Gülüş tasarımı nedir?

gülüşGülüş tasarımı sırasında zirkon kaplamalarla, bonding, diş beyazlatma, diş eti operasyonları, köprüler, diş boyunun ayarlaması gibi teknikler kullanılarak kişide arzu edilen gülüşün sağlanmasıdır. Gülüş tasarımı yapılmış olan kişinin diş etleri olması gereken normal görüntüsüne kavuşur, dişlerin rengi beyazlatılır, çatlakları ve kırıkları düzeltilir, dişlerin tam olarak kapanması sağlanarak kasların normal haline dönmesi gerçekleştirilir. Gülüş tasarımını yapan doktor tarafından kişinin yüz yapısı, teninin rengi, dişler ve dudaklar gibi her detay incelenip en doğrusuna karar verilir. Diş sağlığında olan sorunlar birkaç seans içinde düzeltilerek başarılı bir çalışma yapılır. Gülüş tasarımı yapıldığında dişlerin ve diş etlerinin uyum içinde olması gerekir. Bu dokuların gülüş sırasında belli oranda görünmelidir. Kadınların öndeki iki dişi biraz daha uzun olmakta, erkeklerde dişler homojen dağılmakta, dişlerle yanakların desteği sağlanmakta ve daha estetik, daha sağlıklı dişlere sahip olunmaktadır. Bilgisayar destekli yapılan gülüş programlarıyla, önceden herhangi bir işlem yapılmadan, uygulamadan sonra gülüşün yüzünüzle nasıl bir uyum içinde olacağını tahmini olarak görebilirsiniz. Doğru yapılan bir gülüş tasarımı doktor ve hastası tarafından alınan ortak kararlarla belirlenebilir.

Gülüş tasarımı yapılırken nelere dikkat edilmelidir?

Yaş

İlerleyen yaşlarda dişlerde aşınmalar oluşur. Üst dudak kaslarında gevşeklik, alt dudak kaslarında yerçekiminin etkisiyle aşağıya sarkma meydana gelir. Bununla üst çenedeki dişlerin görünürlüğü azalır, alt çenede olan dişlerin görünürlüğü daha fazla artar. Yapılan ideal tasarımla ve şekillendirmeyle hastanın tekrar genç ve çekici bir gülüş sahibi olması sağlanır.

Cinsiyet

Kadınların ve erkeklerin diş yapıları birbirinden farklıdır. Kadınlarda dişlerin köşeleri yumuşak bir kavisle belirlenirken, erkeklerde diş yapısı köşeli ve daha belirgin olur. Kadınların gülme hattı alt dudağa paralel bir kavisle belirlenir. Erkeklerdeki gülme hattı ise daha düz olur. Kadınların önden iki dişi daha uzunken, erkeklerde bu dişlerde uzunluk farkı daha az olur.

Yüz hatları

Kişilerin yüz hatlarıyla, dişlerin formu arasında belirli bir ilişki olmalıdır. Kişilerin ideal olan diş şekli yüz hatlarının görünümünde gizlidir. Yuvarlak yüz hatlarına sahip bir kişiye köşeli yapıda bir diş yapmak, görünümün genel ahengini bozar. Bu yüzden kişide yapay bir gülüş elde edilir.

Diş etlerinin konturu ve şekli

Gülüş anında gözle görünen diş etlerinin seviyesi oldukça önemlidir. Bunun oranı gülüşe bir anlam kazandırır. Diş etlerinin fazla görünmesi kişinin çekiciliğini ve güzelliğini azaltır, az oranda görünen diş etleriyse gülüşte yapaylık sağlar. En ideal olan diş eti seviyesi üst dudak çizgisine paralel olmasıdır. Unutulmayacak şey pembe estetiğin beyaz estetik kadar önemli bir şey olduğudur.

Dudaklar

Dudakların simetrisi, kalınlığı, şekli, dudakların dişlerle olan uyumu en güzel gülüş estetiğinin yakalanmasını sağlar. Gülüş sırasında alt dudakta meydana gelecek kavis üst dişleri takip ederse daha güzel olur. Ayrıca gülüş sırasında iki dudak arasında olan mesafeyle, dişlerin boyları uyum içerisinde olmalıdır.

Dişlerin özellikleri ve yerleşimi

Dişlerin yerleşimiyle, özellikleri gülüş tasarımı için değişik açılardan incelenmelidir. Bunlar;

  • Dikey simetri: Alın ortası, burun ucu ve çene ucundan geçen dikey çizginin alt ve üst dişlerin birinci keserlerinin arasından geçmesi gerekir. Bu çizginin her iki tarafında olan dişlerin simetrisi estetik bir gülüş için önemlidir.
  • Yatay paralellik: Göz bebeklerinin tam ortasından geçecek çizgiyle keserlerin uçlarından geçen düz çizgi birbirine paralel olmalıdır. Bu olmadığı takdirde ağız kısmında eğrilik meydana gelir.
  • Gülüş hattı: Kişilerin daha neşeli, çekici ve genç gülüşe sahip olması için üst ön dişlerin kesici uçlarını birleştirecek olan çizgiyle alt dudağın gülüşte olan hattı birbirini takip etmelidir.
  • Dişlerin oranları: Estetik bir gülüş elde etmek için önden arkaya doğru dişlerin görüntüsü belli oranda azalması gerekir. Bu görüntünün matematiksel oranı 0,618 olmalıdır. Bu miktar altın oran kabul edilir. Doğada ve canlılardaki ahenk bu altın orana göre dengelenmektedir. Bu yüzden dişlerinde buna uyum sağlaması gerekir.
  • Embraşurlar: Bunlar komşu dişlerin uçlarının arasındaki üçgenimsi boşluklardır. Kişilerde genç bir gülüş için bu ebraşurlara ihtiyaç vardır. Yaşı ilerlemiş kişilerde dişlerin aşınmasından Embraşurlar kaybolur. Bunlar gülüş tasarımında yeniden tasarlanıp, genç bir gülüş elde edilir.
  • Renk: Dişlerin doğal bir görünümde olmasını sağlamak için, her kısmının aynı renkte olmaması gerekmektedir. Dişler beyaz olsa da, diş etine yakın olan bölümleri daha sarımsı, uç kısımlar daha grimsi ve şeffaf yapıdadır. Dişlerin orta bölümleri dişin doygun rengini göstermektedir. Doğal görünümü sağlamak için, gülüş tasarımında bazı renk oyunları yapılıp şeffaf bölgeler oluşturmak gerekir.

Bir Cevap Yazın