Hormonlu meyve ve sebze nedir?

hormonlu gıda

Dünya nüfusunun son yıllarda büyük bir oranda artması ile, insanların ihtiyaçları da buna oranla artmıştır. Günümüz teknolojisinde ise bu nüfus artışına karşılık olarak, gıda ihtiyacını karşılamak amacıyla yeni yöntemler deneyerek bu ihtiyacı karşılama yoluna gidilmiştir. Meyve ve sebzelerde daha çok ürünü, daha kısa zamanda elde edebilmek amacıyla ve artan nüfusun ihtiyacını karşılamak için hormon kullanımı bir hayli artmış durumdadır. Bunun yan tesirleri görülünce, yeni alternatif yöntemler üretilmeye başlandı.

Meyve ve sebzelerde hormon kullanımının ilk başlarda herhangi bir tesiri, sağlık noktasında görünmese de, günümüzde devamlı bir şekilde bu hormonlu gıdaları tüketilmesinden kaynaklanan sağlık problemleri ortaya çıkmıştır.

Dünya tarihinde ilk olarak hormon 1960 yıllarında üzümde kullanılmıştır. Sonraki yıllarda bütün meyve ve sebzelerde kullanmaya başlanmıştır. Meyve ve sebzelerde hormon kullanılmasını en büyük sebeplerinden birisi, hormon verilen gıdalarda olağandan farklı olarak ürünlerin büyümesi, gelişmesi ve olgunlaşması daha hızlı bir şekilde olduğu için ve dünyanın ihtiyacını karşılamak amacıyla bu yola başvurulmuştur.

Seracılıkla uğraşan çiftçiler, ürünlerin olgunlaşması için bu yola başvurdukları ortaya çıkmıştır.  Yani yaz ve kış sezonuna ait olmayan ürünler serada yetiştirilmektedir. Araştırmalar neticesinde bu ürünlerin hormonlu olduğu tespit edilmiştir. Bu ürünler çok parlak, güzel görünümlü, tadı, lezzeti ve kokusu olmayan ürünler hormonlu meyve sebzelerdir.  İnsan sağlığı noktasından, büyük problemler ortaya çıkaran bu gıdaları yememek, hangi meyve ve sebze hangi sezonunda yetişiyor ise onu yemek sağlık açısından en uygun olanıdır. Doktorlar bu noktadan bunu tavsiye etmektedirler. Çünkü hormonlu gıdalar son zamanlarda kansere yol açtığı ortaya çıkmıştır.

Yapılan araştırmalar neticesinde hormonlu gıdaların, daha birçok sağlık açısından hastalıklara sebep olduğu, mesela insanda büyüme hormonlarını tetiklediği ve vücutta daha birçok hormonu harekete geçirdiği için daha fazla büyümeye ve insan metabolizmasını bozmaya yönelik hastalıklar ortaya çıktığı tespit edilmiştir.

Meyve ve sebze içerisinde doğal hormonlar bulunduğu için, üretimde daha çabuk büyüyebilmesi için sentetik hormonlar kullanılmaktadır. Üretim yapan çiftçiler, hormon seviyesinin ayarlamasında dikkat etmedikleri için meyve ve sebzelerde, daha aşırı ve hızlı büyümeye sebep olmaktadır. Bunun neticesinde insan sağlığına zararlı hale gelmektedir. Aşırı derecede hormon kullanılması insan vücudunda bulunan hücreler parça hücre metabolizmasında bazı aksaklıkların ve problemlerin oluşmasına sebep olmaktadır. Ülkemizde ise en çok hormon kullanımı domates, elma, çekirdeksiz üzüm, patlıcan ve kabak gibi meyve ve sebzelerde olmaktadır. Özellikle kışın seralarda üretilen bu yaz meyveleri tüketmemek sağlık açısından önemlidir.

Bir Cevap Yazın