Hamilelikte güneşlenmek zararlı mıdır?

hamilelikte güneşlenmeHamileliğin özellikle son aylarında sıcak ve nemli bir havanın anne adayının zor günler yaşamasına neden olsa da, bu konuda yapılan araştırmalar hamile kadınlar açısından güneş ışığının belirli oranda yararlı olduğunu ortaya koymuştur. Buna rağmen bronzlaşmak amacıyla tercih edilen güneşlenme sadece gebe kadınlar için değil, diğer insanlarda da zararlı olmaktadır. Direkt olarak güneşlenmeden bile ülkemizin koşullarında dolaylı olarak güneş ışığından yararlanabilmek ve bu şekilde D vitamini ihtiyacını karşılamak mümkündür.

Güneşlenme süresinin uzun olması, ultraviyole ışınların fazla miktarda alınması, ciltte yaşlanma etkilerini arttırmakta ve cilt kanserlerinin oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Hamilelik döneminde kadınlarda salgılanan hormonlar yüzünden kadınlarda güneşe karşı olan duyarlılık artmaktadır. Melanin hormonundaki yükselme yüzünden vücutta bazı bölgelerde özellikle yüz, karın ve bacaklarda pigment artışı nedeniyle esmerleşme ve kararma oluşabilir. Buna cildin hiper pigmentasyonu denir. Güneş ışığı ise, hamilelikte bu etkiyi artırır. Bunun dışında yapılan bazı araştırmalar ultraviyole ışınların gebelikte çok önemli olan folik asit vitamininin vücutta yıkımına sebep olduğunu belirlemiştir. Bu daha çok solaryuma giren anne adaylarında etkili olur. Folik asit bildiğimiz gibi gebeliklerde olan nöral tüp defektini önler ve azaltır.

Hamilelikte güneş ışığı faydalı olur mu?  

Güneş ışığının içeriğindeki ultraviyole ışınların etkisi cilt altı yağ dokusundaki aktif D vitamininin oluşmasını sağlar. D vitamini vücudumuzda bağırsaklardaki kalsiyum emilimini arttırır ve hamilelik döneminde anne ve bebek açısından artan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Bu sayede anne karnında olan bebek annenin kalsiyum depolarının yerine, ihtiyacını besinlerden karşılar. Bu ise annenin ileride olabilecek kemik erimesi riskini azaltır.

Hamilelikte güneşlenme, bebekte oluşabilecek hastalıkları engelleyebilir mi?

Hamilelik sürecinde güneşlenmenin Autoimmun denilen bebeklerdeki bağışıklık sistemi hastalıkları yani şeker hastalığı ve tiroit yetmezliği gibi rahatsızlıkları önlediği öne sürülür. Fakat bu teorik olarak düşünülmekte, henüz gerçekliği kanıtlanmış değildir. Bu nedenle anne adaylarının güneşlenmesi doğru olmaz.

Hamilelik döneminde güneşlenmek ne kadar güvenli olur?

Güneş ışınlarının normalde cilt kanserine sebep olma riskinin yüksek olduğu hakkında çok sayıda bilimsel araştırma vardır. Günümüzde artık bronz bir cilde sahip olmak, sağlık ve güzelliğin göstergesi olmaktan çok sağlıksız bir görünümü ifade etmektedir. Hamilelik sürecindeki hormonların etkisiyle güneş lekelerinin artması, son aylarda alın ve elmacık kemiklerinde oluşan kırmızılık yani gebelik maskesinin daha belirginleşmesi de, güneşlenmenin çok güvenli olmadığını gösterir.

Hamilelik dönemindeyken güneşlenmenin zararları içinde, anne adayının su kaybına karşı aşırı duyarlı hale gelmesiyle görülür. Yaz dönemindeyken aşırı sıcak ve güneş yüzünden, vücudun aşırı su kaybetmesi durumunda güneş çarpması denilen sorunun yaşanması söz konusu olur. Sıvı kaybının artışı, bebeğe gidecek olan kan akımının azalması olarak yorumlanabilir. Bu nedenle gebelikte sıvı alımı daha fazla miktarda olmalı, güneşlenmede sıvı kaybının olmasına izin verilmemesi gerekir.

Hamilelikte güneşlenme sakıncalı ise, D vitamini ihtiyacı nasıl karşılanmalı?

D vitamini ihtiyacının kış mevsiminde ya da evden dışarıya çıkılmadığı sürelerde doktor tavsiyesi ile kalsiyum tabletlerinin alınmasıyla karşılanabilir. Ayrıca her gün 2 defa, 15 dakika süreyle yüz ve kolların açık olduğu durumda güneş banyosu yapılması uygun olur. Bu güneş banyosunun güneş ışınlarının dik geldiği saatlerin dışında yapılması daha uygundur.

Hamilelikte güneşten korunmak için kullanılan kremler zararlı mıdır?

Güneşten korunmak için kullanılan kremler kimyasallar içerdiği için, bunların güvenilirliği hakkında henüz bir çalışma yoktur. Bu yüzden hamileliğin ilk üç ayı içinde güneşten koruyan kremlerin kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Buna rağmen güneşte uzun süre kalınması zorunluysa, yüksek koruma faktörlü kremlerin kullanılması, güneşlenmenin zararlarına göre daha iyidir.

Bir Cevap Yazın