Grip hastaları halsizlik çeker mi?

gripGrip influenza adında bir virüsle oluşan, 39 derece ve üzerinde ateşle seyreden, hastalarda şiddetli eklem ve kas ağrılarına sebep olan, halsizlik, titreme, ateş, bitkin olma, baş ağrısı ve kuru öksürük ile beraber meydana gelen bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu etkilerin yanı sıra hastalarda burun akıntısı, burun ağrısı, gözlerde kızarma ve akma gibi belirtilerde meydana gelebilir. Bu oluşan belirtilerin bir hafta içinde kaybolmasına rağmen, hastalardaki oluşan halsizlik 2 hafta süreyle devam edebilir.

Grip nasıl bulaşır?

Bu hastalık öksürük ya da hapşırma gibi eylemler sırasında oluşan virüslü su damlacıkları ile bulaşmaktadır. Vücudun içine girmiş olan virüsler alt ve üst solunum yollarına yerleşerek, burada hızlı bir şekilde çoğalır. 1-3 gün arasında süren kuluçka devresiyle enfekte olmuş olanlar bu virüsleri başka kişilere bulaştırır. 1-2 gün geçmeden hastalarda ani şekilde ateşin yükselmesi, baş ağrısı, öksürük, kırıklık ve halsizlik gibi şikâyetler olmaya başlar. Bu belirtilerin ortaya çıkmasıyla birlikte 4-6 gün içinde bulaşıcılık etkisi devam eder. Virüs solunum yollarının içinde çoğalıp, vücutta iskelet kasında, orta kulakta, karaciğerde, kalpte, kanda ve merkezi sinir sisteminin içinde yerleşmeye başlar.

Grip kimleri daha çok etkiler?

Hastalık sağlıklı kişilere bulaştığında bir haftada etkisini yitirir. Fakat çocuklarda, yaşlı kişilerde ve vücut dirençleri düşen kronik hastalıkları olan kişilerde daha ağır seyretmektedir. Bu kişiler grip hastalığı açısından yüksek riskli kabul edilmektedir.

Grip hastalığının komplikasyonları nedir?

Bu hastalığın kendisi başlı başına ölümcül komplikasyonların bir sebebi olabilir. Bundan başka solunum yollarında gelişebilecek ikincil enfeksiyonların bir sebebi olabilir. Sinüsleri, burun, boğaz, akciğerler ve orta kulağı da etkisi altına alabilir. Zatürre gibi hastalıklarda genellikle griple birlikte ilişkilendirilir. Gribe bağlı olan ölümler oldukça sık görülmektedir. Astımın alevlenmesi, orta kulakta iltihap, sinüzit, bronşit ve akciğer hastalıkları gribe bağlı olarak gelişebilir. Ayrıca kalbi, kasları ve beyni etkileyecek sorunlara da sebep olabilir.

Grip önlenebilen bir hastalık mıdır?

Gripten korunmak için en önemli etken bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi olacaktır. Bunu sağlamak için düzenli beslenme ve uyku düzeninin sağlıklı olması, sigara ve alkol alışkanlığından uzak kalınması gerekir. C vitamini almalı, bol su içilmeli, antioksidan ve mineral açısından zengin olan besinlerin tüketilmesi gerekir. Bundan başka çevredeki öksüren ve hapşıran insanlardan uzak kalınmalı, ellerin sıkça yıkanması faydalı olur. Günümüzde grip aşısı yaptırıp bu hastalıktan etkin şekilde korunma sağlanabilir. Grip aşısı ülkemizde özellikle risk grubunda olan kişilere tavsiye edilmektedir. Fakat herkesin bu aşıyı yaptırması faydalı olacaktır. Çoğu ülkede bu aşı ücretsiz herkese yapılmaktadır. Çocuklara yapılacak aşı 6 ay ile 3 yaş arasında yarım doz, 3 yaşından sonra tam doz aşı uygulanır.8 yaşın altında olan çocuklara ilk kez yapılan grip aşısında iki doz halinde uygulama yapılır. Bundan sonra yılda bir kez yapılması uygun olur. Erişkinlerde de yılda bir doz yeterli olur. Bu aşının inaktif yani ölü bir aşı olmasından dolayı, kişilerde aşıya bağlantılı olarak grip hastalığı gelişmez. Fakat özellikle yumurtaya alerjisi olanlarda ve diğer alerjik yapıda olanlarda, nörolojik hastalığı olan kişilerde, 6 aydan küçük çocuklarda uygulanmaması tavsiye edilmektedir. Aşının uygulanması için en uygun dönem Eylül, Ekim ve Kasım ayları olur. Ancak grip salgın olduğu zamanlarda Ocak, Şubat aylarında ve daha ileride bile uygulanabilir. Aşının koruyuculuk etkisi için, yapıldıktan sonra 10-14 gün kadar beklenmesi ve korunmaya devam edilmesi gerekir. Hastalığı ortaya çıkaracak çok sayıda virüs olduğu için, her yıl yeni geliştirilen aşıların yeniden yaptırılması gerekir.

Bir Cevap Yazın