İkizler nasıl oluşur?

Çoğu insanın hayretle karşıladığı ikiz bebekler, nadir oldukları için her zaman hatırlanır ve çoğu zaman da aile için hayatları boyunca unutamayacağı hoş bir sürpriz olurlar. Biyolojik olarak insanlar bir defada dünyaya tek yavru getirse de, yaklaşık olarak %0,8 ihtimal ile her zaman ikiz bebek olma ihtimali vardır. Üçüz ya da dördüz bebeklerse yüzde ile ifade edilemeyecek kadar nadir durumlarda meydana gelir. İkizlerin oluşumu için öncelikle insan üremesini ve bebeğin gelişim aşamalarını incelemek gerekir.

Erkek sperminin kadın yumurtasını döllemesiyle başlayan gebelik, ilk aşamada döllenmiş yumurtanın annenin rahmine tutunması ve buradan besin ile oksijen ihtiyacını karşılaması şeklinde gelişir. Her kadının vücudunda yumurta hücresi oluşturan iki adet yumurtalık bulunmaktadır. Bu yumurtalıklar koordine olarak iki ayda bir yumurta üretir. Böylece bir yumurtalık ay başında yumurta ürettiğinde, sonraki ay yumurta üretmez ve bu görevi diğer yumurtalık üstlenir. Bir ay biri, biri ay biri olmak üzere kadın yumurtalıkları dönüşümlü olarak yumurtalık üretmektedir.

Kadınların vücudunun çalışma prensibi, erkeklerin milyonlarca sperm bırakmasına rağmen yalnızca tek bir yumurtanın döllenmesine neden olur. Annenin yumurtası döllendiğinde “zigot” adını alır ve bu şekilde de bebeğin yaşam süreci başlar. Zigot çok hızlı bir biçimde bölünmeye başlayarak kısa zamanda “embriyo” halini alır ve bu aşamadan sonra bebeğin gelişim süreci de hızlanarak devam eder. Ancak çok nadir görülen durumlarda embriyo aşamasına geçişte hücre kendini iki eşit parçaya ayırır ve böylece iki farklı yumurta birbirinden bağımsız olarak senkronize bir biçimde gelişmeye başlar.

Hücrenin bu şekilde kendini ikiye ayırması anne rahminde iki embriyonun gelişmesine neden olur. Bu şekilde gelişen embriyolar iki ayrı bebeğin anne karnında gelişmesi manasına gelir ve ikiz bebekler gelişimlerini aynı zamanda tamamlayarak beraber doğar. Bu şekilde oluşan ikizler “aynı zigottan” bölündüğü için genetik özelliklerinin tamamı aynı olur. Aynı DNA dizilimine sahip olan iki embriyonun gelişmesiyle oluşan bu ikiler, tıpa benzer fiziksel özellikler gösterir ve hemcins olurlar. Bu şekilde gelişen ikizlerin birinin erkek diğerinin kız olma ihtimali bulunmamaktadır.

İkiz olduğu halde birbirine benzemeyen ve farklı cinslerde doğan bebeklerdeyse, annenin yumurtalıkları çok nadir görünen bir olayı gerçekleştirir ve aynı ayda yumurta üretir. Anne rahminde iki adet yumurta bulunduğu için erkek spermleri her iki yumurtayı da döller ve böylece birbirinden farklı iki çocuk meydana gelir. Annenin ürettiği yumurtalar birbirinden farklı olduğundan ve babadan gelen “iki farklı sperm” bu yumurtaları döllediği için çocukların genetik özellikleri de birbirinden farklı olacaktır.

 

Bir Cevap Yazın