Ginseng nedir?

Ginseng

Ginseng eski zamanlarda Çin ve Hint sağlığında enerji veren, stres gideren bir madde olarak kullanılırdı. Asya ve Amerika ginseng bitkilerinin kök ve yaprakları karıştırılarak elde edilen bir maddedir. Günümüzde de pek çok Amerikalı ginseng kullanıyor. Ginsengin fiziki performansı arttırdığı, stres, yorgunluk gibi şikayetlere karşı olumlu etkileri bulunuyor. Bunun dışında da pek çok faydası olduğu bilinen ginseng şeker hastalıklarından depresyona, zayıflamadan bağışıklık sistemi hastalıklarına kadar pek çok rahatsızlık için olumlu etkiye sahiptir.

Eski zamanlarda çoğunlukla kullanılan bu bitki türü yaraların iyileşmesinde olumlu etkiye sahip olması nedeni ile hastalık sonrasında toparlanma döneminde hastaların sıklıkla kullandığı bir bitkiydi. Günümüzde de aynı sebeplerle kullanılmaktadır. Kökleri insan şekline benzediği için seng köklerinden isimlendirilmiş. O kadar çok kullanılan bitki türüydü ki sağlık kaynağı olarak görülmüş, Çin kaynaklarında övgü ile bahsedilen bir bitki olmuştur. Ginseng kullanırken kökleri ya da meyvesi farklı şekillerde kullanılmaktadır.

Ginsengin faydaları:

-Stres, yorgunluk ve halsizlik gibi pek çok fiziksel rahatsızlığın önlenmesinde ya da giderilmesinde etkilidir.

-Dengeleyici özelliğe sahip olması nedeni ile eğer vücudun uyarılması gerekiyorsa uyarılmasına eğer sakinleşmesi gerekiyorsa sakinleşmesine yardımcı olur.

-Beyin faaliyetleri için olumlu etkiye sahiptir. Bu nedenle algılamanın kuvvetlendirilmesinde, dikkatin arttırılmasında etkilidir.

-Gençleştirici etkiye sahiptir.

-Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir.

-İnsülin direncinin azaltılmasına etkilidir.

Her ne kadar faydalı bir bitki olsa da doktor kontrolü olmadan ginseng kullanılmaması gerekiyor. Özellikle kalp ve yüksek tansiyon hastası olan insanların kullanmadan önce doktor tavsiyesi alması gerekmektedir. Bunun dışında insülin alması gereken hastaların da aynı şekilde kontrollü olarak ginseng alması gerekmektedir.

Ginsengin neden olduğu yan etkiler ise göğüs ve baş ağrıları, ishal, tansiyon dengesizliği, deri döküntüsü, kaşıntı, bulantı gibi belirtiler olabiliyor.

Bir Cevap Yazın