Güneşin zararlarından korumak için bebeklere güneş banyosu nasıl yaptırılmalı?

bebek güneşBir insan tüm yaşamı boyunca aldığı ultraviyole ışınların yarısından daha fazlasını bebeklik ve çocukluk döneminde almaktadır. Bunun sebebi bu çağda dışarıda geçirilen zamanın daha fazla olmasındandır. Bebeklerin cilt yapısı güneş ışınlarını tolere edemeyecek kadar hassas olur. Güneş ışınları su ve kumdan yansıdığında bile cildi yakan bir etki yapar. Ciltte meydana gelen güneş yanıklarının cilt kanserine sebep olma olasılığı normalden 2 kat fazla olur. Bu yüzden bebeklerin güneşten mümkün olduğu kadar korunması ve cilt yanıklarının önüne geçilmesi gerekmektedir. Ancak bebeklerin güneşten tamamen sakınılması doğru olmaz. Çünkü belli miktarda bebeklerin D vitamini ihtiyacı vardır. Güneş ışığı da en iyi D vitamini kaynağı olduğundan, bebekler bundan faydalandırılmalıdır. Ancak bebeklerin güneş ışınlarının yoğun olduğu zamanlarda dışarıya çıkarılmaması gerekir. Özellikle hassas ciltleri olduğundan, direkt güneş ışığından mutlaka korunmalıdırlar.

Güneş doğal D vitamini kaynağı olduğu için raşitizmi önler

Bebeklerin sağlıklı olarak gelişmesi için, beslenmesine verdiğiniz önem kadar güneş ışığının da önemi büyüktür. Güneş ışığı D vitamini kaynağı olduğundan, kemiklerin gelişimi açısından önemli bir görev üstlenmiştir. Bebeklerde D vitamini eksikliği olduğunda, raşitizm hastalığı ortaya çıkabilir. Raşitizm hastalığının görülmesi bebeklerde bıngıldağın geç kapanmasına sebep olur, dişleri daha geç çıkar, oturma ve yürümesinde gecikmeler yaşanır. Bu yüzden bebeklerin fazla soğukta, sıcak olmayan havalarda mutlaka her gün 2 saat civarında güneşe çıkarılması ve bu şekilde güneş ışığından yararlanması gerekir. Rüzgârın olmadığı günlerde ise, güneşten daha iyi yararlanması için bebekler çıplak şekilde güneşe çıkarılabilir.

Bebeklere güneş banyosu yaptırırken nelere dikkat edilmeli?

  • Bebekler güneşe çıkarılırken, özellikle başını ve gözlerini koruması için güneş başlığı kullanılmalı.
  • Yaz döneminde güneş ışınlarının dik olduğu dönemde yani sabahları 10.00 ile öğleden sonra 16.00 saatlerinin arasında güneş banyosu yaptırmak için dışarıya çıkarılmamalıdır.
  • Bebeklere güneş banyosu yaptırılmaya ilk başlandığı zaman, ilk gün 2 dakika ile başlanmalı, gittikçe 30 dakikaya kadar yükseltilmelidir. Bu süre aşılmamalıdır. Bebekler büyüdükçe bu süre en fazla 45 dakika olmalıdır.
  • Bebeklere güneş banyosu yaptırırken şapka ve fanila giydirilmeli, güneş altında uyutulmamalıdır.

Yaz döneminde bebekler güneş çarpmasından korunmalıdır

Uzun bir zaman bebeğin güneş altında kalması halinde, cildinde kızarma ve acıma hissi, daha ileri derece cildinde su toplanması, kusma, yüksek ateş ve baş ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu etkiler oluşursa bebeklerin acilen doktora götürülmesi gerekmektedir. Güneş çarpmasından sonra bebeklerin cildi soğuk ve nemli olduysa, uygun bir yere yatırılmalı ve bacakları yukarı kaldırılmalıdır. Cildi kuru ve kırmızı olursa, soğuk suya tutulmalı ve ateşi düşünceye kadar cildine ıslak bezle kompres yapılmalı.

Bebekleri güneşin zararlarından korumak için neler yapılmalı?

  • Güneşe çıkmaları için, 10.00 ve 16.00 saatleri dışındaki zamanların tercih edilmesi
  • Eğer tatilde olunursa, suya dayanıklı 30 faktörlü koruma etkisi olan güneş kremlerinin kullanılması gerekir.
  • Güneş banyosu 2 dakika ile başlatılmalı ve yarım saate kadar çıkılmalıdır.
  • Bebekler havuza ve denize sokulduğunda, güneş kremlerinin tazelenmesi gerekir. Koruyucu olarak kullanılan kremler suya dayanıklı olsa bile, tazelenmelidir. Bu kremlerin güneşe çıkmadan yarım saat önce sürülmesi gerekir.
  • Bebeklerin başını güneşten korumak için şapkayla örtmek gerekir.
  • Vücutlarındaki sıvı kaybının önlenmesi için, günde bol su içmeleri gerekir.
  • Bebekler 6 aydan küçükse, direkt olarak güneşe çıkarılmaması ve gölgede güneşlenmeleri gerekir. Bu çağda bebeklerin ciltleri daha hassastır.
  • Bebekleri terlemeyecekleri ve güneşten korunacakları şekilde giydirmek gerekir. Şapka ve açık renkte giysiler, pamuklu olanlarından tercih edilmelidir.
  • Hava bulutlu da olsa, güneş ışınlarının % 70 i bulutları geçer ve zararlı etkiler yapabilir. Bu yüzden havaya kanarak bebeklerinizi bulutlu havada fazla tutmamalısınız.

Bir Cevap Yazın