Hipokondri nedir?

hipokondriHipokondri insanlarda ciddi bir hastalığa yakalanmak adına aşırı endişe duyması anlamını taşır. Bu durum halk arasındaki adıyla hastalık hastalığı, sağlık fobisi gibi isimlerle de anılmaktadır. Bu sorunu olan kişilerde hipokondriyak olarak tanımlanır. Bu kişilerde şiddeti hafif bile olsa, herhangi bir fiziksel belirtiye karşı aşırı derecede sayılacak kadar alarma geçme durumu vardır. Kendilerinde ciddi bir hastalığın olduğuna ya da olacağına kendilerini inandırırlar. Bu sorun kişinin doktor tarafından muayene edilmesi ve belirtilerin bir tıbbi nedene dayanmadığı belli olmasına rağmen devam eden bir sonuçtur. Hipokondriyak hastalarının çoğunda bağırsaklarla ilgili olan sorunları, kas yorgunluğu, çarpıntı gibi rahatsızlıklar endişeleri arttıran belirtiler arasında kabul edilir. Kendilerini bu düşüncelere odaklarlar. Bu etkilerin devam etme süresi altı ay ya da daha fazla sürebilir.

Hipokondri hastalarında belirtiler nedir?

Hipokondri çoğunlukla ciddi bir hastalığın belirtilerini işaret edebilecek hafif derecede olan vücut belirtileri, kendi kendine muayene etme ve tanı koyma, vücudu hakkında kaygı duymakla ilerleme göstermektedir. Bu hastalar doktorun koyacağı tanıya bile şüpheyle bakar, doktorun her dediği şeyi raporla güvenceye almak isterler. Hastaların çoğunda bulunan beyaz önlük sendromu denilen etkiyle kan basıncının yükselmesi, anksiyete ve stres gibi etkiler görülür. Çevresinde bulunan kişilerin kendisine müdahale etmesini isterler. Bazı hastalar şüphe duydukları hastalığı anımsatacak her türlü şeyden uzak durmayı seçerken, bazı hastalar ise doktorları sık olarak ziyaret etmeyi tercih edebilir. Hastaların ciddi bir hastalığa yakalanma korkusu olması yüzünden, herkesin buna inanmayacağını düşünerek sorununu başkalarına anlatmaktan kaçınabilir.

Hipokondri klinik belirtileri ve tanısı nasıl konur?

Bu sorun hastalarda genellikle kanser, kalp ve damar hastalıkları, bağırsak bozuklukları ile nörolojik hastalıklar şeklinde yaşanabilir. Önemsiz sayılacak bir hastalık sonrasında, yapılacak teşhisle gelişebilir. Hastanın yapılan muayenesi ve incelemelerde fiziksel bir hastalık olmamasına rağmen, hastalığın varlığına inanmak gibi bir durumun olması teşhis için önemli bir kriterdir. Hastalara çok sayıda doktorun kendisinde bu hastalığın olmadığı konusunda telkinleri olmasına rağmen, hiçbirini kabul etmezler. Kendisinde hastalık olduğunu düşündüklerinden dolayı, yine doktorları dolaşmayı tercih ederler. Bu belirtiler kişilere Hipokondri tanısı konulmasını sağlar.

Hipokondri tedavisi nasıl yapılır?

Bu rahatsızlığın tedavisinde en önemli amaç, hastaya hastalığının olmadığı konusunda ikna edilmesinin sağlanması olmalıdır. Hastalara herhangi bir rahatsızlığının olmadığını sözle söylemek, onun başka bir doktora gitmesine sebep olacaktır. Bu açıklamanın yerine hastanın kendisinde olduğunu düşündüğü hastalığın gereken bütün tetkikleri yapılmalı ve bu tetkiklere dayalı olarak kendisine inandığı organik bir hastalığının olmadığı detaylıca anlatılmalıdır. Bu arada organizmasının desteklenmesi için, uygun vitaminler ve fosfor içeriğine sahip olan ilaçlar kullanılmalıdır. Hastanın rahatlatılması ve psişik gerginliğinin azaltılması için, diazempam gibi ilaçlarda kullanılmalıdır. Bunların yanı sıra hastaların ruhsal olarak desteklenmesi için psikoterapi uygulaması yapılabilir.

Bir Cevap Yazın