HPV aşısı nedir, nasıl uygulanmalıdır?

HPV aşısı kadınları rahim ağzı kanserinden korumak amacıyla yapılmaktadır. Human Papiloma Virüs (HPV) cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıklar arasında ilk sıraları almaktadır. Bunun yanı sıra deri teması da virüsün bulaşmasını sağlayabilmektedir. Virüsün bulaşmasından sonraki 6 haftada etkisi meydana gelir. Yıllarca sessiz bir dönem geçirerek kalabilir. Bağışıklık sistemi nedeniyle baskılanabilir. Bu virüs kadınlarda rahim ağzı kanserlerine ve genital siğillere neden olmakta, erkekler ise bu virüsü taşıyarak kadınlara bulaştırmaktadır. Aşı canlı virüs içermez. 6 ay içerisinde 3 doz halinde uygulama yapılır. Aşı hastalıklara neden olan dört tane virüse karşı koruma sağlar. Bu virüsler vücutta bulunuyorsa, sadece bulaşmayanlar için koruma sağlar.

HPV aşısı ne zaman yapılmalı?

hpv

Bu aşı kadınlarda en erken 9 yaşında olmak üzere, 12-26 yaş arasında yapılmaktadır. Aşının bu yaşlarda yapılma sebebi cinsel ilişkinin henüz başlamaması nedeniyle, kadınların HPV virüsüyle karşılaşmamış olmasıdır. Bu koşullarda aşının koruyuculuğu tam olarak gerçekleşir. Cinsel yaşamın başlaması halinde, aşının koruyucu özelliği azalmaktadır. Bunun sebebi bu kişilere HPV virüsünün bulaşmış olmasıdır. Buna rağmen aşı yapılırsa, diğer üç virüse karşı koruma sağlanacaktır. Günümüzde bu aşının yapılması için, 26 yaş sonrasındaki kadınlara çalışmalar yapılsa da, henüz uygulamaya geçmemiştir. Özellikle bu hastalıklar açısından risk taşıyan kişilerin, HPV aşısını yaptırmaları gerekir.

HPV aşısı erkeklere yapılabilir mi?

Erkekler üzerinde anüs, siğiller ve penis kanseri yönünden koruyuculuğu olduğu düşünülse de, henüz uygulamaya geçmemiş bir durumdur. Uygulamaya geçerse, kadınların korumasını arttıracak bir yöntem olacaktır.

HPV aşısı hamile kadınlara uygulanabilir mi?

Hamile olan kadınlar ve anne karnındaki bebekler üzerindeki etkileri henüz bilinmediğinden dolayı, bu aşı gebe kadınlara önerilmemektedir. İlk dozdan sonra gebe olduğu belli olanlar, gebelik sonrasındaki dönemde kalan aşılarına devam edebilir.

HPV aşısı ne kadar süre koruma sağlar?

Aşı dört tane virüse karşı koruma sağlar. Bu virüslerin sebep olduğu vulva, vagina prekanseröz, serviks oluşumları ile genital siğillere engel olur. Bu virüslerden birini kapmış olan kişilerde korunma düzeyi daha düşük olsa da, diğerlerine karşı korunma sağlar. Aşının bu hastalıkları tedavi etme özelliği bulunmamaktadır. Sadece bu hastalıklardan korunmaya karşı etkili olur. Virüsleri kapmamış olan kişilerin, bu virüslerden etkilenmemesini sağlar. Yapılan bilimsel çalışmalarla aşının 5 yıl süreyle koruma sağladığı kanıtlanmıştır. Rahim ağzı kanserleri ve genital siğillerin gerekli olan tetkiklerinin yine de yapılması faydalı olacaktır. Az da olsa, bu aşının koruyucu etkisi bazı hallerde azalmaktadır. Aşının üç doz halinde uygulanması, koruyuculuğunu arttırmak açısından önemli bir etkendir. Sağlıklı günler dileğiyle..

Bir Cevap Yazın