Hamilelikte nefes darlığı çekilmesi normal midir?

hamilelikHamilelikte nefes darlığı sorununu yaşanması rahmin sürekli olarak büyümesi yüzünden diyafram kaslarına yapılan basınçla, akciğerlerin sıkışması ve genişlemenin önlenmesiyle meydana gelir. Ayrıca gebelik döneminde anne adayında oksijen ihtiyacının artması da nefes darlığının oluşmasında etkilidir. Hamilelerde ikinci üç aylık dönemde başlayan yakınmalar, son aylara doğru iyice artış gösterir. Gebelerde hafif fiziksel aktiviteleri yaparken, kısa mesafeli yürüyüşlerde, bir kaç basamak merdiven çıkarken bile nefes darlığının oluşması mümkündür. Bu aslında gebelikte normal bir durum olarak kabul edilir. Geçici bir sorun olduğundan, bebekte bile olumsuz etkilere sebep olmaz. Gebeliğin son aylarında bebeğin aşağıya doğru inmesiyle birlikte, nefes darlığı sorunu daha normal seviyelere iner.

Hamilelikte nefes darlığına sebep olan etkenler nelerdir?

Gebelikte kadınlarda nefes darlığı çekilmesi yaygın olarak görülür. Hamileliğin ilerlemesiyle beraber nefes darlığının oluşabilir. Bazı kadınlarda bu sorun erken dönemde bile etkili olabilir. Hamilelik döneminde vücudun daha fazla oksijene ihtiyaç duyması yüzünden, vücut bunu gidermek için farklı yollara başvurur. Bu döneme uyum sağlamak için, hormonlarda yükselme olur. Bu etki akciğerleri etkileyip, beyinde solunum merkezini uyarır. Hamile kadında her bir dakikada alınacak olan nefes sayısını arttırır. İlerleyen zamanda rahmin büyümesi de diyaframa baskı yapmaya başlayacaktır. Anne adayı bu durumda solunum yapabilmek için daha fazla çaba sarf eder. Bebeği daha iri olan anne adayları, çoğul gebelik yaşayanlar ya da amnios sıvısı fazla olan kadınlarda solunum daha güçleşir. Bu durumda hamileler çok zorlanırsa, doğumdan önce doktoruna giderek destek almalıdır.

Hamilelikte meydana gelen nefes darlığında ne yapılabilir?

Hamilelikte oluşan nefes darlığı genellikle normal kabul edilir. Bu durumun zararsız ve geçici olduğu bilinir. Ancak yine de aşırı aktivite yapmaktan uzak durulması gerekir. Günlük hareketlerin yavaş yapılması, hızlı yapılacak eylemlerden kaçınılması gerekir. Otururken dik olmak, omuzları arkaya doğru yaslamak, geceleri başın yüksek yastıkla desteklenmesi gebe kadın için rahatlatıcı olur. Solunum zorluğu doğumun ardından başka bir sebep yoksa eski haline dönecektir. Hızlı ve kesik nefes alıp verme, vücutta oksijen almakta zorlanıldığını, stres yaşandığını göstermektedir. Nefes darlığı çeken anne adayları otururken kambur durmaktan kaçınmalıdır. Rahat nefes alacakları pozisyonda oturmalı, gerekirse uygun bir şekilde uzanmalıdır. Kapalı alanlarda olmak yerine, açık havada oturma ya da camları açıp ortamın havalandırması daha iyi olur. Hamile kadınlar bu sorunu yaşıyorlarsa, her fırsatta dinlenmeye vakit ayırmalı, stresin etkisinden uzak durmalıdır.

Hamilelikte nefes darlığı ciddi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir mi?

Hamile kadınlardaki nefes darlığı bazen ciddi hastalıklara da işaret edebilir. Kadının önceden zatürre, astım gibi solunumla ilgili sorununun olması durumunda, gebeliğin etkisiyle bunlar daha ciddi sorunlara neden olabilir. Gebelikte kan pıhtılaşmasındaki değişimden kaynaklanan akciğer embolisi sorunun yaşanma riski daha yüksektir. Bu nadir görülse de, oldukça ciddi bir sorun olarak değerlendirilmelidir. Aniden nefes darlığı sorununun ortaya çıkması halinde, mutlaka doktora gidilmelidir.

Nefes darlığına eşlik eden hangi belirtilerde doktora gidilmelidir?

  • Astım sorununda kötüleşme
  • Hızlı solunum yapma
  • Nabzın hızlanması, kalp çarpıntısı ya da kalpte zayıflık olması
  • Nefes alışta göğüste ağrı ya da acının olması
  • Solgun cilt, dudak kenarlarında, parmaklar ve tırnaklarda mavilik
  • Oksijen yetersizliğinin olması
  • Öksürüğün devamlı hale gelmesi, öksürürken kan gelmesi, ateş ve titremenin olduğu öksürük

Bir Cevap Yazın