Kalp pili nedir?

Kalp pili kalbin yeteri kadar elektriksel uyarı yapamadığı ya da kalbin tüm dokulara bu uyarıları tam olarak ulaştıramadığı durumda, yeteri kadar elektriksel uyarı oluşturmak için kullanılan bir cihazdır. Pil kalbin ritmini oluşturarak, düzenleyen bir cihazdır. Önceden sadece kalbin yavaş attığı için gelişen hastalıkları tedavi ederken, artık ritim bozuklukları ve kalp yetmezliği tedavisinde de kullanılmaya başlanan bir cihazdır. Kalp pili takılması gerektiğinde hasta ve yakınları aydınlatılıp, izinleri alınır.

Kalp pili çeşitleri nedir?

kalp pili

  • Geçici kalp pili: Acil olaylarda ya da kalp ritim dengesizliği altında yatan sebebin düzelmesi bekleniyorsa kullanılan pillerdir. Bazı durumlarda kalıcı pilin yerleştirilmesi aşamasına kadar, kalp ritmini düzenleyebilmek için kullanılır. Özellikle kalp krizi geçiren hastalar, açık kalp ameliyatı sonrası, taşikardi sorunu bulunanlarda kullanılan pillerdir. Geçici olan pillerin jeneratörü daha büyük ve vücut dışında bulunur. Kalp ile olan bağlantıyı elektrot sağlar. Uzun süre kullanım için uygun değildir. Sorunun kalıcı olduğu kesinleşirse, hastaya kalıcı pil takılır.
  • Kalıcı kalp pili: Hastalığın kalıcı olduğu hallerde kullanılan pildir. Göğüs ya da karın duvarı altına oluşturulmuş cebe jeneratör yerleştirilir. Genellikle pil göğüs duvarının sol tarafına yerleştirilir.

Kalıcı kalp pillerinin yapısı nasıldır?

Kalp pili iki kısımdan oluşur.

  • Jeneratör: Elektriksel  uyarıların oluştuğu, pilin beyin kısmıdır. Yaklaşık olarak 5-6 cm genişliğinde, 90-100 gram ağırlıktadır. Bu ebatlardan daha küçük boyutları da vardır. Bu bölüm batarya ile çalışır. Genellikle lityum bataryalar vardır. Batarya bittiği zaman, jeneratör değiştirilmektedir. Batarya ortalama olarak 5-10 yıl arasında dayanır.
  • Elektrot: Elektriksel uyarıları, gideceği yere kadar ileten kablo veya tel bölümdür. Jeneratörün üretmiş olduğu elektrik akımını kalbin sağ ventrikülere taşıyan elektrot, kalbi uyarıp kasılmasını sağlıyor. Jeneratörde bulunan bir veya daha çok elektrot, çoğunlukla platinden üretilen, çevresi silikon ya da poliüretan malzeme ile izole edilmiştir. Elektriksel uyarıları jeneratör oluşturur, elektrotlar ise kalp ile teması gerçekleştirir.

Kalp pili nasıl takılır?

Geçici kalp pili takılması: Bu uygulama hastaların kalp rahatsızlığı olduğunda, hastaneye yatış sırasında uygulanır. Hasta kalp krizi geçirdiyse, bu durumda takılabilir. İşlem katater laboratuvarında veya odasında gerçekleşir. Hastaya sakinleştirici gerektiğinde yapılır. Lokal anestezi ile hastanın boyun veya kasık bölgesine bir kılıf yerleştirilmektedir. Jeneratör dışarıda olduğu için, oradan gelen elektrot kılıf içerisinden kalbe ulaştırılır. Bu X ışınları aracılığıyla yapılır. Kalp pili ise dışarıda bir bölüme sabitlenir. Hastanın pile dokunmaması ve yapacağı aktiviteleri azaltması gerekmektedir. Bazı durumlarda pil göğüs duvarından geçen bir iğneyle veya yemek borusu aracılığıyla kalbe bağlanabilir.

Kalıcı kalp pili takılması: Bu küçük bir cerrahi işlem yardımıyla uygulanır. Kardiyak kataterizasyon laboratuvarında, ameliyathanede, elektro fizyoloji laboratuvarında veya ayakta gerçekleştirilir. Hastaya lokal anestezi verilip, kan basıncı ve kalp hızı monitorize edilmektedir. Uygulama yeri tıraşlanır ve temizlenir. Kalp pili göğüs duvarına yerleştirilecekse endokardiyal yerleştirme yapılıp, köprücük kemiğinin alt tarafına küçük bir kesi açılır. Jeneratörden gelen kablolar göğüsten toplardamara geçirilip, X ışını yardımıyla sağ ventriküler veya sağ atriyuma uygulanır. Kalbin iç yüzüne elektrotun uç kısmı özel vida gibi tutturulur. Köprücük kemiğinin altında bulunan pil, kilo olarak zayıf olan hastalarda sadece bir kabarıklık olarak hissedilebilir.

Bir Cevap Yazın