Kanarya bakımı nasıl olmalıdır?

kanaryaKanarya bakımında çok dikkatli ve hassas davranmak gerekir.Sağlıklı bir kanarya çevresinde olanlara karşı daha duyarlı davranır, sürekli olarak hareketli, ötücü ve yeme karşı istekli halde olur. Karında bulunan tüylere üflendiğinde derisi sarımtırak renkte görünür. Aynı zamanda kanatlarının, göğüs altları ve diğer cilt bölgelerinin aynı renkte olduğu gözlenebilir. Hastalanan kanarya ise bunların tam tersine olan özellikler sergiler. Hareketsiz ve etrafına karşı duyarsızlaşır. Ayakları incelendiği zaman yaşını rahatlıkla gösterir. Genç bir kanaryanın pürüzsüz, ince yapılı, kabuksuz ve parlak görünen ayakları vardır. Yaşlandıkça ayaklarda pullanma, kalınlaşma ve parlaklığını yitirdiği görülür. Kanaryanızın sağlıklı olmasını ve iyi ötücü bir kuş olmasını isterseniz, erken zamanlarda eğitmeye başlayıp bakımını doğru şekilde yapmanız gerekir.

Kanarya bakımında nelere dikkat edilmeli?

Kanaryaların doğal ortamı bulunan kafeslerde bakılması uygundur. İçine özel çim ve ağaç dallarının konmasıyla kanaryalar kafeslerinde rahat edebilirler. Kafesler 100 x 50 x 80 cm ebatlarında olmalıdır. Büyük olan kafeste kanaryalar daha rahat ederler. Bunu evin içerisinde sürekli değiştirmeyeceğiniz sabit bir yere yerleştirmeniz gerekir. Kafesi yerleştirdiğiniz yerin direkt olarak güneş ışığı alan pencere önleri, soğuk hava akımının olduğu cereyanlı yerler olmaması gerekir. Kafeste kullanmak üzere 3 tane kap bulunmalıdır. Bunlar su, yem kabı ve meyve, sebze koyacağınız kaplardır. Kanaryayı bulundurduğunuz yerde sıcaklık 10 derecenin üstünde olmalıdır. Bundan daha düşük sıcaklıklar kanaryalar için uygun olmaz. Kafesin içerisinde kesinlikle kalsiyum barlardan bulunmalıdır.

Kanarya bakımında düzenli olarak yapılacaklar

Günlük olarak: Kafeste kullanılan yem ve su kaplarının her gün ılık suyla yıkanıp, kurulanması gerekir. Boşalan veya azalmış olan kaplar tekrar yarısına dek doldurulur. Kafesin altına serilen nemi çeken nitelikteki kağıt düzenli değiştirilmelidir. Kafesin kapıları kontrol edilip, içerisindeki besin artıkları kafesten toplanmalıdır. Günlük düzenli olarak temiz su konmalıdır. Kanaryalar ayrıca yaz dönemlerinde günlük olarak banyo yapmayı sever. Bunu yaptığınızda içinde temiz su olan spreyle veya kanaryanın içine girip banyosunu yapabileceği temiz su olan kap kullanabilirsiniz. Banyo içinde sabahı tercih edebilirsiniz. Akşamları kurumadığı için, kanaryanın üşütmesine sebep olabilirsiniz. Ayrıca banyo suyuna az miktarda yemek sodası katılabilir. Tüy diplerinde olan bakterilerin yok edilmesinde fayda sağlayacaktır. Ek olarak kanaryanız yemek sodası katkılı bu sudan içtiğinde, hazımsızlığını giderecektir.

Haftalık olarak: Kafeste ve kafes içinde yer alan aksesuarlar ılık suyla yıkanıp, kurulanmalıdır.

Aylık olarak: Kafesin ve içindeki tüm aksesuarların özel kimyasallarla dezenfekte edilmelidir.

3 ayda bir: Kafesin kilitlerin, tellerin düzenli bir şekilde kontrol edilmesi gerekir.

Kanaryanızı yazın ve ilkbaharda temiz hava alması için kafesiyle balkona çıkarabilirsiniz. Kış aylarında sıcaklığın 18-20 derece olduğu zamanlarda pencereyi açıp temiz hava aldırmalısınız. Evde köpek, kedi gibi başka tür evcil hayvanlarınız da varsa, kanaryanızı bunlarla yalnız bırakmayın.

Kanaryanın beslenmesi

Kanarya günlük olarak düzenli beslenmelidir. Çünkü 24 saat hiçbir şey yemezlerse ölmelerine neden olabilirsiniz. Beslenme yeşillikler, kanarya için özel yemler, yeşillikler, sebze, meyve, vitaminler, kum ve mineraller ve mamalarla olmalıdır. Bunlar kanaryanın mevsime, renk özelliğine, üreme, hastalıklarına, tüy dökümü zamanına, yetiştirme türüne göre kullanılmalıdır. Kanaryalara keten tohumu, ince yem, şalgam, yulaf, kenevir, darı, haşhaş gibi tohumlar ayrı olarak ta veya karışım olarak ta verilebilir. Özellikle kenevire çok düşkündürler, fakat bunu sadece kış aylarında biraz daha fazla verebilirsiniz. Fazlası da kanaryanızın yağlanmasını sağlar. Kışın soğuklarda ise üşümemesi açısından faydalıdır. Kanaryaya verilecek yemler tozlu olmamalıdır. Gerektiğinde yemleri elekten geçirerek, tozlarından ayrıştırmalısınız. Yem kaplarındaki yemlerin üstünü günlük düzenli olarak üfleyin. Çünkü üstteki yem kabukları kanaryanın yem yemesini engelleyebilir. Yemlerin nemli olmaması da önemlidir. İçerisindeki kurtlanma ve mantar gibi etkenlere dikkat etmeli. Çünkü bunlar kanaryaya  bağırsak sorunu yaşatır. Bunun haricinde düzenli şekilde mevsim sebzeleri ve meyveleri verilebilir. Fakat marul gibi yeşillikler iyice yıkanıp, kurulanmalıdır. Aksi durumda kanaryanız ishale olabilir. Özellikle marul, roka, salatalık, elma en sevdikleri besinlerdir.

Kanaryanızı çiftleştirmek isterseniz, üreme dönemlerinde yani Mart ve Nisan aylarında beslenmesine daha fazla özen göstermelisiniz. Bu dönemde normal yemlerine ilaveten dörtte bir katı haşlanmış yumurta kabuğuyla beraber, yanında marulla verilmelidir. Bu dişi kanaryalar için önemlidir. Kendileri için gereken kireci yumurta kabuğundan alırlar. Ayrıca yumurta normal zamanlarda da kanaryaya verilmelidir.

Bir Cevap Yazın