Hangi yumurta daha sağlıklıdır?

İçinde hiçbir kimyasal veya yapay madde olmayan yemlerle ve doğanın sunduğu doğal besinlerle beslenen, doğada serbest olarak dolaşan ve doğasına uygun şartlarda yaşayan ve doğal döllenme yöntemleri ile üreyen tavuklardan elde edilen yumurtalara doğal besi yumurtası ya da köy yumurtası denilmektedir.
indir
İnsanların eski oranla artık çok daha bilinçli tüketici durumuna gelmiş bulunmaktadırlar. Başta çağımızın vebası olan kanser olmak üzere bir çok hastalıklardan beslenme alışkanlıklarının neden olmasından dolayı halk artık doğal ve sağlıklı beslenmenin önemini kavramıştır. Ve bu doğrultuda arayışları girişmiş bulunmaktadır. İçerisinde katkı maddesi olmayan doğal çevre koşullarında yetiştirilen organik gıdalara olan talep her geçen gün bu yüzden artış göstermektedir. Ancak bu yoğun talep suistimalleri de beraberinde getirmektedir.

Köy yumurtası denildiği zaman çoğumuzun aklına taze doğal, doğada beslenmiş (yani salma olarak ) tavuklardan elde edilmiş olan sağlıklı yumurta gelmektedir. Ancak maalesef genel olarak durum böyle değildir. Köyde de tavukları için fabrika yemi kullanan oldukça fazla çiftçiler bulunmaktadır. Bu tavukların diğerlerinden farkı belli zamanlarda dışarıya salınmalarıdır. Serbest dolaşan tavuklar kontrolsüz olduğu için bulduğu her şeyi yemektedir. Bundan dolayı başta salmonella olmak üzere bazı hastalıklar hayvanın kendisi ve yumurtasıyla etini tüketen insanlar için risk oluşturmaktadır. Bu yüzden köy ya da çiftlik yumurtası fark etmez, çiğ yumurta kesinlikle tüketilmemelidir.

Yumurta sektöründe de yapılan hileler ve doğru bilinen bazı yanlışlar vardır. Birçok tüketicinin kafasında şu soru vardır; köy yumurtası mı, çiftlik yumurtası mı ? Hangisi daha sağlıklıdır? Yumurtalara doğal köy yumurtası görünümü kazandırmak için samana bulaştırılmış kısmen kirli görünen yumurtalar piyasada oldukça fazladır. Bilhassa pazarlarda kayıt dışı olarak satılan bu yumurtaların doğal olmak bir tarafa bayat olma ihtimali çok yüksektir. Bununla birlikte doğallık kriteri de sorgulanması gereken bir unsurdur. Büyük tavuk çiftliklerinde kafes tavukçuluğu ile üretilen yumurtalar genellikle daha güvenli, belli bir standarta sahip olan ve sağlıklı yumurtalardır. Kafalarda soru işareti bırakan en önemli konu tavuklara yedirilen GDO’ lu yemlerdir. Bunun da zararı bugün itibariyle tam olarak tespit edilememişse de kafalarda soru işareti oluşturan bir tartışma konusu olmaya devam etmektedir.

Bir diğer önemli konu yumurtanın üretim tarihi, yani tazeliği. Köy yumurtası açık ve ambalajsız satıldığından dolayı üretildiği tarihi bilmek mümkün değildir. Muhtemelen doğal olduğunu düşünerek aldığımız bu yumurtalar 5-10 ya da 20- 30 günlük yumurtalar olabilir. Köydeki çiftçi genelde ticari amaç gütmeden 5-10 tavuk yetiştirir ve kendi tüketiminden geriye kalanları biriktirir. Belli sayıya ulaştığında pazarlarda satar. Bundan dolayı açık olarak pazarlarda satılan köy yumurtalarının bayat olma ihtimali oldukça yüksektir. Marketlerde paketli satılan yumurtalarda üretim ve son kullanma tarihi bulunduğundan tazelik konusunda çok daha güvenli olduklarında şüphe yoktur.. Büyük çiftlikler denetim ve kontrol altında üretim yaptıklarından sağlık açısından da güvenlidir. Şunu da önemle belirtmek gerekir ki son dönemlerde organik yumurtaya olan talebin artmasıyla salma tavuk yetiştirmek için büyük çiftlikler kurulmaya başlanmıştır. Her ne kadar iç piyasa için şu an üretim yetersiz olsa da bir çok yerde bu yumurtaları bulmak artık çok zor değil. Bu yumurtaların bayat olma ihtimali oldukça zayıftır. Tüketicilerin güvendiği yerlerden yumurta almalarında fayda vardır. Köy yumurtası olarak satılan yumurtaların çiftlik yumurtası olup olmadığından emin olamayan tüketiciler bilmelidir ki köy yumurtaları aynı renk ve tona sahip değildir. Üzerlerinde lekeler bulunmaktadır.

Bir Cevap Yazın