Hipoglisemi diyeti nasıl yapılmalıdır?

Hipoglisemi diyeti kan şekerinin normalden düşük olması halinde, uygulanması gereken bir diyettir. Yemek zamanına kadar huzursuzluk içinde olan, bitkinlik ve halsizlik çeken kişiler, gün içinde sürekli olarak açlık atakları çeken kişiler, öğleden ki zamanlarda baş ağrısı çeken, baş dönmesi yakınması olan, çabuk sinirlenen ve kontrolünü kaybedecek kadar etkilenen, yemek sonrasında uykusu gelen kişilerde kan şekerinin düşük olduğu düşünülebilir. Yemekten sonra kan şekerinin yükselmesi ve insülin hormonunun fazla salgılanması nedeniyle kan şekerinde meydana gelen düşme reaktif hipoglisemi olarak adlandırılır. Bu etkiler düzensiz ve aşırı insülin salgısına işaret eder. Kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten yiyeceklerin aç karnına tüketilmesi halinde terleme, aşırı acıkma hissi, tekrar yemek yeme isteği uyanacaktır. Hipoglisemi yüzünden devamlı tatlı tüketimi yapılması nedeniyle kilo artışı meydana gelir. Bu kişilerin açlık kan şekeri değerleri normal çıkmaktadır. Kan şekeri normal kişilerde 70-110 mg/dl değerleri arasında seyreder. Hipoglisemi teşhisi için, kişilere şeker yükleme testinin yapılması gerekir. Bu etki düzensiz beslenme alışkanlığı olan, aşırı miktarda hızlı bir şekilde kilo alıp veren, öğünlerini atlayan ve ailesinde şeker hastalığı olan kişilerde daha çok görülür. Hipoglisemi teşhisi konulduktan sonra, hastalarda mutlaka diyet tedavisi uygulanmalıdır. Çünkü bu sorun ileri dönemlerde oluşabilecek şeker hastalığının habercisi olarak kabul edilmektedir.

Hipoglisemi diyeti sırasında nelere dikkat edilmelidir?

Diyet sırasında fazla olan kiloların verilmesi amaçlanmalıdır. Hastalar uzun süre aç kalmamaya dikkat etmeli ve tatlı tüketiminden kaçınmalıdır. Özellikle yemek yemeden önce aç karnına tatlı yememelidir. Öğünleri atlamamalı ve düzenli bir beslenme düzeni sağlanmalıdır. Yemeklerde besin grupları yeterince tüketilmelidir. Kan şekeri seviyesi yemekten sonra 3 saat içinde düşmeye başladığından, 3-4 saat arayla az ve sık yemek yenmesi gerekir.

  • Hastalar ana öğünlerde ve ara öğünlerde yiyeceklerinde karbonhidrat ve protein tüketimini bir arada yapmalıdır.
  • Kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten ve sonradan yine hızlı bir şekilde düşüren basit karbonhidratlardan yani pekmez, bal, reçel, çay şekeri, tatlı ve pasta gibi gıdaların tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Öğünlerde bulgur, kepekli ekmek ve kepekli pirinç gibi posa içeriği yüksek miktarda olan karbonhidratlar tüketilmelidir.
  • Posa açısından zengin olan sebzelerden ve salata çeşitlerinde tüketmek gerekir.
  • Ara öğünler sırasında meyvelerle birlikte süt, fındık, yoğurt ve peynir ile birlikte kompleks karbonhidratlar yani çavdar, kepek ve buğdaydan yapılmış besinler tüketilmelidir.
  • Alkol alışkanlığı kişilerde kan şekerini hızla yükseltip, düşüreceği için tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Düzenli yapılan egzersizler kan şekerini dengelemeye yardımcı olacaktır. Ancak egzersizlerden önce, karbonhidrat içeriği olan kepekli sandviç, kepekli makarna, meyve ve ayran gibi bir yiyecek tüketilmelidir. Çünkü aç karnına yapılacak olan egzersiz kan şekeri seviyesinde düşmeye sebep olur.
  • Rafine edilmemiş tahıllar ve beyaz un içeren gıdalar tüketilmemelidir.
  • Tüketilecek sütlü tatlıların içinde tatlandırıcı kullanılmalıdır.
  • Meyve suyu içmek yerine, kabuklu meyveler tercih edilmelidir. Bunların yanı sıra, yanında protein tüketilmeye gayret edilmelidir.

Bir Cevap Yazın