Kalp sorunlarından nasıl kurtuluruz?

Ülke olarak sağlığa çok fazla önem vermemektedir. Hastalık ilerlemeden doktora gitmek ve önceden tedbir almak gibi bir alışkanlığa sahip değiliz. Kalp gibi ciddi bir konuda bile oldukça ihmalkar davranmaktayız. Dünyadaki ölüm nedenlerini baktığımızda kalp ile ilgili sorunlar başta gelmektedir. Dünya Sağlık örgütü yaptığı açıklamalarla dünyada her yıl 17 .5 milyon insan ülkemizde ise yaklaşık olarak 200 bin insan kalp damar hastalıklarından dolayı yaşamını yitirmektedir.
Köy yaşamında kalp sorunları daha az iken kent yaşamında kalp rahatsızlıkları daha fazladır. Bunun sebebi şehir yaşamının beraberinde getirmiş olduğu strestir. Yeşil alanların azlığı,, çarpık kentleşme, hava kirlilikleri şehir hayatını çekilmez hale getirmektedir. Bir de buna iş hayatının yoğunluğu eklenince kalp rahatsızlıkları artış gösteriyor. Oysa köy hayatında olumsuz faktörler daha azdır. Trafik sorunları ve yanlış beslenme (fasdfood) kalp hastalıklarını tetikliyor.111

Kalp hastalıkları düşük gelirli ailelerde daha fazla görülmektedir. Ekonomik olarak gelişmiş aileler sağlık konusuna daha önem vermektedirler. Düşük gelirli ailelerin yaşadığı geçim sıkıntısı ev beslenme sorunları onların kalp rahatsızlıkları yaşamasının en önemli nedenidir. Düşük gelirli aileler sağlık hizmetlerinden gerektiği kadar faydalanamamaktadırlar.

Küçük yaşlardan itibaren kalp sağlığını korumak gerekir. Bazı kişilerde genetik olarak kalp sağlığı sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden kalp krizlerini tetikleyen faktörleri ortadan kaldırmak gerekir.
Sigara veya diğer bütün tütün çeşitlerini kullanmak, kalp hastalığının ortaya çıkmasında rol oynayan en önemli faktörlerinden biridir. Tütünün dumanında yaklaşık olarak 4800 kimyasal madde mevcuttur. Bu maddelerin hemen hemen hepsi kalp ve kan damarlarına zarar vermektedir. En önemlisi damarların daralmasına neden olmaktadırlar. Özellikle nikotinin sebep olduğu zararları herkes tarafından bilinmektedir. Nikotin kalp basıncını yükselterek ve kan basıncını artırarak kalbin istenildik şekilde çalışmasını engeller. Yeterli oksijenin alınmasına da engel olur. Sigara içmeyenlerin sigaralı ortamda bulunması da sigara içenlerin gördüğü zarar kadar zara görmelerine sebep olmaktadır. 35 yaşın üzerinde olan insanların bu durumda kalp sorunları ile karşılaşması riski diğer insanlara oranla daha fazladır. Kalp sorunu yaşamak istemiyorsanız sigaradan kesinlikle uzak durmanız gerekir.

Kış mevsiminde daha çok hareketsiz bir yaşam tercih edilirken aynı zamanda daha ağır ve kalorisi yüksek gıdalar tercih edilmektedir. Yaşam tarzı böylece olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu sebeple gerekli olan ölçümlerin belirli periyotlarla yapılmasında fayda vardır.
İyimser olmaya çalışmak kalp sağlığına karşı direnç oluşturur. Kin, karamsarlık ve nefret gibi duygular sürekli strese sebep olur. Bu durum kalp krizini tetikleyen en önemli durumdur. Kalp yorgunluğuna sebep olabilecek duygusal sorunlardan uzak durmak gerekiyor.

Beslenme hayati öneme sahip bir konudur. Bir çok hastalığın sebebi yeterince doğru beslenememektedir. Dengeli ve düzenli beslenmek kalp sağlığımızı korur. Doğru beslenmeyi bir alışkanlık haline getirmemizde fayda vardır. Belirli tempolarla yürümek yine her gün yapmamız gereken faaliyetlerden olmalıdır.Evde yapılabilecek bazı egzersizler de yine kalp sağlığımızı korumamızda yardımcı olur.

Kalp sağlığını korumak için mutlaka ideal kilonuzu öğrenin ve o kiloda kalmaya çalışın. Aşırı kilolu olmak kalp krizi riskini artırır. Yine düzenli yaşam ve uyku da sağlığımız açısından çok önemlidir. Düzenli olarak her yıl kontrole gitmek önceden önlem almamızı sağlar. Bunu kesinlikle ihmal etmemeliyiz.

Bir Cevap Yazın