Gestapo nedir?

Heinrich Himmler

Nazi Almanyası’nda gizli bir askeri birlik olarak 1934 yılında kurulan Gestapo birliği özellikle 2. Dünya Savaşı sırasında aktif rol oynamıştır. Gestapo birliklerinin savaş sırasında yaptığı “insanlık dışı” uygulamalar günümüze dek birçok kitap ve filme konu olmuştur. Nazi Almanyası’nın toplama kamplarında aktif görev yapan Gestapo birlikleri yüz binlerce insanın “katledilmesinde” baş rol oynamıştır. 1934 yılının Nisan ayında Heinrick Himmler tarafından kurulan Gestapo kısa süre içinde güçlenerek Nazi Almanyası’nın en önemli güçlerinden biri haline geldi. Adolf Hitler ile yakın ilişkiler içinde olan ve 2. Dünya Savaşı yıllarında Hitler’den sonra “2. adam” olarak nitelendirilen Heinrich Himmler’in Gestapo kurulmasına yönelik talimatları, Reinhard Heydrick ile Heinrich Muller tarafından yerine getirilmiştir.

Nazi Almanyası’nın en büyük askeri gücü olan ve ordunun da bel kemiği olarak tanımlanan SA birliklerinden ve Alman polisinden oluşturulan Gestapo, sivil üniformalı çalışmaktaydı. SA birliklerinde görev yapan askerlerin yalnızca en seçkinlerini kabul eden Gestapo birliği ilk olarak GPA adıyla kurulmuştur. Gestapo birlikleri polis ve askerlerin aksine tamamen sivil kıyafet ile görev yaptığından tüm faaliyetlerini gizli bir şekilde yürütebiliyordu. GPA adı ile kısa süre hizmet veren birliğin adı daha sonra Gestapo olmuştur. Alman polisinden ve SA birliklerinden beslenerek hızlı bir şekilde büyük bir oluşum haline gelen Gestapo’nun 2. Dünya Savaşı esnasında yaklaşık olarak 45 bin üyesi bulunmaktaydı. Gestapo birlikleri bünyesinde yer alan bu 45 bin kişi casusluk, üst rütbelileri koruma, önemli geçitlerin korunması, kimlik kontrolü yapma, esir kampı yönetme ve daha birçok görevi üstleniyordu.

Gizli faaliyetleri ile hem ülke içi hem de uluslararası alanda bilgi toplayan Gestapo, günümüzün “istihbarat teşkilatları” ile benzer bir yapıya sahipti. Ayrıca savaş yıllarında “askeri inzibat” olarak da hizmet veren Gestapo birlikleri, birçok gizli operasyon da düzenlemiştir. Gestapo birlikleri ayrıca 2. Dünya Savaşı sırasında komutan ve general gibi üst rütbeli askeri de korumuştur. Nazi Almanyası’nın belki de en ünlü birliği olan SS’lerle de çalışan Gestapo, stratejik görevler üstlenmiştir. Gestapo birlikleri bilgi alma ve diğer askeri birlikler ile ortaklaşa çalışmanın dışında Nazi Almanyası’nda bulunan casusların yakalanması için de çalışmaktaydı. Gestapo birliğine yeni giren alt rütbeli askerler ise önemli noktalarda kimlik kontrolü ve geçiş kapılarını koruma gibi görevleri üstlenirdi. Gestapo birlikleri askeri bir güç olmanın ötesinde etkili bir propaganda aracıydı. Gestapo sivil halkı düşmanlara karşı kışkırtarak askeri birlikler dışında sivillerin de gerektiğinde savaşa katılabilmesini sağlamaktaydı.

 

 

Bir Cevap Yazın