İguana nasıl beslenir?

İguana, tropikal iklimlerin egzotik bir kertenkele türüdür. Yaşamını ağaçlarda sürdüren canlıların ortalama yaşam süresi 15-20

iguana

yıl kadardır. Otçul olarak beslenen iguana, yaprak, meyve gibi bitkileri yerler. Boyları kuyruktan burnuna kadar ölçüldüğünde yaklaşık olarak 1,3-2,0 metre kadar gelir. Erkekleri oldukça saldırgan bir yapıya sahiptir. Kuyruklarını kendilerini koruma amaçlı olarak kırbaç gibi kullanırlar. İguanaların en korktuğu canlıların içinde kuşlar yer alır. İguanalar doğal ortamlarında yaşadıkları gibi, evlerde de beslenen canlı türlerindendir.

İguana doğal yaşam alanları neresidir?

İguana doğal yaşam alanları tropikal ormanlarda yer alan çoğunlukla akarsu ve nehir kıyısında bulunan ağaçların suya doğru eğilen dallarında yaşamlarını sürdürürler. Kendileri için tehlikeli olan durumlarda, iyi bir yüzücü oldukları için hemen suya atlarlar.

İguana doğal olmayan ortamlarda barınma nasıl olmalıdır?

İguanaları doğal olmayan ortamlarda beslemek isteyenler, mutlaka barınma koşullarına dikkat etmelidir. Diğer sürüngenlerde kullanılan cam akvaryumlar onlar için uygun bir ortam değildir. Bunun nedeni erkeklerin kendi cinslerine karşı saldırgan tavırlara girmesidir. Camdan yansıyan kendi görüntüleri onların strese girmelerine sebep olmaktadır. Bu nedenle saldırma amacıyla kafalarını akvaryuma vurarak, yaralanmaları söz konusu olacaktır. Onlar için en iyi barınma koşulları tel kafeslerde bir yaşam alanıdır. Büyümeleriyle orantılı boyda olan tel kafes kullanılmak uygun olacaktır. Yetişkin bir iguana için asgari olarak,  2m*1m*1,5mt ölçülerinde olan bir tel kafes hazırlanmalıdır. Tel kafesin içinde tırmanacakları yapay ağaç dalları ile yapay bitkiler bulunmalıdır. Doğadan koyulacak olan malzemelerin temiz olması gerekir. Dışarıdan konan her türlü malzemenin yıkanarak dezenfekte edilmesi gerekir. Kafeslerinin her gün düzenli olarak temizliğinin yapılması gerekir. Bu yapılmazsa biriken dışkı ve besin artıkları, sinek ve bakteri oluşumuna neden olacaktır. Kafese koyulan su her gün tazelenmelidir. Kafesin tabanı için kum ya da ağaç kabuklarından oluşan bir karışım koyulabilir. Ortam ısısı tropikal alanlardaki gibi 27-38 derece olarak tutulmalıdır. Bulundukları yerin sıcaklığı onlar için önemlidir. Güneşlenmeyi sevdiklerinden, içeride spot ışıklandırmayla bir güneşlenme alanı yaratılmalıdır. Doğal yaşam alanlarında nemi ve rutubeti sevdiklerinden, %70-80 oranında olacak şekilde rutubet ortamı oluşturulmalıdır. Günde 4-5 kez su spreyi ile su verilerek, kafesler nemlendirilmelidir.

İguana beslenme şekli nasıldır?

Otçul olan iguanaların %80 meyve ve %20 sebze olacak şekilde beslenmeleri gerekir. Beslenmelerinde genellikle salatalık, marul ve domates gibi sebzeler verilmektedir. Bu sebzelerin protein oranı düşük olduğu için, gelişimlerinde sorun yaşanabilir. Bu durumda kalan iguanalarda hastalıklar oluşur. Gün içinde 6-8 çeşit meyve ve sebze verilmesi gerekir. Tüketecekleri besinlere ilave olarak, her gün kalsiyum ve vitamin takviyesi yapılmalıdır. Havuç, brokoli, mısır ve karnabahar yemelerine izin verilmemelidir. Marulu çok sevseler de, tek çeşit beslenme onlar için sakıncalıdır. Tüketmesi gereken besinler arasında muz, şeftali, çilek, gül yaprağı, karahindiba, dut yaprağı, bezelye, kavun, tere, roka, radika, ebe gümeci, turp otu, kiraz, lahana, yenidünya gibi besinler olmalıdır.

İguana bakımı nasıl olur?

İguanaları 10-15 günde bir ılık suyla yıkamalısınız. Suyun sıcaklığı iyi ayarlanmalıdır. Soğuk ve sıcak suyla yıkamamalı, suyun sıcaklığını bebeklerin yıkandığı su gibi ılık olmasına dikkat ediniz. Bu deride olan kaşıntıları ve mikropları temizleyebilmek için gereklidir. Banyonun ardından kurulanarak, barındıkları sıcak ortamlarına bırakılmalıdır. Ayrıca deri değişimi döneminde ve üreme zamanlarında huysuz bir yapıda olurlar. Bu dönemde daha sık yıkanarak üzerindeki deriyi atmalarına yardımcı olunmalıdır. Üzerinde kalan küçük deri parçalarını siz kendiniz soyabilirsiniz. Tırnaklarını uzadıkça kesmelisiniz. Uzun tırnakları etrafa takılıp, parmaklarının ve tırnaklarının kırılmasına neden olabilir. Tırnaklarını keserken damarlarına dikkat etmelisiniz. Düzenli olarak kalsiyum vermelisiniz. Üzerinde olabilecek kenelere karşı koruyucu spreyler kullanmalısınız.

Bir Cevap Yazın