Ispanak nasıl yetiştirilir?

ıspanakIspanak özel bir toprak isteği olmadığı için her bölgede yetiştirilebilen bir bitkidir. Ülkemizde sadece fazla yağış alan Karadeniz bölgesi dışında çoğunlukla her bölgede rahatlıkla yetişir. Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olduğundan beslenmede önemli yer tutan bir bitkidir. Özellikle A, C, E ve B vitaminleri açısından, demir, magnezyum, potasyum ve kalsiyum mineralleri açısından zengindir. Uzmanlar haftada bir defa olsun herkesin ıspanak tüketmesini tavsiye eder.

Sık dikilmiş ıspanak, toprakta iyi bir yeşil gübre görevini de görür. Kış geldiğinde bahçe toprağını kaplar, aynı zamanda diğer bitkiler içinde kökleriyle yararlı besinler içermektedir. Özellikle yapraklarında A vitamini daha fazladır. Taze olduğunda ıspanağın yapraklarını çiğ olarak salatada değerlendirebilirsiniz. Böylece vitamin kaybına uğramadan ıspanaktan daha iyi yararlanabilirsiniz. Bu derece yararlı olan bitkinin yetiştirilmesi için sizlere bazı önerilerimiz olacak.

Ispanak ekim dönemi ne zaman?

Ispanak için en iyi ekim dönemi, ilkbaharda hasadı yapabilmek için Mart ve Nisan ayları arasında, kış başında hasadı yapmak için Eylül ve Ekim ayları arasında olur. Bazı yazlık türler Mayıs ve Haziran ayları arasında ekilebilir. Fakat fideler genellikle tohuma kalkar ve bunların verimleri normalden düşük olur.

En iyi ekim zamanı, ilkbaharda hasat yapabilmek için Mart-Nisan arası, Kışın başında hasat yapabilmek için de Eylül-Ekim arasıdır.  İki dönemlerin arasında, Mayıs ve Haziran’da ekilen yazlık çeşitler mevcut, ancak fideler genelde tohuma kalkar ve verimleri daha düşük olur.

Ispanak bitkisinin iklim ve toprak isteği

Ispanağı yetiştirmede en önemli unsur iklim isteğidir. Çünkü ıspanak serin iklimleri seven bir sebzedir. Ancak fazla don ile mevsim geçişleri bitkiye göre değildir. Bunun dışında kış aylarında yapılacak ekim sırasında ekim mevsimini kaçırır geç yaparsanız, yetişen ıspanaklar kış döneminden fazla zarar görür. Fazla soğuk hava ürün alımını yavaşlatır ve bitkinin yetişmesine engel olur. Bu fazla sıcak ve nemli topraklarda yapılan ekim içinde geçerlidir. Bu yüzden 15-20 derecelerde ıspanağı en iyi şekilde yetiştirebilirsiniz.

Ispanak bütün toprak türlerinde yetişebilir. Ancak toprak fazla asitli olmasın. Asitli olursa bu güçlü sebze alımını engeller. Az karakteristik özelliğe sahip olan topraklarda ekim yapılırsa, daha erken dönemde ürün alabilirsiniz. Ancak erken ürün alma gibi bir sebebiniz yoksa killi topraklar ıspanağın yetişmesi için en uygun topraktır. Bunda hasat uzun sürer, ancak çok güçlü bir ıspanak yetiştirmeniz mümkün olur.

Ispanak bitkisinin ekimi ve bakımı

Ispanağın iklim isteği karşılandığı zaman her mevsim ekimini yapabilirsiniz. Eğer tohumdan ıspanak yetiştirecekseniz, ıspanağın daha verimli çimlenmesini sağlamak için yeterli nemi toprakta daha önce sağlanması gerekir. Eğer toprakta yeterli nem sağlanmadan kuru toprağa ıspanak ekerseniz, bu sefer çimlenme geç olur ve bu yüzden ıspanak zayıf düşer. Bu yüzden ekim yapacağınız toprağı iki gün önceden sulamaya başlamalı ve toprağın iyice nemlenmesi sağlanmalıdır. Bundan sonra çapayla çapalamalı ve toprağın havalanması sağlanmalıdır.

İyi ürün almak istiyorsanız mutlaka gübreleme yapmalısınız. Bunun için yani gübreleme yapmak için en uygun dönem toprağın nemlendirilmesinden hemen sonradır. Nemlendirilen toprağı çapaladıktan sonra, gübre toprağa ilave edilmeli ve 1-2 gün kadar beklenmelidir.

Bundan sonra serpme ekim yapmalısınız. Ekilecek alana fazlaca ıspanak serpin. Bazen çimlenme sırasında tohumlar dış etkenler nedeniyle götürülebilir. Bunların üstüne yeniden toprak atmayın. Sadece tırmıkla toprağı düzeltmeniz yeterli olur. Ispanak çok fazla bakım istemez. Sadece düzenli olarak sulamanız gerekir. Arada çıkan otları temizlemenizde gerekir. Hepsi birlikte büyüdüğü için tek hasatta ıspanakları toplarsınız.

Bir Cevap Yazın