Güllaç nasıl yapılır?

Geleneksel lezzetlerden biri olan ve uzun zamandır sütlü tatlıların en prestijlisi olarak kabul edilen Güllaç, diğer sütlü tatlılara nazaran bir daha fazla özen gösteren bir tatlıdır. Hazırlanışı zor bir tatlı olarak görülse de, Güllaç için önemli olan kıvamı tutturmak ve güllaç yufkasının yeterli yumuşaklığa sahip olmasını sağlamaktır. İyi bir Güllaç’ta çok fazla süt olmaması gerektiği gibi, yetersiz süt kullanımı nedeniyle yufkanın sertleşmemesi de gerekir. Aşağıdaki tarife sadık kalarak sevdiklerinizin kolay kolay unutamayacağı bir Güllaç hazırlayabilir, damaklarda oluşan hoş lezzetle sevdiklerin beğenisini kazanabilirsiniz.

Malzemeler;

  • 15 adet Güllaç yufkası
  • 8 su bardağı inek sütü
  • 5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz, Antep Fıstığı ya da badem
  • Tercihen yarım çay bardağı gülsuyu
  • Üzerini süslemek için 1 su bardağı nar tanesi

Hazırlanışı;

Derince bir tencerenin içine 8 su bardağı sütü ve 5 su bardağı şekeri boşaltın ve tüm şeker sütün içerisinde eriyinceye kadar karıştırarak sütü kaynatın. Süt kaynamaya başlayınca ocağın altını kapatın ve tencereyi ocaktan alarak soğumaya bırakın. Süt el yakmayacak kadar soğuduğunda Güllaç tepsinizi alın ve tatlıyı hazırlamaya geçin. Güllaç yufkalarını “teker teker” süte batırarak ince katlar oluşturacak şekilde Güllaç tepsisine dizmeye başlayın. Her bir yufkayı yerleştirdikten sonra yarım kepçe kadar sütü yufkanın üzerine gezdirerek Güllaç yufkalarını sermeye devam edin. 5 kat Güllaç yufkası serdikten sonra tüm yüzeyi kaplayacak şekilde tercihinize göre çekilmiş ceviz içi, Antep Fıstığı ya da badem serpin ve bir sonraki katı sermeye devam edin.

Bu şekilde 15 adet yufkanın arasına 2 kat iç serperek Güllaç’ı tepsiye döşeyin. Güllaç’ınızın beyaz renk olmasını istiyorsanız ara katlara ceviz içi ya da Antep Fıstığı döşememeniz gerekir. Güllaç hazırlarken bu şekilde iç kısma serpilen ceviz ve Antep Fıstığı, Güllaç’ın renginin koyulaşmasına neden olmaktadır. Son katı da serdikten sonra Güllaç’ın üzerini Nar taneleri ve tercihinize göre ceviz, badem ya da Antep Fıstığı ile süsleyin. Servis esnasında bir miktar gülsuyu da kullanarak Güllaç’ın aromasının daha kuvvetli bir hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Afiyet olsun…

Bir Cevap Yazın