K9 köpek nasıl olmalıdır?

k9K9 köpek kavramı koruma amacıyla, bomba arama, narkotik, bodyguard, iz takibi yapma, asayiş, askeri ve polis köpeği gibi eğitimleri almış olan bir köpekler için kullanılır. K9 köpek genellikle halk arasında Alman çoban köpeğiyle karıştırılır. Fakat bu doğru bir kavram değildir. Farklı ırklardan olan köpekler K9 olarak eğitim alabilir. Fakat bu eğitimin belli standartları bulunmaktadır.

K9 köpek hangi ırklardan olabilir?

K9 köpek asayiş ve koruma görevi yapması için ya da arama görevi yapması için eğitim verilebilir. Asayiş köpeği olarak eğitim verilecek köpeklerin sahip olması gerekli bazı özellikler bulunmaktadır. Bu özellikler içinde olanlar;

Vücut ölçüleri: Bu eğitimi alacak köpeklerin vücut ölçüleri çok iri olmamalı, ancak çok küçük boyda da olmamalıdır. En ideal vücut büyüklüğü 25-50 kg arasında olan köpeklerdir. Büyük yapılı olan köpekler hantal olacağından, dar alanlardan geçerken zorlanır ve zapt edilmeleri güç olur. Ayrıca bu köpeklerde kalça displazi riski daha yüksektir. Küçük boydaki köpekler ise, karşısındakine caydırıcılık hissi uyandırmaz. Asayişte en fazla kullanılan K9 köpek ırkları ise, Alman çoban köpeği, dev snautzer,  Belçika çoban köpeği, doberman, Belçika malinois, boxer ve rottweiller cinsinden köpeklerdir.

İtaat kapasitesi: Bu görevde kullanılacak köpeklerin itaat etme özelliği iyi olmalıdır. Bu eğitimde itaatsiz olan ve itaat eğitimini tamamlamayan köpekler kullanılmaz. Bu nedenle pitbull, kangal ve Sibirya kurdu gibi köpek ırkları itaat eğitimi almakta zorlandığından bu görevler için uygun değildirler.

Genel görünüm: K9 köpek denilince, insanlar tarafından iyi eğitim almış, görünümü mükemmel köpekler düşünülür. Bu tanım insanlar için saygınlık ve ciddiyeti anlatır. Bu özelliklerin bir arada olmaması halinde, düşünceler daha farklı olur. K9 köpek itaat etmediğinde, sahibini dinlemediğinde, etrafta saygınlığı olmaz. Görünümünde kusur olan köpekte, aynı etkiyi yapacaktır. Bu yüzden dış görünüm K9 köpekte çok önemlidir. Köpekte fiziki kusurlar olmamalıdır.

Vücut sağlığı: Bu köpeklerde görevlerini yapmasını engelleyecek sağlık sorunlarının olmaması gerekir. Ancak tedavisi yapılabilen sağlık sorunlarının olması halinde, tedavi edildikten sonra doktor onayıyla eğitime başlayabilirler. Bu köpekler öncesinde seçilmiş olsalar bile, belirli aralıklarla veteriner kontrolleri yapılmalıdır. Daha sonradan oluşabilecek hastalıkların belirlenmesi için, bu konu çok önemlidir.

Psikolojik durum: Köpekler ilk doğduklarında 3 haftalıktan 3 aylık oluncaya kadar sosyalleşme sürecinden geçerler. Bu dönemin ardından köpeklerin çevresindeki insanlara ve diğer hayvanlara alışması çok zordur. Köpeklerde karakter yapıları ise, 18 aylık olduklarında oturur. Bu sürede kötü deneyimler yaşamış olan köpekler, ortamlarda istenmeyen davranışlar sergileyebilir, sahibine ve diğer insanlara zarar verici hareketler yapabilir. Bu yüzden K9 olarak eğitim verilecek olan köpekler, küçük yaşlardan itibaren eğitilmelidir.

Yaş: Koruma ve asayiş için eğitim verilip, kullanılacak olan K9 köpeklerin, ilk göreve başlayacakları yaş 1 yaşıdır. Bu zamandan itibaren 9-10 yaşına gelinceye kadar görevlerini yaparlar. Bu yaşlara gelmiş olanlar görevden alınmalıdır. Bu koruma görevi yapan köpeklerde yıpranma daha fazla olduğundan, bunlar erken yaşta ölür. Bu köpeklerin görevleri bitince bir çiftlikte yaşamaları en doğrusudur.

Oyunculuk: K9 köpekler arama için yetiştirildiklerinde, herhangi bir oyuncakla ya da topla oynama konusunda hırslı olması daha iyi olur. Bu nedenle köpekler bunların arasından seçilir. Böyle köpekler nadir bulunur. K9 köpekler için uygun ırklar arasında bile sadece % 10’u bu özelliğe uygun olur. Bu sebeple köpekler özenle seçilerek, önyargılı davranılmamalıdır.

K9 köpek eğiticilerinin özellikleri nedir?

Bu kişiler her şeyden önce köpek eğitmeyi ve bakmayı seven, sabırlı kişilerden olmalıdır. Disiplinli ve düzenli çalışabilen, alkol alışkanlığı olmayan, kötü alışkanlıkları olmayan, köpeklerle iyi diyalog kurabilen, ona sevgiyle yaklaşan kişiler K9 köpek eğitmeni olarak görev yapmalıdır. Köpek eğitimini veren kişilerin geçerli bir sertifikası olmalıdır. Bu konuda en az 1 yıl süreyle tecrübesi bulunmalıdır. Vücudunda herhangi bir özrü ve sakatlığı bulunmamalıdır. Eğitimcilerin her altı ayda bir köpeklerden insanlara geçebilen hastalıklar için, sağlık kontrollerini ihmal etmemesi gerekir.

Bir Cevap Yazın