Hamsinin faydaları nelerdir?

hamsiHamsinin faydalarıhakkında bugüne kadar söylenen çok sayıda bilgi bulunmaktadır. Fakat beslenme konusunda yapılmış olan bazı araştırmalar, hamsinin faydaları hakkında önemli bilimsel gerçekleri ortaya koymuştur. Karadeniz bölgesinin simgesi haline gelmiş olan hamsinin pilavından, ekmeğine, ızgarası ve sebzeli fırın yemeğine kadar çok sayıda tarifi vardır. Hamsi vücutta en başta zekâ düzeyinde olmak üzere, kemiklerde, bağışıklık sistemi ve kolesterol düzeyleri üzerinde çok etkilidir. İçeriğindeki A ve D vitamini bakımından zenginliği kanıtlanan hamsi, özellikle karaciğer ve kaslar üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Hamsi bunun dışında B, B2, B6 ve B12 vitaminleri ile nikotinikritasit bakımından da zengin bir besindir. Hamside ayrıca sodyum, iyot, kalsiyum, potasyum ve magnezyum da bol miktarda vardır. Bu mineraller başta kemiklerde olmak üzere, dişlerin sağlığında da büyük bir rol üstlenir. Hamsinin bilimsel açıdan da kanıtlanmış olan faydaları ise;

  • Kalp ve damar dostu olan hamsinin içeriği omega-3 yağı bakımından zengin olduğundan, damarlarda olan yağlanmayı önler ve kalbin daha rahat çalışmasını sağlar.
  • İyot bakımından zengin bir besindir. Bu yüzden vücudun ihtiyacı olacak doğal tuz ihtiyacını karşılar.
  • Kalp krizi ve felç olma riskini azaltan ve vücudun dirençli olmasını sağlayan bir besindir.
  • Hamsi gelişme çağında olan çocuklara yedirildiğinde son derece faydalı etkileri vardır. Çünkü bu çağdaki çocuklar zekâ gelişimleri açısından, doğal mineraller ve vitaminlere ihtiyaç duyarlar. Hamsi bu açıdan zengin besin maddelerine sahip olan bir gıdadır.
  • Gözlerde görme duyusunun güçlenmesini sağlar. Bulanık görmeyi ve katarakt gibi sorunları önler. Bu nedenle bol miktarda hamsi tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Hamsinin faydalı etkileri pişirme şekillerine göre de artıp azalabilir. Bu açıdan hamsinin kızartılarak tüketilmesi, hamsinin faydalarının azalmasına sebep olur. Bu nedenle mecbur kalmadıkça bu yöntemin pişirme usulü olarak tercih edilmemesi gerekir. Bunun yerine pişirmede buğulama ya da fırında sebzeli olarak tercihler yapılması, hamsinin içindeki faydalı içeriğin kaybolmasını önler. Bu şekilde sağlıklı pişirme yöntemleriyle hazırlayıp, hamsiyi tüketmek oldukça önemlidir. Zaten sürekli olarak kızartılarak hamsinin tüketilmesi, bir aşamadan sonra kiloya neden olabilir. Buğulama ve fırında pişirilen hamsi kilo aldırmaz ve diyet yapanlara yardımcı olabilir.
  • Hamsinin tuzlama yapılmadan mevsiminde tüketildiği takdirde, faydalarından daha fazla yararlanma sağlar. Çünkü tuzlanmış olan hamsi bekleme süresinde kanserojen maddeleri açığa çıkarabilir.
  • Hamsi genel olarak hazmı en kolay olan besinlerden biridir. Bu yüzden tüketildiği zaman, kişileri diğer balıkların yaptığı gibi rahatsız etmez.

Bir Cevap Yazın