Kanser tedavisi sırasında saç dökülmesi olur mu?

Kanser tedavisi yapılırken hastalarda kullanılan bir kısım ilaçlar saç dökülmesine sebep olabilir. Kanser hastaların iyileşmesi için kullanılacak olan bu ilaçların seçiminde saçları dökmesi ya da dökmemesi kriterleri kullanılmaz. Uygulanan tedavi tamamen kanser hastasının iyileşmesine yönelik olarak yapılmaktadır. Uygulanan ilaç tedavisinin sonucunda dökülen saçlar, tedavini bitmesinden sonra yeniden çıkar. Bu sebeple saç dökülmesi hastalar tarafından tedavi sırasında sorun edilememelidir.

Kemoterapi neden saç dökülmesine sebep olmaktadır?

kanser ve saç

Kemoterapi uygulaması kanser hücrelerini yok edebilmek için kullanılan bir tedavi biçimidir. Tedavi sırasında kullanılan ilaçlar kanser hücrelerini durdurup, kanser hastasını tedavi etmeye çalışır. Bu tedavi sırasında vücutta bulunan kıl kökleri gibi diğer sağlıklı hücreler etkilenerek saç dökülmesi sorununun yaşanmasına neden olabilir. Bu saç dökülmesi tıpta alopecia olarak adlandırılır. Bu durumda tedavi sonrasında vücutta sağlıklı hücrelerde oluşan tahribat, tedavi sonrasında daha kolay tamir edilmektedir. Dökülen saçlar tedavinin hemen sonrasında yeniden çıkacaktır.

Kullanılan kemoterapi ilaçlarının hepsi saç dökülmesine neden olur mu?

Tedavi sırasında kullanılacak her ilaç hastalarda saç dökülmesine neden olmaz. Bazı hallerde az bir miktar saç dökülmesi olabilir. Bazı ilaçlar saçların dışında kaşlarda, kirpiklerde, bacaklarda, koltuk altı gibi diğer bölgelerde kıl dökülmesine neden olabilir. Saç dökülmesi meydana geldiğinde, genellikle tedavi bittikten birkaç hafta sonra dökülme ortaya çıkar.

Kemoterapi nedeniyle dökülen saçlar yeniden çıkar mı?

Tedavi bittikten hemen sonra saçlar yeniden köklerden çıkmaya başlar. Saç kılları ilk başlarda ince teller biçiminde çıkar, daha sonra saçlarınız eskisinden daha kıvırcık ve dolgun bir halde çıkabilir. Saçlarınızın rengi bile öncekinden daha farklı olabilir. Birkaç ton renk farklılığı oluşabilir. Bazı kişilerde ise koyu renkli saçların içinde beyaz renkli saçlar çıkabilir.

Işın tedavisi saç dökülmesine neden olur mu?

Kanser hastalarına tedavi amacıyla uygulanan radyoterapi yani ışın tedavisi vücuttaki kanser hücrelerini yok etmek için uygulanır. Bu tedavi yapılırken sadece uygulandığı bölgelerde kıl dökülmesine neden olabilir. Bu yüzden sadece baş bölgesine uygulanan ışın tedavisi sırasında saç dökülmesi sorunu yaşanabilir.

Tedavi sırasında saç dökülmesinin hastalardaki psikolojik etkileri nedir?

Saçlar kadınlarda olsun, erkeklerde olsun herkesin dış dünyayla iletişimde yardımcı olan önemli bir etkendir. İnsanların dış görünüşleri için saçlarına ihtiyaçları bulunur. Saçlar vücudun bir parçası olarak algılandığından, bu tedavi yapıldığında dökülen saçların sonucunda, insanların etkilenmesi kaçınılmaz bir sonuçtur. Bu durum bazı hastalarda öfke, utanç ve kızgınlık gibi duyguların oluşmasına neden olur. Hem kanser gibi önemli bir hastalıkla uğraşmak zorunda kalmak, hem de saçların dökülmesiyle yaşananlar hastaları çaresiz ve zayıf bir duruma sokar. Ancak bazı hastalarda bu gelişmeyi daha doğal karşılayıp, bundan etkilenmeden bu dönemi atlatabilir. Bu aşama sırasında olumsuzluğu peruk gibi uygulamalarla rahatlıkla aşabilirler.

Tedavi döneminde saç bakımı nasıl olmalıdır?

Bu tedavi döneminde hastaların hafif saç bakım ürünleri kullanması önerilmektedir. Bunlar saçlarda kullanılacak bebe şampuanı gibi asit oranı düşük olan saç bakım ürünleridir. Bunlar saçın yıpratılmadan bakımını yapacak ürünlerdir. Hem saç tellerinin, hem de saç derisinin kuruması bu şekilde engellenmiş olur. Saçlar yumuşak kıllı fırçalarla taranmalıdır. Tarak kullanılması gerektiğinde, kalın taraklar tercih edilmelidir. Geceleri saçları boneyle kapatmak, zayıflamış saç köklerini korur. Saçları kurutma makinesiyle kuruturken, fazla sıcaktan kaçınılmalıdır. Bu uygulama ihmal edildiğinde saçların kırılması nedeniyle saç dökülmesi hızlanır. Saçların çok sıkı toplanmaması gerekir. Bu saçların kırılmasına ve dökülmesine neden olur. Ayrıca yatarken bigudi takılmamalıdır. Beslenmeye özen gösterilmeli, stresten uzak durulmalı ve alkol kullanmaktan kaçınılmalıdır. Saç derisine hafif masaj yapılmalıdır. Bu sırada saçlar boyanmak zorunda kalınırsa, doğal içerikli saç boyaları tercih edilmelidir.

Bir Cevap Yazın