Hipnozla doğum tekniği nedir?

hipnozla doğumHypnobirthing yani hipnoz, telkinle doğum yöntemiyle anne adayları normal doğum sırasında normalden daha rahat, güvenli ve korkusuz olabilir. Kadınlara küçük yaşlardan itibaren doğumla ilgili bazı iyi ve kötü hatıralar ve hikâyeler anlatılır. Bunların hepsi kadının bilinçaltına yer ettiği için, gebeliği döneminde korku ve endişe duymaktan kendilerini alıkoyamazlar. Hypnobirthing tekniği anne adaylarına bu açıdan bilinçaltına etki edip, doğumla alakalı olan korkularını daha kolay yenmesine yardımcı olmaktadır. Bu yöntem kadınlara doğumla daha rahat baş edebilmelerini sağlayacak kadar yetenekli olduklarını göstermeyi hedefler. Bununla birlikte çeşitli nefes alma teknikleri ve gevşeme yöntemleri sayesinde anne adayının doğumda olan sancılarla daha rahat baş etmesine yardımcı olur. Hypnobirthing tekniğiyle anne adayı kendine güven duyarak, doğuma girebilir.

Normal doğumda kadının korku içinde olması, bu süreçte kısır bir döngünün yaşanmasını sağlar. Korkuyla beraber anne adayında gerginlik olur ve doğumda daha fazla ağrı çekerler. Ağrının olmasıyla birlikte hissedilen korkuda artar. Bu kadında gerginliğe sebep olur ve tekrar ağrı artar. Hypnobirthing tekniği ile eğitim almış olan anne adayı bilinçaltındaki korkularının gerçek olmadığı anlar ve herkesin yaptığı gibi kendisinin de normal doğum yapabileceğine inanmaya başlar. Doğuma giderken bu inançla ve güvenle girer. Doğumun başlamasından sonra korku ve endişenin yerine, bilinçli ve rahat olmayı öğrenir. Doğum sırasında kadın kendisine güven duyan hareketler içinde olur. Böylece doğumda olan ağrılarla daha rahat baş eder.

Hypnobirthing tekniği doğumda vücut ve zihin farkındalığını yükseltir

Hypnobirthing son yıllarda hızla artan ve kadınları normal doğuma yönlendiren faydalı bir tekniktir. Gebe kadınlar bunun hakkında daha fazla bilgi edinmeyi ister. Her kadın inanılmaz ve farkında olduğu doğumu yaşamayı ister.

Hypnobirthing tekniğiyle kadın gelişimi ve korkularının özgürleşmesine odaklanır

Hypnobirthing daha korkusuz, sakin ve coşkulu doğum deneyimi yaşatacak bir yöntemdir. Annenin ve babanın gevşemesini, özel nefes alma teknikleri ve imgeleme teknikleri sayesinde doğumda bedeni nasıl özgürleştirebileceğini öğretir. Böylece farkında bir doğumu gerçekleştirir.

Hypnobirthing ile doğuma hazırlanan anne adayı korkularından kurtulur, kendi içindeki doğum yapma içgüdüsünü keşfeder ve imgeleme ile hipnozu kullanır. Doğumun zor olması, doğumda daha fazla ağrı hissedilmesi tamamen kadının bilinçaltında olan korkularıyla ilgilidir. Doğum anına kadar bu konuyla ilgili tüm bilgileri depolamaya başlayan bilinçaltı, kadında doğumdan çekinmeye ve korkmaya sebep olur. Bu durumlar sizler farkında olmasınız bile aynen bu şekilde ilerler. Gerçekte doğum asla keşke denmemesi gereken bir özel deneyimdir. Doğumdan sonra, bebeklerini kucaklarına alan kadınlar, anestezinin etkisi geçtikten sonra arkalarına bakarak, asla keşke dememelidir.

Hypnobirthing tekniğinin kullanıldığı doğumlardan önce, anne adayları doğumla ilgili pozitif bilgileri öğrenirler, endişelerinden kurtulur ve daha rahat doğuma girebilirler. Bu kadınların gebeliğinin de daha huzurlu geçmesini sağlar.

Hypnobirthing tekniği kimlere uygulanabilir?

Oldukça rahat ve sakin bir doğumun olması için, her şeyden önce korkuların ve doğumla ilgili negatif duyguların tespit edilmesi ve bunların temizlenmesi gerekir. Burada hypnobirthing tekniği devreye girer. Bu teknikte sancı yerine kasılma ya da dalga, ıkınmanın yerine ise bebeğe yol verme gibi terimler kullanılıp, daha pozitif bir doğum olması sağlanmaktadır. Hipnoz toplum arasında genellikle kontrolün kaybedilmesi ve uyku haline geçilmesi gibi tanımlamalarla kullanılır. Fakat hipnoz tüm alıcıların açık olması nedeniyle yoğunlaşma anlamını taşımakta ve uyanık olma durumunu içermektedir. Bu teknik sadece hypnobirthing dalında uzmanlaşan kadın doğum uzmanlarınca uygulanabilir. Çünkü hamilelik döneminde vücudun ve zihnin doğuma böyle hazırlanması çok önemlidir. Kadının doğumda kaybolmadan, kendi içerisine dönmesini ve kontrollü bir doğum yapması sağlanmalıdır.

Bir Cevap Yazın