İlaçsız tüp bebek tedavisi olur mu?

ilaçsız tüp bebekKlasik yollarla uygulanan tüp bebek tedavisinde yumurtalar olgunlaşmalarını tamamladıktan sonra toplanmakta ve işleme alınmaktadır. İlaçsız tüp bebek tedavisi sırasında ise yumurtalar tamamen olgunlaşmadan önce toplanmakta ve yumurtalar laboratuvar ortamında olgunlaştırılmakta. Bunun bu şekilde yapılmasının amacı, tedavide yumurtaların olgunlaşması için kullanılan ilaçlardan zarar göreceği düşünülen hastaların tedavisini, bu ilaçlar kullanılmadan sürdürmek ve sağlıklarının korunmasına çalışmaktır. İlaçsız tüp bebek tedavisi sırasında hastalara az miktarda ya da hiç hormon verilmez. Büyüme döneminde istenen boyuta gelen yumurtalar genel anestezi kullanılarak ve iğne yardımıyla toplanır ve laboratuvar ortamında özel sıvıların içinde bekletilip, gerektiği kadar olgunlaşmaları sağlanmaktadır. Daha sonra hastanın eşinden alınan sperm mikroenjeksiyon ile yumurtalara enjekte edilerek, bu embriyolar tekrar rahim içine yerleştirilir.

İlaçsız tüp bebek tedavisini kimler tercih etmeli?

Tüp bebek tedavisini yaptırmak isteyen çiftlerin bazılarında, bu tedavi sırasında kullanılan ilaçlara karşı bir hassasiyet tespit edilmiştir. Bu hassasiyet yüzünden yumurtalıklarda beklenmeyen tepki oluşur ve bunun sonunda akciğerlerde ve karında sıvı birikmesi olmaktadır. Bu sorun overin hiperstimulasyon sendromu OHSS olarak tanımlanır. İlaçsız tüp bebek tedavisi bu hassasiyete sahip olduğu belirlenen kişilerde ve polikistik over sendromuna sahip olan hastalarda tercih edilir. Bunun yanı sıra erkek kısırlığı, endometriozis hastaları, ilaçlara zayıf tepki veren kişiler ve hormon tedavisi yasaklanmış olan kanser hastalarında da uygulanması gereken en ideal tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi ileri yaşta olan kişilere uygulanmaz.

İlaçsız tüp bebek tedavisinin avantajları nedir?

  • Bu tedavi yöntemi klasik tüp bebek tedavisine göre daha kolay yapılır.
  • Tedavi süresi de klasik olan tedavi yöntemine göre daha kısa sürer. Daha az tetkik yapılır ve daha az doktor ziyareti olur.
  • Yan etkilere sebep olmayan bir tedavidir.
  • Tedaviden sonra komplikasyonları bulunmaz.
  • Kişilerin yapacağı klinik ziyaretleri daha az olur.
  • Kişilere daha az enjeksiyon uygulanır.
  • Bu tedavi sırasında kan alma işlemi olmaz.
  • Klasik yönteme göre bu tedavinin maliyeti daha düşüktür.
  • Uygulanan tedavi başarısızlıkla sonuçlanmış olsa bile, yeniden tekrarlanması için fazla beklenmesine gerek yoktur.
  • Hastalar tedavide ağrı hissetmeyecekleri için, genel anestezi vermeye gerek kalmaz.
  • Bu yöntemle birlikte genetik ayrıştırma ve lazer uygulaması yapıldığında, gebelik elde etme şansı daha fazla olur.
  • Bu yöntemin kullanılmasıyla doğan bebeklerde genetik hastalık olma olasılığında artış olmaz.
  • Bu yöntem sayesinde yumurta rezervi azalan, hatta tek yumurta bile üreten kadınlarda daha fazla yumurta toplanır ve gebelik şansı arttırılır.

İlaçsız tüp bebek tedavisinin dezavantajı var mı?

Bu tedavi uygulanırken istenilen kalitede yumurtaların elde edilmesi bazen zor olur. Bunun yanı sıra gebelik elde etme oranı klasik yönteme göre daha düşük seviyede olabilir. İlaçsız tüp bebek tedavisi uygulandığında başarı oranı yaklaşık olarak % 30 kadar olur. Bu gebelik elde etme açısından kabul edilebilir sınırlar içindedir.

İlaçsız tüp bebek tedavisi ne kadar sürer?

Bu tedavinin uygulanma süresi yaklaşık olarak 8-10 gün kadar devam etmektedir. Bu süre boyunca hastaların tedavinin uygulandığı merkeze 1-2 defa gitmesi yeterli olur. İlaçsız tüp bebek tedavisi daha zahmetsiz ve yorucudur. Kadınların yumurtaların olgunlaşması için ilaç almasına gerek kalmaz.

Bir Cevap Yazın