HLA-G nedir?

hla-gTüp bebek tedavisi sayesinde elde edilen gebelik oranlarının arttırılması için, sürekli olarak yeni çalışmalar yapılmaktadır. Bunun yanında infertiliteye sebep olan faktörlerin çok sayıda olması, bu başarının arttırılmasını zorlaştıran unsurlardan biridir. Rahmin içine transfer edilen embriyoların bir bölümü erken dönemde düşükle sonuçlanmakta, embriyoların bir bölümü de rahmin iç yüzeyine tutunamadığından sorun yaşanmaktadır. Tüp bebek merkezlerinde transferi yapılacak olan embriyonların seçilmesi, embriyoların gelişimi ve yapısal özellikleri dikkate alınarak tercih edilmektedir. Kadına embriyo transferi yapılırken embriyoların şekilsel özellikleri ve bölünme hızından faydalanılır. Bunun dışında embriyolar 5-6 gün kadar kültür ortamında bekletilir ve gelişim hızı en iyi olanlar tespit edilir. Embriyoların genetik olarak incelenmesi sayesinde, normal olanların tespiti gibi yöntemlerde kullanılır. Bu seçim sırasında embriyoların HLA-G salgılaması yapılacak seçimde önemli bir kriter olduğu konusunda bazı çalışmalar yapılmıştır.

HLA-G nedir, tüp bebek tedavisi açısından ne işe yarar?

Embriyonun salgıladığı HLA-G sayesinde, embriyonun annenin bağışıklık sisteminin reddetmesini önlediği düşünülür. Bunun dışında bu etkenin embriyonun rahim içine yapışmasını kolaylaştırıcı bir unsur olduğu kabul edilir. Embriyonun kadının sitotoksik lenfositleri tarafından tanınmasını sağlayan ve natürel killer hücreleriyle yok edilmesini HLA-G önler. Yapılan araştırmalarda HLA-G salgılayan embriyoların rahme transfer edilmesiyle, elde edilen gebelik oranının arttığı görülmüştür. Bunlar dikkate alındığında, HLA-G nin embriyo tercihinde doğru ve faydalı bir kriter olduğu görülebilir. Fakat bu konuda yeteri kadar çalışmanın yapılması gerekmektedir. Günümüze kadar yapılmış araştırmalarda HLA-G salgılayan embriyolar ile HLA-G salgılamayan embriyolar arasında karşılaştırma yapılmış ve gebelik elde etme oranlarında HLA-G salgılayan embriyolarla daha fazla başarı elde edildiği görülmüştür. Ancak çalışmalarda embriyolar karışık şekilde transfer edildiği için, gebeliğin hangi embriyolarla sağlandığı kesin olarak tespit edilememiştir. Bu çalışmada kesin bir sonuç alınabilmesi için, kadına bir tane embriyo transferinin yapılması ve bu şekilde HLA-G salgılayan embriyolar ile salgılamayan embriyoların tam olarak karşılaştırılmasına çalışılmalıdır. Rahim içine yerleştirilecek kadar kaliteli ve fazla sayıda embriyosu bulunan kadınlar her zaman iyi gebelik oranına sahip olur. HLA-G ölçümü sırasında bu gruptan kadınların seçimi başarının tespit edilmesi için tartışmalı sonuçlara neden olabilir.

Bu sebeple yapılan araştırmalarda dikkat edilmesi gerekenler;

  • HLA-G ölçümü yapılırken, buna dayalı yapılan embriyo seçimi, sadece yapılacak bilimsel çalışmalar sonucunda kanıtlanırsa, oldukça fazla sayıda kaliteli embriyosu bulunan kadınlarda hangi embriyonun rahmin içine yerleştirileceğiyle ilgili olan kararda etkili olabilir.
  • HLA-G ölçümü sonucuna dayalı embriyo transferi sırasında, tek embriyo seçimi bu transferin mecbur kılındığı ülkelerde, embriyo seçimi bakımından faydalı olacak bir unsurdur. Ülkemizde hala geçerli olan duruma göre, üç adet embriyo transferine izin verilir. Fakat tüp bebek merkezlerinde fazla sayıda embriyo transferi yapılabilir. Embriyoların fazla sayıda transfer edilmesi durumunda HLA-G ölçümüne dayalı transferlerin tüp bebek başarısına yapacağı katkı, uzmanların halen tartışmalı olduğu bir konudur.

Sonuç olarak tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyen faktörlerden en önemlisi fazla sayıda embriyo elde edilmesidir. Bu embriyoların içinde doğru seçimin yapılması ve az sayıdaki kaliteli embriyonun rahme transfer edilmesi gerekir. HLA-G için gereken çalışmaların yapılması ve tüp bebek tedavisinde uygulanmasını dileriz.

 

Bir Cevap Yazın