Istakoz nasıl yenir?

ıstakozDeniz mahsüllerinin her türü hem leziz tatları, hem de hafif olmaları sebebiyle sevilerek tüketilmektedir. Balık da dahil olmak üzere bu lezzetli yiyecek grubuna dair en yoğun sıkıntı genelde yeme şekilleridir. Zira, özellikle lüks bir restoranda bu tarz bir yemek tüketildiğinde uyulması gereken önemli görgü kuralları da mevcuttur.

Deniz mahsülleri içinde yemek yeme kuralları en fazla olan türlerden biri de ıstakozdur. Istakozu kuralına uygun yemek önemlidir, zira aksi halde bu yemeği tadında yemek zordur.

Istakoz servis edilirken önlük, tokmak ve keskin bir makas verilir. Kabuğu ile birlikte getirilen ıstakoz, ters çevirilerek keskin makas ile kuyruktan başlayarak tüm gövde boyunca kesilerek kabuğun etten ayrılması sağlanır, zira ıstakozun kabuğu yenmez. Kabuk ayırılınca ıstakozun lezzetli beyaz eti de ortaya çıkmış olacaktır. Istakozun kıskaçları ise tokmakla kırılarak içlerindeki beyaz etin ortaya çıkması sağlanır. Istakozun yenebilir tüm kısımları bu şekilde ayırılmış olmaktadır. Istakoz servis edilirken getirilen özel sosa bulanan etler afiyetle yenir.

Omega-3 açısından en zengin besinlerden olan ıstakozun, arzu edilirse kabuklarından ayırılmış şekilde servis edilmesi de mümkündür.

Istakozların pişirilirken çığlık attıkları şeklindeki inanış onları tüketmekten birçok kişiyi alıkoymaktadır. Ancak, çığlık atmaları mümkün olmayan canlılar olan ıstakozlarden gelen bu ses, pişirilmeleri esnasında gövdenin kabuklarından ayrılmaları neticesinde oluşan bir sestir. Istakozların ses teli yoktur. Bununla beraber, ıstakozların canlı canlı pişirildikleri doğrudur ve böyle olması zorunludur. Çünkü, ıstakozlar öldükten hemen sonra zehirli bir sıvı salgılarlar, bu aşamadan sonra yenmeleri mümkün değildir. Ancak, canlı canlı pişirilen ıstakozlarda bu sıvı salgılanmaz, zehir riski kesinlikle söz konusu olmaz.

Bir Cevap Yazın