Hamileler ve emziren kadınlar oruç tutabilir mi?

hamileler oruçRamazan gelince beslenme alışkanlıklarında değişim meydana gelir. Buna neden olan alınan besinlerin daha farklı olması, karbonhidrat, yağ ve protein oranlarının değişik olmasıdır. Gün içinde besin tüketimi 3-4 öğünden, ramazan döneminde 2 öğüne düştüğünden beslenme düzeninde değişimler olur. Beslenme iftarda büyük bir öğün yapılır, sahurda ise daha küçük bir öğün yapılır. Bu düzende vücuda alınan besin miktarında sınırlama olur. Bu durumda enerji alımının azalmasıyla kilo kaybı yaşanır. Bazen iftarda fazla yemek tüketimi olduğunda ve gece yatıncaya kadar karbonhidrat oranı yüksek olan atıştırmalıklar yendiğinde kilo verme gerçekleşmez.

Hamile ve emziren kadınlar oruç tutabilir mi?

Bu süreçte anne adayları ve emziren annelerin oruç tutup tutamayacağı çok merak edilen konular arasındadır. Yapılan araştırmalarda beslenme düzeninde aşırılığa kaçılmazsa ya da az miktarda yemek yenilmezse, oruç tutarken vücudun PH dengesinin değişmediği saptanmıştır. Fakat bazı insanlar daha az yemek yiyebilir, bazı kişiler ise aşırı yemek yiyebilir. Bu sebeple hamileler ve emzirenler için, dengeli beslenme düzeni sağlanırsa, ramazan ayında oruç tutabilirler. Araştırmacılar bu konuda farklı çalışmalar yapmıştır. Yaş ortalaması 27 olan sağlık durumu iyi olan emziren kadınların incelenmesinde, oruç tutmalarına rağmen anne sütünün içeriğinde değişme olmadığı belirlenmiştir. Bu annelerin ramazan içinde incelenmesi gibi, ramazan sonrasında 2 hafta süreyle gözlenmiş.  Kolesterol ve trigliserit değerleri, laktoz, yağ, protein gibi değerlerinin incelenmesi için anne sütünden örnekler alınmıştır. Bunlarda ramazan içinde ve sonrasında herhangi bir değişim izlenmemiştir. Bunda ramazandan sonra yapılan ölçümlerde kolesterol ve trigliserit değerleri biraz daha düşük olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında anne sütünün değerlerinde bir değişim olmamıştır.

Ramazan ayının ilk başlangıcından itibaren vücutta su oranlarında fark edilecek derecede düşme meydana gelir. Ramazanın sonlarına doğru bu sıvı miktarı yaklaşık olarak eski haline dönmeye başlar. Araştırmalar su miktarında olan azalmanın ramazanın ilk haftasında daha belirgin olduğunu tespit etmiştir. Bu dönemde vücutta su azalmasını mevsim şartları da etkilemektedir. Öğün sayısında olan azalma ve iştah değişimleri, tüketilen besinler ve enerji alımıyla alakalıdır.

Oruç tutmak anne sütünü azaltır mı?

Bunun için yapılan araştırmalarda anne sütü ve oruç arasında nasıl bir ilişki olduğu incelenmiştir. Anne sütü değişik etkenlerden dolayı hacimde ve içinde olan bileşimlerde değişimlere neden olabilir. Bu etkenlerden biri annenin günlük beslenmesidir. Araştırmalarda ramazan ayı devam ederken ve ramazan sonrasındaki 2 hafta süreyle, 17 ve 38 yaşları arasında olan anneler arasında yapılan çalışmalarda, bunlardan anne sütü örnekleri alınmış. Burada oruç tutan annelerin anne sütünün makro besin içeriğinde önemli bir değişiklik olmadığı belirlenmiştir. Bu bebeğin gelişimini etkilemediği gibi, kötü sonuçlara da neden olmamaktadır. Bunun anne sütünün ramazanda oruç tutmaktan değil, bu sürede alınan besin miktarı ve besin çeşitlerinden dolayı değişime uğrayabilir. Bu yüzden oruç tutmanın hamile ve emziren kadınlar için, tedbirler alındığı sürece zararı olmaz.

Bir Cevap Yazın