Gülibrişim ağacı nasıl yetiştirilir?

gülibrişimGülibrişim ağacı aynı zamanda ipek ağacı olarak ta tanınan Albizzia julibrissin Latince adı olan ve baklagiller familyasından bir ağaç çeşididir. Ağacın boyu 15 metreye kadar uzar. Gülibrişim ağacının anavatanı Kuzey İran ve Tropik Asya bölgeleridir. Ülkemizde ise sahil kesimlerinde yetişir. Daha çok iyi drenajlı olan derin ve serin toprakta gelişimi optimal olur. Kurak olan, ağır, kumlu ve kuru topraklarda  da rahat yetiştirilir. Bu ağaç türü en fazla kireçli toprakları sever. Gülibrişim ağacı vejetasyon döneminden sonra, en çok -20 dereceye kadar dayanıklılık göstermektedir. Geç dönemde olan donlara karşı oldukça duyarlı bir ağaçtır. Ilıman yerlerde ve sıcak iklim koşulları altında çok güzel gelişimi gösterir, ayrıca güneşi sever. Kuraklık dönemlerinde de oldukça dayanıklı bir yapısı vardır. Ancak ağacın genç fidanları aktif yapraklanma döneminde gölgelenme ihtiyacı duymaktadır.

Gülibrişim ağacının biyolojik özellikleri

Bu ağacın tohumları yaklaşık 3-4 mm büyüklüğündedir ve bakla yassı meyvelerin ortasında sıralanır. Tohumların kabuğu oldukça sert olduğu için, geçirimsiz olur. Tohumların olgunlaşma zamanı Eylül ve Kasım aylarının arasındadır. Bunların çimlenme oranı da % 87 kadar olur. Ağaçlarda tepe şekli yayvan ve dağınık şekilde olabilir. Çapı ise ortalama 6 metre kadardır. Bu ağaçlar budama için uygundur. Budanma sırasında alt dalların alınmasından sonra, aynı çalı formunda ağaca benzerler. Gülibrişim ağacı çok hızlı büyüme göstermektedir. En çok boyu 12-15 metreye kadar uzamaktadır. Kökleri yayvan şekilde olup, köklerde atmosferik azotu bağlayan yumrular bulunur. Bu ağaçlar ışığı da çok sevmektedir, bunların tam bir ışık ağacı olduğunu söyleyebiliriz.

Ağaçlardaki bakla meyveler ortalama 10-15 cm uzunluğundadır, düz ve yassı yapıları vardır. Sonbahar gelince meyveler iyice olgunlaşmaktadır. Çiçekler ise Haziran Temmuz ayları geldiğinde açar, çiçeklerin renkleri açık pembe renkli ve hoş kokulu olur. Yapraklarının tüysü yapısı vardır, çift katlı olan bileşik yaprakların da 40-50 yaprakçıkla oluştuğu görülür. Bu yaprakçıkların ebadı 5-7 cm kadar olur.

Gülibrişim ağacı nasıl yetiştirilir?

Ağaçların tohumla üretimi sağlanır. Tohumların kabuğu sert olduğu için, bu çimlenme işlemine biraz engel olmaktadır. Bu nedenle tohumlara ya asitle işlem yapılmakta ya da çizikleme yöntemiyle çimlenmeye tabi tutulmaktadır. Sonbaharda ağaçtan toplanan tohumlar ya hiç bekletilmeden hemen ekilir ya da toplandıktan sonra en az 45 gün soğuk katlamadan sonra metre kareye 50 gram kadar ekim yapılır. Kış aylarında geç dönemde kök çelikleri ile serada üretim yapılabilir ya da yarı odunlaşan sert çelikler sayesinde Temmuz ve Ağustos ayları içinde camekanlarda üretim yapılabilir. Gülibrişim ağacı mevsimde sert ve kuvvetli rüzgarlara dayanıklı yapıdadır. Bahçeler ve parklarda dekoratif amaçlı yetiştirilmeleri yaygındır. Ayrıca ağaçtan elde edilmiş olan odun oldukça değerli ve dayanıklı olur. Ağacın kurutulmuş olan yapraklarından çayı yapılabilir. Taze, genç sürgün yaprakları ve çiçekleri de toplanarak sebze gibi pişirilip tüketilebilir.

Bir Cevap Yazın