JPEG nedir?

Günümüzde standart bir görüntü kodlama biçimi olarak dünya genelinde kullanılan JPEG(Joint Photographic Experts Group), görüntüyü sayısal bir veri olarak kodlayarak tanımlar. ISO 10918-1 ismiyle 1994 yılından beri standart haline gelen JPEG formatı, görüntü saklama yöntemi olarak dünyada en çok tercih edilen kodlama biçimidir. Görüntü kodlarken dosya uzantısı olarak çoğunlukla “.jpeg” kullanılsa da “.jpe ve .jtif” gibi uzantılar da yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. JPEG algoritması görselin bilgisayar ortamında nasıl depolanacağını değil, yalnızca görüntünün ne şekilde kodlanacağını tanımlamaktadır.

“Independent JPEG Group” isimli bir şirket tarafından geliştirilen standartlar üzerine geliştirilen JPEG formatı günümüzde internet üzerinden görsel paylaşımı için kullanılan en popüler kodlama biçimi olmuştur. İnternet ortamında fotografik görüntü saklamak ve görüntü iletimi için kullanılan JPEG formatın bu kadar popüler hale gelmesinin en büyük nedeni, web üzerinde gerçekten de son derece yüksek bir performans sunmasıdır. İnternetin çok hızlı bir şekilde yayılması ile yalnızca 256 renk destekleyen “GIF” formatın yetersiz kalması, JPEG formatın artık bir zorunluluk haline gelmesine neden olmuştur.

GIF formatın yetersiz renk desteği internet siteleri için büyük bir sorun olduğundan ilk önce akla çok daha yüksek kalitede görsel içerik sunan PNG formatı gelse de, PNG’nin boyut açısından web ortamına uygun olmaması JPEG’in kabul görmesine neden olmuştur. PNG formatlı resimlerin çok yüksek boyutlu olması, internetin emekleme dönemindeki yavaş bağlantılar için daha kullanışlı bir format oluşturulması ihtiyacını doğurmuştur. JPEG format internet ortamı için ideal olduğu gibi ayrıca dijital fotoğraf makineleri için de oldukça kullanışlıdır. Günümüzde tıpkı internet ortamında olduğu gibi görüntü yakalama cihazlarında da en çok kullanılan görüntü biçimi JPEG formatı olmuştur.

JPEG formatın bu kadar çok kullanıcı tarafından tercih edilmesinin nedenlerinden biri de, JPEG algoritmasının dosya boyutu ile görüntü kalitesi arasında seçim yapılabilmesini sağlamasıdır. Depolama boyutu ile görsel kalitesi arasında seçilebilir bir değişim imkanı sunan JPEG format, “ayarlanabilir dereceli sıkıştırma” seçenekleri ile kullanıcılara büyük bir avantaj sunmuştur. JPEG format ile görüntü kalitesi kaybını isteğe göre belirlemek mümkün olsa da, genel olarak dünya genelinde kullanılan JPEG algoritması 10:01 oranında sıkıştırma sağlamaktadır. Görüntü kalitesinde yaşanan kayıp insan gözü tarafından çok küçük bir seviyede algılandığından, JPEG formatı görsel depolama ve görsel transferi için ideal yöntem olmuştur.

Bir Cevap Yazın