Gül hastalığını tetikleyen unsurlar nelerdir?

gül hastalığıGül hastalığı insanları olumsuz etkileyen oldukça ciddi bir cilt sorunudur. Özellikle orta yaştaki kadınların genellikle yüz bölgesinde orta kısımlarda kendisini gösteren bir rahatsızlıktır. Kadınlarda daha fazla görülmesine rağmen erkeklerde ortaya çıktığında, belirtileri daha ağır olur. Hastalığın ilerleme döneminde ilk başlarda geçici kızarıklıkların olduğu ataklarla başlar. Daha sonradan cilde yerleşerek, geçmeyen kızarıklığa dönüşür ve böyle devam eder. Cildin üzerinde hoş bir görünüm bırakmayan bu kırmızı kabarık lekeler hastalığın meydana geldiğinin en büyük belirtisidir. Bulaşıcı bir sorun olmayan gül hastalığının teşhisinin yapılması ve bir an önce tedavisine başlanması oldukça önemlidir. Tedavide doğru yöntemler uygulandığı zaman iz kalmadan tedavi edilebilir bir hastalıktır. Gül hastalığının meydana gelmesini tetikleyici pek çok sebep bulunmaktadır.

Gül hastalığını neden görülür?

Gül hastalığının neden olduğu, buna neyin yol açtığı bilinmemektedir. Bu konuda çoğu uzman genetik nedenlerin etkili olduğunu ifade ederler. Özellikle aile bireylerinde gül hastalığı olan kişilerin bu konuda daha dikkatli olması gerekmektedir. Bunun dışında gül hastalığının şiddetlenmesine neden olan, görülmesini tetikleyen çok sayıda durum vardır. Bunlar doğru şekilde bilinmeli ve bu konuda önlemler alınmalıdır.

Gül hastalığını sıcak tetikler

Gül hastalığını tetikleyici olan unsurların başında sıcak gelir. Gül hastalığı olan kişilere özellikle sıcak çay, kahve, sıcak çorba gibi yiyeceklerden uzak durmaları söylenir. Çünkü sıcakla birlikte genişleyen damarlar ciltteki kızarıklıkların daha fazla artmasına sebep olur. Bunun dışında güneş ışığın altında da uzun süre kalınmaması gerekir.

Acılı ve baharatlı besinlerden uzak durulmalıdır

Bunun dışında dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri de acılı ve baharatlı yiyeceklerin tüketilmesinden kaçınılmasıdır.

Stres gül hastalığının tetikleyici unsurudur

Günlük yaşamında çok fazla stres altında kalan kişilerde bu konuda dikkatli olmalıdır. Çünkü strese girme, depresyonda olma gibi sıkıntılar gül hastalığını tetikleyici faktörler arasında yer alır. Özellikle duygu durum dünyasında meydana gelen dalgalanmalar, ciltte hali hazırda oluşan kızarıklıkların daha kötü bir duruma gelmesine neden olur.

Gül hastalığının gebelikle ilgisi yoktur

Halk arasında ayrıca gül hastalığının gebelikle ile bir ilgisi olduğu düşünülmektedir. Fakat bu düşünce gerçekte doğru değildir. Hastalığın gebelik ile ilgili olan bir bağlantısı belirlenmemiştir.

Ciltteki lezyonlar kurcalanırsa iz kalabilir

Gül hastalığı ile ilgili olarak hastaların bilmesi gereken ciltteki lezyonları kurcalamamalarıdır. Bu etki ciltte iz kalmasının en büyük sebepleri arasındadır. Doktorun söylediği gibi tedavinin eksiksiz şekilde uygulanması, hastalıktan iz kalmadan kurtulmak için oldukça önemlidir.

Bir Cevap Yazın