumbağaların ağızları kuşun gagasına benzer, diş yerine damakları oldukça serttir. Kaplumbağanın dili kafasına göre oldukça büyük ve yumuşaktır. Kaplumbağaların kafaları vücutlarına oranla oldukça küçüktür. Ve en ufak bir tehlike anında kabuğunun içine gizlenerek tehlike gidene kadar kıpırdamadan kalır.

Kaplumbağaların yaşadıkları çevre koşullarlı sıcak olmaya başladığı zaman, uyuşuklaşırlar. Ve ölümcül bir uykuya daldıkları için, öldükleri sanılır. Bol güneş alan bir yerde, kendilerine günlerce uğraşarak bir kuyu kazarlar ve bu kuyu içerisinde tüm kışı geçirmek için uykuya dalarlar. Günümüzde soyları devam eden iki yüz elliye yakın kaplumbağa türü bulunmaktadır.

Türkiye’de bulunan bazı kaplumbağa çeşitleri şunlardır.

Mahmuzlu Akdeniz kaplumbağası (Testudo graeca)

Hermann kaplumbağası (Testudo hermanni)

Benekli kaplumbağa (Emys orbicularis)

Çizgili kaplumbağa (Mauremys caspica)

Fırat kaplumbağası (Rafetus euphraticus)

Yeşil kaplumbağa (Chelonia mydas)

Nil kaplumbağası (Trionyx triunguis)

Sini kaplumbağası (Caretta caretta )

Ülkemizde sini kaplumbağası olarak bilinen Caretta carettalar Dalyan’da yaşamaktadırlar ve soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Bir Cevap Yazın