Gümüş nasıl anlaşılır?

gümüş külçeBinlerce yıl öncesinde dahi sahip olduğu değer anlaşılan ve bu nedenle de paradan süs eşyası ve takı yapımına birçok farklı amaç uğrunda kullanılan gümüş, günümüzde de sahip olduğu ekonomik değerden hiçbir şey kaybetmemiştir. Tıpkı günümüzde olduğu gibi yüzlerce yıl öncesinde de bilimle ilgilenen insanlar “simyacılık” adı altında metalleri gümüşe dönüştürmeye ve gerçeğinden ayırt edilmesi mümkün olmayan sahte gümüş eşyalar yapmaya çalışmıştır. Bugün itibarıyla birçok insan sahte gümüş eşyaları gerçek zannederek değerinin çok üzerinde fiyatlarla satın almakta, bazen aradan aylar geçtikten sonra dolandırıldıklarını anlamaktadır. Gerçek gümüşü sahtesinden ayırt etmenin pratik bir şekilde uygulanan ve garanti sonuç verecek yolu bulunmamaktadır. Gümüşün birçok insan tarafından bilinen kararma özelliği, gerçek ile sahte gümüşün birbirinden ayırt edilmesini sağlayabilir. Zira özellikle yemek takımı ve aksesuar objelerinde istenmeyen bir sonuç olan kararma, aslında gerçek gümüşün anlaşılması için oldukça önemli bir belirleme yöntemidir.

Sahte gümüş eşyalarda gümüş ya hiç kullanılmadığından ya da alaşım haline getirilerek düşük yoğunlukta kullanıldığından, kararma gibi bir etki görülmemektedir. Bir başka değişle gerçek gümüş kararırken sahteleri seneler boyunca kararmadan dayanabilir. Bu uzun vadeli çözüm dışında çok kısa süre içinde gümüşün gerçek olup olmadığını anlamak için renge bakılması da mümkündür. Ancak cidden deneyim gerektiren bir belirleme yöntemi olan rengin incelenmesi, uzun yıllar boyunca bu işi yapmış uzmanlar tarafından kullanılabilmektedir. Konu hakkında bilgi sahibi olmayan bir kişinin gümüş bir eşyanın rengine bakarak sahte olup olmadığını söylemesi mümkün olmayacaktır. Gerçek gümüş olan her eşyanın üzerinde yer alan “patent numarasının kontrol edilmesi”, herkesin satın alacağı bir gümüş eşyanın gerçek olup olmadığını anlayabilmesinin en garantili yoludur.

Gümüş eşyaların üzerinde yer alan ayar derecesi ve patent numarası, gümüş eşyayı üreten firmanın kuyumcular odasındaki kayıt numarasını temsil etmektedir. Şüphe duyulması halinde ülke fark etmeksizin kuyumcular odasını arayarak, ilgili patent numarasının hangi firma tarafından üretildiği yahut böyle bir patent numarasının olup olmadığı kolayca öğrenilebilir. Ayrıca bazı firmalar ticaret odasına kayıt yaptırarak kendi isimleri tescil ettirmekte ve ürettiği gümüş eşyaların üzerine de bu tescil edilen ticari ismi basmaktadır. Bu tür bir ticari firma ismi olması halinde aynı şekilde ürünün satıcısı ile gümüş eşyanın üzerindeki firma isminin aynı olup olmadığına bakılabilir. Patent numarası ve firma isminin soruşturulması dışında uzman olmayan kişilerin gümüş eşyaların gerçek olup olmadığını anlamasının tek yolu, uzun zaman alacak olsa da eşyanın kararmasını beklemektir.

Bir Cevap Yazın