Haşim Kılıç kimdir?

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, 10 Şubat 2015 tarihi itibarıyla emeklilik kararı aldığını ve dilekçesini gönderdiğini belirterek artık emekli olduğunu belirtti. Siyasi düşüncesinin de olmadığını ve bu konuda bir planı olmadığını belirten Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç doğru bildiklerini kimseden çekinmeden ifade etmeye devam edeceğini belirtti.
haşim
Haşim Kılıç 13 Mart 1950 tarihinde, Kırşehir Çiçekdağı’nda dünyaya gelmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak tanınmış ve birçok önemli karara imzasını atmıştır.

Kılıç, ilkokul, ortaokul ve liseyi memleketi Yozgat’ta okuduktan sonra 1968 yılında Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne girmeyi başardı ve 1972 yılında burada mezun oldu. 1974 yılında Sayıştay Başkanlığı’nda denetçi yardımcısı olarak göreve başlayan Haşim Kılıç, denetçi, baş denetçi unvanlarını aldıktan sonra 1985 yılında Sayıştay üyeliğine, yaklaşık beş yıl kadar süren bu üyelikten sonra da 1990 yılında Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi. Bu o dönemler büyük tartışmalara neden olmuştur. Anayasa Mahkemesi’nin 7 Aralık 1999 günü yapılmış olan toplantısında, açık bulunan Anayasa Mahkemesi Başkanvekilliği’ne seçildi. Kılıç 7 Aralık 2003 tarihinde tekrar Anayasa Mahkemesi Başkanvekilliği’ne seçildi. 22 Ekim 2007 tarihinde Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu’nun yaş haddi nedeniyle emekliye ayrılmasından dolayı boşalan Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na Haşim Kılıç seçildi. Kılıç 10 Şubat 2015 tarihinde, yaş haddinden emekli olmasına 1 ay kala yeni başkanın seçilmesiyle birlikte kendi isteğiyle emekli olmuştur.Haşim Kılıç evli olup dört çocuk babasıdır. İyi derecede Almanca biliyor.

Haşim Kılıç RP, FP, HAK-PAR ve AK Parti kapatma davalarında red oyu, DEP ve HADEP’in kapatma davalarında ise kabul oyu kullanmıştır.Kılıç, 5510 sayılı Kanunun iptaline dair davada, sosyal güvenliğin sürdürülebilir olması ve bazı maddelerde devlet memurları için öngörülen ayrımcılıklara karşı çıkması ve bilhassa sağlık katılım payı uygulamasında önceliğin anayasanın 10’uncu maddesinden kaynaklanan insan onuru ile özdeştirmesi ve statü hukukunun insan onurunun önüne geçemeyeceğini belirtmesini netice olarak sigortalı, memur, esnaf ayrımı yapılmaması gerektiğini ifade etmiştir.

Kılıç bazı kesimlerin takdirini toplarken bazılarının da eleştirisine maruz kalmıştır. Hep aynı çizgide başkanlık görevini yürüten Haşim Kılıç 40 yaşından itibaren Anayasa Mahkemesinin üyesi olmuştur.
Haşim Kılıç, hukukçu olmayan ilk Anayasa Mahkemesi başkanı olmasından dolayı daha çok tartışma konusu olmuştur.

Haşim Kılıç bir dönem yaptığı konuşmadan dolayı Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan’ın ağır eleştirilerine maruz kalsa da 2015 yılının Ocak ayında Ak-Saray’da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Bu görüşme buzların erimesi olarak yorumlandı. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç , gazetecilerin “seçimler yaklaşıyor, spekülasyonlar yapılıyor, aday olacak mısınız?” sorusuna “Şu anda herhangi bir düşüncem yok, dışarıdaki spekülasyonlar onlar” diyerek cevap verdi.

Haşim Kılıç, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda, yasama, yürütme ve yüksek yargı organlarının başkanlarını bir araya geldiği öğle yemeğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir süre görüştü. Saraydan ayrılırken gazetecilerin sorularını cevaplayan Kılıç, Anayasa Mahkemesi’ne yeni seçilen üyenin, 2 Şubat Pazartesi günü yapılacak olan yemin töreni için Erdoğan’ı davet ettiklerini belirtti.
Haşim Kılıç, gazetecilerin, yemeğin nasıl geçtiği sorusuna, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başlattığı yemeğin bu dönemde de devam ettiğini belirterek , “Normal bir yemek. Ülkenin sorunları yemek sırasında konuşuldu, rutin, normal bir yemek” dedi.

Yine gazetecilerin “gerginlikler hiç yansımadı herhalde yemeğe” sözleri üzerine de Başkan Kılıç, “Devletin yönetiminde gerginlik olmaz. Tabii ki herkes düşüncelerini söyler ama bir yere gelindiği zaman, geldiğiniz noktadan itibaren artık şahıslar değil, devletin geleceği ve devletin hizmeti, kamu hizmeti önemlidir. Bu çerçevede bunlar gayet normal sosyal ilişkiler olarak değerlendirilebilir” şeklinde konuştu. Bu ziyaretin nedeni ve sonrası gazeteciler tarafından farklı farklı değerlendirildi. Bu ziyaret Kılıç’ın başkan iken belki de son önemli ziyareti oldu.

Bir Cevap Yazın