Hepatit B hastaları nasıl beslenmelidir?

hepatit bHepatit B hastaları beslenmesine dikkat etmelidir. Karaciğer iltihabı olan hepatit, vücutta hayati bir organın olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadır. Hepatit kronik bir hale geldiğinde, zaman içinde siroz ve karaciğer kanserine sebep olabilir. Erken dönemde teşhis edilen hastalıkların tedavisi daha kolay olur. Akut hepatit yani vücuda yeni enfekte olan hastalıkta uygulanabilecek spesifik bir tedavi olmadığı için, hastaların beslenme düzenine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Hastaların karaciğer fonksiyonu kısıtlanmazsa, özel bir diyete ihtiyaç duyulmasa bile, besinler özenle seçilmelidir. Karaciğere faydalı olan besinler tüketilmelidir. Karaciğer fonksiyonlarının kısıtlanması halinde, hastalarda protein ve tuz alımının kısıtlamalarında yarar vardır. Bunun yanında alkolü tamamen kesmeleri gerekmektedir.

Hepatit B hastalarında beslenme

Hastaların önce düzenli ve dengeli bir şekilde beslenme düzeni kurmaları gerekir. Bütün yeşil ve sarı sebzeler diyet listesinde olmalıdır. Sebzelerin arasında olan enginar, içinde olan silymarin maddesiyle karaciğerde bulunan hücrelerin hasar görmesine engel olunur. İçinde olan magnezyum, fiber, C vitamini ve folat ile hem karaciğer hastalıklarını, hem de kanser gelişimini önlemekte faydalıdır. Soğan, karnabahar, lahana, nane, kabak, havuç, böğürtlen, ıhlamur, adaçayı, incir, kuru üzüm, turunç, portakal ve elma gibi besinlerle yağdan fakir olan, kolesterol oranı düşük ve fiber oranı yüksek olan besinler karaciğer için oldukça faydalıdır.

Deve dikeni ya da yabani enginar olarak tanınan silybum marianum bitkisinden elde edilen milk thistle, içinde karaciğerin dostu olan silidianin, silibin ile silikristin içerir. Silimarin  karaciğerdeki hücre yapısını değiştirerek, toksinlerin hücre içerisine girmesine engel olmakta ve hücrenin içinde polimeraz A etkisini uyararak karaciğer hasarını antagonize eder. Karaciğer hastalıkları için tedaviye yardımcı olan ve koruyucu olduğundan önerilir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yarayan silimarin, serbest radikallere karşı güçlü antioksidan etki yapar. Echinacea kökü ise immün sisteminin virüslere karşı korunmasına yardımcı olur.

Kan şekeri yükselmeyen hastalarda ılık su, limon ve bal karışımını veya yağsız süt ve bal karışımını karaciğer sağlıkları için tüketmeleri gerekir. Fakat bu hastaların demir miktarı yüksek olan pekmez gibi gıdaları fazla tüketmemelidir.

Hastalar öğünlerini günde 5-6 defa olarak düzenlemeleri ve uzun süre aç kalmamaya çalışmaları gerekmektedir. Öğünlerinde yemek yerken küçük miktarlar tüketmelidir. Hepatit hastaları öncül enerji ihtiyacında kompleks karbonhidrat içerikli tahıllar, sebze ve meyveler yemelidir. Bu besinler sindirimi kolay yiyeceklerdir. Tahıl ürünlerinin içinden ekmek, pirinç, tahıllarla hazırlanan kahvaltılık ve makarna rahatlıkla yenilebilir. Hastaların günlük yağ tüketimi, 6 çay kaşığından fazla olmamalıdır. A vitamini ve demir dâhil, vitamin ve mineraller yüksek dozlarda tüketilmemelidir.

Hepatit B hastalarının dikkat etmesi gerekli eylemler nelerdir?

  • Uzun süre aç kalınmamalıdır
  • Uykusuz kalmamak ve çok yorulmamak gerekir
  • Alkol, sigara ve diğer toksinlerden uzak kalınmalıdır
  • Hayvansal yağlar tüketmemek gerekir
  • Mineral, vitamin ve fiber yönünden zengin sebze ve meyvelerin tüketilmesi gerekir
  • Stresin azaltılması gerekir
  • Egzersiz arak, fazla kilolar verilmelidir
  • Doğal beslenmek gerekir
  • Bu beslenme düzeninde, doktora danışmadan ilaç kullanılmaması gerekir

Bir Cevap Yazın