Haberin ilkeleri nelerdir?

Radyo/TV ve gazetelerde kişilerin bilgilenmesi ve gerek yerel haberler, gerek dünyada meydana gelen diğer olaylar hakkında haberdar edilmesi amaçlı birçok haber yer alır. Bir haberin haber değeri taşıması için bazı ilkeleri yerine getirmiş olması gerekir. Haberde aranan ilkeler :

Ne? / Kim? : Bu ilke haberin öznesidir. Haberin kimin başından geçtiği ya da ne gibi bir olay meydana geldiğinden bahsedilmesidir.

Neyi? Kimi? : Bu ilke haberin nesnesi ya da ikinci öznesidir diyebiliriz. Haberin özündeki olay her ne ise bu olaydan etkilenen yer, nesne ya da kişidir ve haberde mutlaka belirtilmelidir.

Nasıl? : Habere konu olan olayın nasıl geliştiğinin anlatıldığı kısımdır.

Niçin? : Yapılan ya da kendiliğinden meydana gelen çoğu olayın arkasında mutlak bir neden vardır ve haberlerde bu nedenler belirtilmelidir. Ancak bir kanser gibi henüz nedeni bulunamayan olaylarda mevcuttur.

Nerede? : Yeryüzünde yaşamamız sebebi ile her olayın geçtiği bir yer vardır. Bu yer özellikle genelden özele doğru tarif edilir. Olayın hangi ülkede geçtiği, hangi şehirde olduğu, ilçesi, mahallesi, olayın olduğu mekânın ismi (ev mi? iş yeri mi?) gibi olayın nerede geçtiği detaylandırılabilir.

Ne zaman? : Olayın oluş zamanı günü, saati gibi detaylı bilgi verilir.

Bütün bunlar haberin olmazsa olmazlarıdır. Bir olayı haber yapabilmemiz için bütün ilkelere ait bilgileri toplamış olmamız gerekir.

Bir Cevap Yazın