Hamilelikte varis neden olur?

varisHamilelik döneminde varis oluşması, anne adaylarını yaygın bir şekilde etkisi altına alabilen bir sorundur. Varis oluşumu yüzeysel venlerin genişleyip, kıvrılması ve cilt yüzeyinde görünür bir şekilde belirgin hale gelmesidir. Hamilelik sürecinde genellikle bacaklarda varis meydana gelse de, daha ileri dönemlerde vulvada varis oluşumu ortaya çıkabilir. Daha önceden varis hastalığı bulunmayan kadınlarda hamilelik döneminde varis olma olasılığı % 4-8 arasındadır. Aile bireylerinde genetik olarak varis olan anne adaylarının genellikle ilk gebeliği sırasında varis meydana gelir. Her gebelik döneminde ortaya çıkan varisler, daha önceden olan hamileliklerde ortaya çıkmış olan varislere göre daha şiddetli yaşanır. Gebelik sürecinde olan varisler en çok baldır ve diz arkasında oluşmaktadır. Büyüme gösterdikçe daha fazla yakınmaya sebep olan varisler, bacaklarda dolgunluk hissi, ağrı ve estetik bozukluğa sebep olmaktadır.

Hamilelikte varis görülme nedenleri nelerdir?                                                                           

Bu süreçte varis görülmesine sebep olabilecek çok sayıda etken vardır. Bu etkenlerin içinde en önemli olanı gebelik sürecinde anne adaylarında meydana gelen hormonal değişikliklerdir. Bu etki toplardamar çeperlerinde meydana gelen genleşmeyi ve gerilmeyi arttırması varis oluşumlarında etkili olur. Bundan başka varis oluşumuna etken olabilen faktörler arasında aşağıdaki etkiler sayılabilir.

  • Gebelikte rahim ve bebeğin gittikçe büyümesi nedeniyle, toplardamarın dönüş yolunda olan leğen kemiğinde baskı meydana getirmesi yüzünden
  • Gebelik yüzünden vücutta artmış olan kan ve sıvı nedeniyle, bacaklarda olan damarlardaki basıncın artmasıyla
  • Vücudun ağırlaşması yüzünden bel kemiğinde eğrilik meydana gelmiş olması
  • Çoğul gebelikler yüzünden vücutta olan basınç ve bel kemiğindeki eğriliğin artmış olması
  • Gebelik döneminde alınmış olan kiloların aşırı ve orantısız olmasıyla
  • Bu dönemde anne adaylarının varisten korunma için önlem almaması nedeniyle

Hamilelikte varislerin anne adayına ve bebeğe etkileri nedir?

Varis oluşması yüzünden bacaklarda ya da leğen kemiği çevresinde olan toplardamarlarda kan miktarı artmakta, bu sebeple anne ve bebeğe yeteri kadar kan sağlanamamakta, ani şekilde ayağa kalkma gibi eylemlerde kalbin fazla çalışmasıyla, ani hareketlerde baş dönmesinin olmasıyla, bayılma gibi etkiler oluşabilir. Varis oluşmasıyla kan dolaşımında yavaşlama, bacaklarda çatlama, çirkin bir görünüm, kaşıntı ve ani kramplar meydana gelebilir. Tedavi edilmediği takdirde, bacaklardaki şişme artmakta, derin venlerde göllenme olmakta, damar boyutunda kalınlaşma meydana gelmektedir. Varislerin ilerlemesi ve anne karnında olan bebeğin yatış pozisyonu birbiriyle alakalıdır. Damarlarda aşırı büyümenin olması, anne adayı ile bebeğin yaşamını tehlikeye atacak kadar ciddi sonuçlara sebep olabilir.

Hamilelikte varis prematüre doğumlara neden olur mu?

Bu konuda yapılmış olan araştırmalara göre sürekli olarak ayakta kalan kadınlarda prematüre doğum yapma oranı yüksek bir şekilde belirlenmiştir. Anne adayının devamlı olarak ayakta kalması, vücutta ihtiyaç duyulacak kanın varis yüzünden pıhtılaşmış alanlarda tıkalı kalması sebebiyle anne ve bebeğe olan kan akışının yetersiz olmasına sebep olur. Bu tür rahatsızlıklar kolay tedavi edildiğinden, prematüre doğum yapma olasılığı ortadan kalkar.

Hamilelikte oluşan varis ne zaman tedavi edilmelidir?

Hamilelikte meydana gelen varislerin çoğunluğu kısa sürede tedavi edilebilir. Ancak bazı varislerde tedavi daha zor olur. Gebelik döneminde meydana gelen varisler, doğumun ardından 2-3 ay süreyle devam ederse, tedavi için kalp ve damar uzmanına gidilmesi gerekir. Varisler daha ileri aşamada akciğer embolisine sebep olabileceğinden, tedavi edilmeleri ihmal edilmemelidir. Anne adayında fiziksel olarak dış görünümü bozan, bu sebeple psikolojik olarak olumsuz etki yapacak varislerin tedavi edilmesi çok önemlidir.

Vulva varislerinin olması normal doğumu engeller mi?

Dış genital bölgede olan varisler genellikle normal doğum için engel değildir. Ancak bu etken epizyotomi kanama oranını artırabileceğinden, mümkün olduğu kadar doğumda dikiş yapılmasından kaçınılmalıdır. Fakat kadında geniş bir yırtık riski olursa, epizyotomi damarların daha az yoğun olacağı alanda açılabilir.

Bir Cevap Yazın