Günlük tutmanın faydaları nelerdir?

Özellikle ülkemizde son dönemlerde çocuklarımızın ve gençlerimizin eline kalem almaktan oldukça uzaklaştığını görmekteyiz. Bunun sorumlusu olarak belki de eğitim sistemimiz birinci sırada yer almaktadır. Bir başka sorumlu belki de direk kişilerin kendileridir. Çünkü ellerine kalem almak yerine, akıllı telefonlar, tabletler, laptoplar almak daha cazip geliyor. Birçok sosyal paylaşım sitelerinde vakit geçirmeyi tercih ediyorlar. Bizi büyük bir tehlikenin beklediğinin farkında değiliz sanırım. Çünkü artık çocuklarımız cümle kuramıyor bile. Kendilerini doğru düzgün ifade edemiyorlar. Bu noktada eski bir alışkanlık olan günlük tutmak büyük bir önem arz ediyor.

Günlük tutmak önceleri herkesin büyük bir keyif aldığı bir hobiydi. Erkeklerden ziyade kız çocuklarının kilitli anı defterlerine her akşam bir şeyler yazdıklarını görmekteydik. Öğretmenler bu konuda teşvik edici rol oynarlardı. Çok kitap okuyan ve düzenli günlük tutan çocukların daha başarılı oldukları gözlemlenirdi.
Günlük yazmak, insanın eleştirel düşünce gücü üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Çünkü günlük olarak değerlendirme yapan kişiler olaylara daha farklı bakış açılarıyla yaklaşabilirler. Olayların yanlış ve doğruluğu üzerinde değerlendirmelerde bulunurlar.

Hayata daha objektif yaklaşan bireylerin günlük tutan bireyler olduğunu söyleyebiliriz. Daha doğrusu günlük tutan bireyler hayata daha tarafsız yaklaşırlar. Olayları olduğu gibi yansıtırlar.
Günlük yazan kişilerin edebi özellikleri çabuk bir biçimde gelişir. Her geçen gün kendilerinin yazı yazmak konusunda daha büyük aşamalar gösterdiklerini görürler. İleride roman yazmak, hikâye yazmak, şiir yazmak ya da düşüncelerini bilimsel yollarla ifade etmek onlar için daha kolaylaşmaktadır.
Günlük tutan bireylerin hayal güçleri daha gelişmiştir. Çünkü günlük tutan bireyler olup bitenleri aynen yazmazlar onlara hayal güçleri ile renk katarlar. Bu sebeple hayal güçleri günlük tutmayanlara nazaran daha gelişmiştir.
Yazılı anlatım konusunda çocukların yeterli beceriyi kazanması için küçük yaşlardan itibaren günlük tutmalarında fayda vardır. Çünkü çocuklar, kendini yazılı olarak ifade etmeye çalışır, gün içerisindeki duygu ve düşüncelerini en doğru, güzel ve belki en süslü şekilde yazı ile ifade etmeye çalışır. Sürekli olarak günlük yazan bir kişi tarihi bir eser ortaya koymuş bir tarihçi kimliği kazanır. Çünkü yaşanan bütün olayları yazıya dökmüştür. Geriye dönüp bakıldığında bir tarihçi gözüyle hayata tanıklık etmiş olduğu görülür.

Günlük tutmak kişinin kendisini unutmasını engeller. Ayrıca neleri sevip neleri sevmediğini sürekli gösterir. Günlük tutan kişiler kendileri ile sürekli konuşma imkanı bulur. Kendisi ile konuşabilen kişi hatalarının farkına daha çabuk varır. Kendi hayat çizgisini belirlerken daha gerçekçi hareket eder. Olaylara daha kusursuz yaklaşır. En güzele ulaşma çabası içinde olur. Günlük tutma alışkanlığı kazanan kişi aynı zamanda daha gerçekçi hedefler ortaya koyarak başarıya daha kolay ulaşır.

Günlük tutmak kişiye sürekli olarak nereden geldiğini hatırlatır. Nereye varırsa varsın bir insan geldiği yeri hiçbir zaman unutmamalıdır. Böylece elde edilen başarının sürdürülmesi daha kolaydır. Bu şekilde başarıya ulaşan kişinin ayakları yere daha sağlam basar.

Aslında yalnızlaşmaya başladığımız anlarda günlük bize en yakın dosttur. Rahatlamak için, içimizdekini dökmek için bir arkadaş bulamıyorsak başvuracağımız ilk şey günlük olmalıdır. Günlük tutarak rahatlayabiliriz. İçimizdeki sıkıntılardan kurtulabiliriz. Kısaca günlük güne dair duygu ve düşüncelerimizin yazıya dökülmesinin, içimdeki sıkıntıların atılmasının, ruhumuzun huzura ermesinin aracıdır.

Bir Cevap Yazın