Kadınlarda cinsel isteksizlik neden olur?

cinsel isteksizlikSon yıllarda kadınlarda cinsel isteksizlik sorunlarının artış gösterdiği gözlenmektedir. Cinsel sağlık bakımından önemli olan bu sorunun zamanında tespit edilmesi ve buna özel cinsel terapilerle çözümlenmesi gerekir. Cinsel istek partnerle birlikte cinsel ilişkiye girme isteği olarak tanımlanır. Bu istekle birlikte fantezi kurmak, cinsel içerikli rüya ve erotik materyallere ilgi duyma gibi bazı durumlarda eşlik etmektedir. Cinsel istek bireylerde görsel, işitsel, kokusal, tatsal ve dokunsal gibi algılarla uyarılmaktadır. Sağlıklı olan tüm bireylerde, hormonal sorunları olmayanlarda cinsel istek olur. Cinsel isteksizlik, yeterince cinsel uyarının bulunmasına rağmen, partnere karşı cinsel istek duyulmaması hali olup, bu durum cinsel istek bozukluğu olarak kabul edilir.

Cinsel isteksizlik türleri nelerdir?

Primer cinsel isteksizlik: Cinsel isteksizliğin ergenlik döneminden itibaren olmamasıdır.

Sekonder cinsel isteksizlik: Bu daha evvel cinsel isteksizlik sorunu bulunmayanlarda daha sonradan çıkan cinsel isteksizlik durumudur.

Bazı kişilerde olan cinsel isteksizlik stresten, yoğun iş yaşamı gibi dış etkenler nedeniyle dönemsel ortaya çıkabilir. Kadınlarda cinsellikle alakalı olarak görülen sorunların en yaygın olanı cinsel isteksizliğin toplumda görülme sıklığı % 20 kadardır. Kadınlar arasında % 33’ kadarı yaşamlarının bir döneminde bu cinsel isteksizliği yaşamaktadır. Kadınlardaki sorun yaşla birlikte artış gösterir. Yaşın ilerlemiş olması cinsel isteksizliğin daha fazla görülmesinde etkili olur.

Cinsel istek neye bağlıdır?

Cinsel istek toplumda psikolojik bir durum olarak algılanmış olsa da, çoğunlukla hormonal tedaviler ya da hormonal dengesizlikler bunda etkili olur. Cinsel isteğin oluşması içgüdü, özgüven, cinsellikle alakalı olumlu deneyimler, cinsel eşin uygun olması, cinsel partnerle diğer alanlarda da uyumlu bir ilişkinin kurulmuş olmasıyla ortaya çıkabilir. Bunlarda sorun olması durumunda, cinsel istekte azalma olabilir. Bu sorunun olması fiziksel ve psikolojik faktörlerden kaynaklanabilir. Fakat çoğunlukla % 1 kadar fiziksel etkenler bunda etkili olurken, % 99 kadar psikolojik etkenlerden kaynaklanır.

Cinsel isteksizliğe sebep olan fiziksel etkenler

  • Yaşlanma ve menopoz dönemine girme
  • Antidepresan, doğum kontrol ilaçları ve kortizonlu ilaçlar gibi ilaçların kullanımı
  • Alkol bağımlılığı
  • Karaciğer, böbrek ve kalp yetmezliği gibi sorunlar
  • Tiroit hastalığı, kronik hastalıklar ve nörolojik sorunlar
  • Cerrahi girişimle üreme organlarının alınması
  • Hormonal dengesizlikler
  • Cinsel ilişkide ağrı hissedilmesine sebep olan rahatsızlıklar

Cinsel isteksizliğe etki eden psikolojik etkenler

  • Aşırı stres
  • Kişilerin arasında iletişim sorunlarının bulunması
  • Evlilikte eşle sorun yaşanması
  • Bedensel sorunlar
  • Anksiyete gibi içsel sorunlar
  • Gizli eşcinsellik olması
  • Geçmişte tecavüz, taciz ve cinsel istismar gibi sorunların yaşanmış olması
  • Depresyon

Bazen kadın ve partnerin cinsel organlarını tanımaması yüzünden, kadının cinsel ilişkiye girmeden önce uyarılamaması nedeniyle kadında cinsel isteksizlik ortaya çıkabilir. Ayrıca çocuğun doğması, aileden birinin kaybedilmesi gibi bazı olaylarda cinsel isteksizlik nedeni olabilir. Kadının cinsel ilişkiye girmesinin bazı toplumlarda suç ve günah olarak kabul edilmesi de, cinsel isteksizliğin psikolojik etkenleri arasındadır.

Cinsel isteksizlik tedavisi nasıl olur?

Kadınlarda bunun tedavi edilebilmesi için, önce jinekolojik muayeneden geçirilmeleri gerekir. Bu muayene sırasında cinsel arzunun nasıl etkilenebileceği konusu da araştırılmaktadır. Cinsel ilişki sırsında ağrıya sebep olacak etkenler, kronik hastalıklar, nörolojik sorunlar, kullandığı bazı ilaçlar değerlendirilmektedir. Herhangi bir sorun tespit edilmediğinde, hastaların psikolojik sorunlar açısından cinsel terapilere yönlendirilmesi gerekir. Terapi sırsında cinsel sorunu tetikleyen bilinçaltında bulunan psikodinamikler tespit edilir.

Hastalara bu aşamada cinsellik ve psikolojik durumla ilgili bilgiler verilir ve hatalı olanlar düzeltilmeye çalışılır. Yeni bir bakış açısıyla değerlendirilen cinsellikte, terapistin tecrübesi ile sorunlar çözümlenmeye çalışılır. Bu tedavinin ardından kişinin bedenini tanıyabilmesi için, davranışsal terapi yapılır. Kadının eşi ile alakalı sertleşme ve erken boşalma gibi sorunlar bulunuyorsa, eş zamanlı tedavi edilir. Tedavi sırasında kişideki soruna göre bunun bireyselleştirilmesi gerekir. Cinsel tedavi sırasında rahatlama, masaj, gevşeme, cinsel birleşme tekniklerinin öğretilmesi, mastürbasyon ile cinsel pozisyonların göz önüne alınması önemlidir. Kadınlardaki cinsel isteksizliğin çözülmesi, eşin desteği sayesinde 6-12 seansta yapılabilir.

Bir Cevap Yazın