Kalp atım hızı ne kadar olmalı?

kalpKalp atışı her insana göre farklı değerdedir. Koşu yapma, yürüme gibi bedensel aktiviteler, endişe, üzüntü, mutluluk ve kaygı gibi duygusal  durumlar, açlık ya da tokluk olması, havanın sıcak olması gibi çok sayıda faktör kalp atış hızını etkiler. Kalp atış hızının bulunması için, kişilerin 10 dakika kadar dinlenmeden sonra nabız sayısının bulunması gerekir. Bu sayım sırasında dakikada 60-100 arasındaki bir değerde, kalp hızının normal aralıkta olduğu görülür. Bu değerler uzun yıllar sporla uğraşmış olan kişilerde 50-40 arasına bile inebilir. Bu spor yüzünden kalp kaslarının güçlenmesi ve kalbin her atımda daha fazla kan pompalaması nedeniyle olur. Bu sayım sırasında kalp atım hızının düşük çıkması herhangi bir sorun yaratmaz. Fakat bu duruma baş dönmesi, halsizlik ya da bayılma gibi sorunların eşlik etmesi halinde, kişilerin mutlaka bir kardiyoloğa görünmesi gerekir.

Kalp atışı kaç olmalı?

Kalp atım hızının her ne kadar yetişkin insanlarda 60-100 arasında normal kabul edilse de, kalp atım hızının düşük olması bir kadar iyi sayılır. Bu kan basıncı değerinin yani tansiyonun düşük olmasının iyi olması gibi kabul edilir. Normal değerler içinde bile, daha düşük değerlerdeki kalp atışı, felç olma, kalp krizi geçirme ya da ölüm riskinin daha düşük olmasına neden olur. Bu konu hakkında yapılan bir araştırma kalp atış değerinin 10 atım daha yüksek olmasının kalp krizi yönünden kadınlarda % 18 kadar, erkeklerde % 10 kadar riski arttırıcı etken olarak belirlemiştir. Bu sorun geçici olan bir stres, üzüntü ya da telaşlı bir eylemden kaynaklanırsa, herhangi bir sorun teşkil etmez. Bunun sürekli olarak yüksek seyretmesi halinde, buna sebep olan etkenin ortadan kaldırılması gerekir. Kalp atım hızı çocuklarda, 70-100 arasında bir değerde olmalıdır. Düşük kalp atımının olması, kalbin fonksiyonlarını daha iyi yerine getirdiğini ve kalbin diğer organlara yeteri kadar oksijen ilettiğini göstermektedir.

Kalp atışı nasıl ölçülmektedir?

Bunun tespit edilmesi için, nabzın ölçülmesi gerekir. 10 dakika kadar dinlenmeden sonra, işaret ve orta parmakları boyunda gırtlak borusunun etrafına yerleştirin. Bunun bilekten ölçülmesi için, iki parmağın ön kol damarda olan kemik ve sinirin arasında olan bölgeye yerleştirilmesi gerekir. Bu alanlarda nabzı hissedildiği zaman, kalp atım sayısı 15 saniye kadar sayılır. Bunun dörtle çarpılması, dakikada olan kalp atış sayısının hesaplanmasını sağlar.

Kalp atış sayısını etkileyen faktörler nedir?

  • Fitness düzeyi
  • Aktivite düzeyi
  • Havanın aşırı sıcak ve nemli olması
  • Vücudun ayakta ya da uzanıyor durumda olması
  • Duygu durumları
  • Vücudun kilo durumu
  • Kullanılan bazı ilaçların etkisi

Kalp atım hızının geniş bir aralıkta normal olarak kabul edilmesine rağmen, anormal değerde olan yüksek ya da düşük sayıdaki kalp atışı ciddi sorunların habercisi olarak kabul edilir. Devamlı şekilde kalp atım hızının 100 ün üzerinde olması taşikardi, 60 ın altında olması halinde ise bradikardi olarak değerlendirilir. Bu değerlere bayılma, göğüs ağrısının olması, baş dönmesi ya da nefes darlığı gibi etkilerin eşlik etmesi halinde, mutlaka bir doktora gidilmesini gerektirir.

Bir Cevap Yazın