Gurme nedir?

Son dönem içerisinde özellikle televizyondaki yemek programlarında çok sık adı geçen “gurme” sözü, birçok insanın anlamını tam olarak bilmediği ve mutfak kültürü açısından son derece önemli bir kavramdır. Kökeni Orta Çağ’da krala hizmet eden Fransız Mutfağına kadar giden ve Fransızca’da “damat tadı olan kişi, lezzeti bulmuş kişi” anlamına gelen bir sözcüktür.

Gurme kavramı tarihsel süreçte; 1500’lerde Fransız Mutfağında çok ağır yemekler yapılmasına bağlı olarak artan zehirlenme vakalarının artmasıyla, Fransızların yeme kültüründe köklü değişiklikler yapması için Kral 16. Louis’in bizzat mutfağa girmesiyle şekillenen bir kavramdır. Gurmelik yalnızca bazı yemekler konusunda değil, yeme içmeye yani damat tadına dair herşeyi kapsayan bir kavramdır ki bunun içerisinde şarap kültürünün de apayrı bir yeri vardır.

Gurmelik genç yaşlardan itibaren farklı lezzetler konusunda eğitim alınmasını ve özellikle şarap lezzetleri alanında uzun yılların harcanmasını gerektiren bir süreçtir. Kısacası gurmeliğin bir yaşam biçimi olduğu söylenebilir ve gurme olan insanların tüm hayatlarını farklı lezzetlerin peşinde geçirmesi gerekir. Beyaz ve kırmızı şarap türlerinden av eti ve soslara, etnik tatlardan deniz ürünlerine çok geniş bir yelpazeyi kapsayan gurmelik, kişinin bir ömür boyunca kendini geliştirdiği uçsuz bucaksız bir deryadır.

Gurmelik yemeklerin tatlarını farklı kültürlere göre değerlendirmektir. Mesela bir üzüm cinsi olan Merlot’tan, Fransızlar da Bulgarlar da şarap yapar ancak her iki üzüm cinsi de aynı olmasına rağmen tatların da büyük bir farklılık vardır. Bir coğrafyada aynı tekniklerle üretilen herhangi bir şarabın tadı, farklı bir kültürde büyük bir değişim gösterebilir. Üretimde kullanılan çok küçük farklılıklar, şarabın tadını, kalitesini ve fiyatını büyük oranda etkileyebilir. Bu nedenle Gurmeler için şarap kültürü çok farklı bir boyutta yer almaktadır.

Gurme olmak için küçük yaşlardan beri yemek kültürünün içinde olmak gerektiği gibi, bu işin kalbi olan üretim aşamasında da bizzat yer almak gerekir. Bir ürünün üretildiği tarladaki farklı şartları gördükten sonra bu ürünün mutfakta hangi malzemelerle birlikte piştiğini öğrenmek, sonuç olarak masada önünüze sunulan yemeğin lezzeti hakkında çok daha fazla bilgi sahibi olmanız anlamına gelmektedir.

Bir Cevap Yazın